Kako biti dobar vlasnik ljubimca ?

Ovo je jedan općeniti vodič sa osnovnim savjetima kako se brinuti za ljubimca i biti dobar vlasnik. Uvijek budite dobri prema životinjama, vodite brigu o njima, ako primijetite znakove bolesti ili se u vama pojavi sumnja, obavezno se obratite veterinaru. Osim hrane i vode životinji morate dati i dovoljno ljubavi, a za sve nejasnoće potražite stručnu pomoć i savjete veterinara. 

1Hrana i voda

Svako živo biće treba hranu i vodu da bi preživjelo. Hrana mora biti zdravstveno ispravna i prilagođena ljubimcu. Voda mora biti svježa i čista, te redovito mijenjana kako bi ljubimac imao zdravu i redovitu naviku konzumiranja vode. Idealno bi bilo mijenjati vodu dva puta dnevno.

2Pravilna prehrana

Osigurajte vašem ljubimcu pravilnu prehranu. Ukoliko ste udomili ljubimca pokušajte držati prehrambene navike koje je imao prethodni vlasnik. Ukoliko pak želite promijeniti prehrambene navike vašeg ljubimca učinite to postepeno kako bi se ljubimac pravilno prilagodio i usvojio nove navike. Ljubimcu uvijek dati potrebnu količinu hrane – ne pretjerivati sa količinom, ali isto tako paziti da porcije ne budu premale.  Životinje zahtijevaju različitu hranu i režime prehrane ovisno o starosti. Mladunčad zahtijevaju drugu vrstu hrane u usporedbi sa odraslim ljubimcima.

3Čistoća prostora

Ovisno o vrsti ljubimca kojeg imate, potrebno je prilagoditi i higijenske navike i organizirati raspored čišćenja. Ukoliko se radi o kavezu trebalo bi ga barem jednom tjedno čistiti. Ukoliko ljubimac dijeli s vama životni prostor potrebno je vaše redovne navike čišćenja i održavanja higijene prilagoditi vrsti ljubimca. Ukoliko životinja nema dobre uvjete za stanovanje može postati bolesna, nesretna pa čak i agresivna.

4Socijalizacija

Pravovremena i pravilna socijalizacija je jako bitna i obavezna komponenta u životu ljubimca. Bilo da se radi o interakciji između vas i ljubimca ili ljubimca i okoline ( drugih ljubimaca, osoba i okruženja ) ukoliko ljubimac nije pravilno socijaliziran uvijek postoji opasnost da izazove određene probleme. Najbitnije je da vi kao vlasnik dobro poznajete svog ljubimca i da se ponašate sukladno tome.

5Zdravlje

Pobrinite se da vaš ljubimac bude zdrav! Često provjerite znakove bolesti, jer, nažalost, ponekad ako ih ne provjeravamo uočimo ih kada bude prekasno. Za bilo koju životinju dobro je provjeriti ima li kvržice, promjene u apetitu, ponašanju, drugačiji miris, krvarenje ili nelagode. Najbolja i najsigurnija prevencija je redovit posjet veterinaru!

6Porijeklo

Važno je znati od kud dolazi vaš ljubimac. Uvijek je dobro i plemenito nabaviti ljubimca iz skloništa nego ga kupovati u trgovini za ljubimce ili kod uzgajivača, udomljavanjem spašavate život! Ukoliko kupujete ljubimca budite sigurni da je uzgajivač provjeren i siguran, a ukoliko udomljavate provjerite opće stanje ljubimca, medicinsko stanje kao i eventualne nedostatke s kojima je dobro biti upoznat prije samog udomljavanja.

7Informiranje i briga

Kako bi osigurali dug i sretan život vašem ljubimcu potrebno se informirati i konstantno usavršavati i rasti sa svojim ljubimcem. Ljubimcu morate dati brigu i pažnju koju zaslužuje, redovite šetnje, igru, posjet veterinaru. Psihološka briga za ljubimca je jednako važna kao i fizička stoga osigurajte ljubimcu dovoljno igračaka, izazova i aktivnosti kako bi konstantno rastao.

8Pažnja

Budite pažljivi i nikad nemojte ozlijediti ljubimca, ponašajte se humano kao što se ponašate i prema drugim ljudima. Nemojte nanositi fizičku bol ljubimcu zato što smatrate da on to može podnijeti. Ljubimca uvijek morate voljeti, a ako vas nekada i naljuti pronađite načina da se smirite bez da ljubimca traumatizirate. Posvetite ljubimcu pažnju koju zaslužuje, ali pazite da ne pretjerate sa pažnjom budući da to može biti stresno za ljubimca.

9Higijena

Pobrinite se da je vaš ljubimac čist. Ukoliko imate psa ili drugog ljubimca koji obožava valjanje po blatu, nabavite adekvatan šampon i redovito ga kupajte, kako bi zadržali njegovo i vaše zdravlje. Obratite pažnju da su životinje osjetljive na puno više stvari od ljudi, ali u globalu, ako je temperatura vode previsoka ili preniska za nas onda je vjerojatno i za ljubimce. Ne koristiti ljudske šampone i kreme na ljubimcima, u specijaliziranim trgovinama ili veterinarskim ordinacijama nabavite sredstva i proizvode namijenjene vašim ljubimcima.

10Odgovornost

Budite odgovorni! U šetnji vodite psa na povodcu, ukoliko imate pasminu koja spada pod potencijalno agresivne i postoji mogućnost da nekome naudi, obavezno koristiti brnjicu. OBAVEZNO počistiti mjesto na kojem je ljubimac obavio nuždu! Biti dobar vlasnik je velika odgovornost i briga, ali je definitivno vrijedno!

 

Prethodni članakSklonost agresiji s obzirom na pasminu psa
Sljedeći članakBolesti koje možemo dobiti od kućnih ljubimca.
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com