Divlji ječam ili stoklasa – što je to i kako zaštiti ljubimca?

Stoklasa/klas može biti uzrok raznih problema u organizmu ljubimca. Zbog svoje strukture lako se zabija pod kožu naših krznaša i nastavlja svoje putovanje uzrokujući niz problema. Kako se zaštiti od toga?

Reklame

Specifičan oblik je ono što karakterizira klas. Njegova struktura je takva da je pri vrhu uzak i najtvrđi (što mu omogućuje da lako probije kožu), a zatim se lagano širi. U prirodi mu taj oblik olakšava razmnožavanje, no u stvarnosti predstavlja problem za sve one koji imaju ljubimce.

Ono što klas čini problematičnim je činjenica da kada se zabode u ljubimca nastavlja putovanje. Brza reakcija vrlo je bitna jer ako se na vrijeme primijeti možemo i sami reagirati i izvaditi klas pincetom.

Foto: veterinabranimir.hr

U slučaju kada ne primijetimo na vrijeme, većinom je potrebna veterinarska intervencija. Na ulaznom mjestu klasa stvara se gnojna oteklina, klas putuje u tijelu i za sobom ostavlja gnojni trag koji šteti organizmu. Kada dođe to te faze nemoguće ga je samostalno ukloniti. Sve dok se strano tijelo nalazi u organizmu ono predstavlja prijetnju i stvara gnojenje. U težim slučajevima može biti potreban i kirurški zahvat.

Foto: veterinabranimir.hr

Najčešće mjesto koje klas “napada” je područje između jastučića na šapama ljubimca ili kod nižih pasa uši. Ostala kritična područja su oči te”pazusi” i prepone jer je tamo koža najtanja. Kada se klas nađe u uhu primijetit ćete promjenu ponašanja kod ljubimca. Moguće je da će naginjati glavu i često je otresati u nadi da izbaci smetnju iz uha, ili će se u potpunosti smiriti zbog boli koju trpi. Klas između jastučića na šapama ljubimca stvara veliku gnojnu nakupinu zbog koje pas počinje šepati.

Foto: veterinabranimir.hr

Što možemo napraviti kako bi spriječili komplikacije?

Nakon svakog boravka u prirodi i šetnje dobro pregledati cijelog ljubimca. Opipati ga rukom, posebno na kritičnim mjestima. Kod svjetlijih pasa (poput labradora, retrivera, mopsića i sl.) i mačaka teže ćemo primijetiti klas zbog podudaranja boje s ljubimcem. U takvim slučajevima treba što bolje opipati cijelog ljubimca.
Kod ljubimaca koji imaju više dlake dobro je podšišati dlake između jastučića na šapama i tako smanjiti mogućnost uboda klasa. Također, za niske ljubimce postoje specijalizirane kapice (najčešće ih vidimo na kokerima) koje se koriste tijekom šetnje za zaštitu uha.

Uživajte u šetnjama sa svojim mezimcima, ali budite na oprezu. Pregledajte ljubimca svaki dan nakon šetnje kako ne bi došlo do bespotrebnih komplikacija.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakVikend putovanje na more s ljubimcem
Sljedeći članakMačke koje nalikuju mačkama iz divljine
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".