Dresura i socijalizacija pasa

„Kada započeti dresuru psa? Kako socijalizirati štene?“ – To su najčešća pitanja koja si postavljaju mnogi vlasnici pasa. Često znaju osjećati nelagodu jer nisu sigurni kako će njihov ljubimac reagirati tokom šetnje ili dok je pušten s povodca. Kako bi suživot vlasnika i ljubimca bio ispunjen obostranom srećom i kako bi vlasniku donio minimalan broj neugodnosti potrebno je provesti socijalizaciju i dresuru. U nastavku donosimo osnovne i jako bitne informacije koje mogu pomoći kod uspostavljanja pravilnog odnosa između vlasnika, ljubimca i okoline.

Socijalizacija pasa

Prva socijalizacija šteneta započinje u leglu što znači da se privikava na svoje članove u okotu a kasnije se upoznaje sa novom okolinom i ukućanima. Štene je najbolje naviknuti na različite podražaje koji se nalaze u njegovoj okolini, što je bitno učiniti polagano kako ne bismo proizveli negativni učinak, a to su: buka i različiti izvori zvuka, vidni podražaji, da podnosi nošenje u rukama, na predmete koje smije koristiti (igračke, itd.), a kasnije na prevoženje različitim vrstama prijevoznih sredstava i dolazak kod veterinara.

Reklame

Što se tiče druženja sa drugim životinjama najbolje ih je početi dovoditi u kontakt nakon drugog ili trećeg cjepiva za zarazne bolesti štenaca, te ih odmicati od sumnjivih pasa (lutalice) koje mogu biti prijenosnici takvih bolesti. Štene je dobro priviknuti na društvo drugih životinja kako bi postali društveni, ne samo prema svojoj vrsti nego i prema ljudima, i da nauče savladati različite prepreke.

Dresura pasa

Svaki pas je poseban i jedinstven i tako bi mu trebalo i pristupati, te u skladu s tim i odabrati najpogodniju tehniku za ostvarenje zamišljenog. Psi su uglavnom spremni za dresuru od 6 do 18 mjeseci starosti.

Tijekom šetnje psa više puta pozovemo k sebi, pohvalimo ga i nagradimo ili ga pustimo  da se igra kao nagradu. Ne smijemo ga zvati k sebi samo onda kad ga želimo vezati i voditi kući, jer će taj čin pas doživjeti kao nelagodu i s vremenom neće htjeti doći.

Pohvala psa bi trebala uslijediti neposredno nakon radnje koju želimo pohvaliti. Što je dulji prekid, to će pohvala nepravilnije djelovati a pas će je možda povezati s nekom drugom radnjom. Primjer: pas donese lopticu a onda skače na nas. Mislimo da ga nagrađujemo za donošenje loptice a pas povezuje pohvalu zbog skakanja.
Psa uvijek pohvalite za DOBRO/PRAVILNO izvedenu radnju a ne djelomičnu ili ako učini dvije različite radnje za redom.

Zapovijedi bi trebale biti što kraće: Sjedi, Mjesto, Uz nogu, Idi, Stoj/Stani, Dođi, Traži, Kreni…

Razlikujemo tri tipa glasa.

1. Veseli tip – osoba je nasmiješena te najčešće hvali psa „Dobar pas“
2. Zapovjedni tip: – U glasu pas mora osjetiti jačinu i ozbiljnost naredbe tipa „sjedi“ ili „mjesto“
3. Korekturni tip: – Vrlo čist i jasan glas, ozbiljnost pogleda prilikom ispravljanja ponašanja psa ili kažnjavanja, najčešće uz riječ „ne“.

Dresura starih pasa može biti problem zbog već formiranih navika. Tu je najbolje psu pokazati nove naredbe te se držati samo njih kako bi stare zaboravio.

Greške koje činimo prilikom dresure

– nagrađivanje psa u pogrešno vrijeme
– nedosljednost i neozbiljnost prilikom vježbanja
– nezainteresiranost i nemotiviranost psa zahtjeva prekid treninga
– vježbe se ne provode na različitim lokacijama, nema ponavljanja.
– kada je pas nezainteresiran treba obustaviti obuku pošto će forsiranje iste pas shvatiti kao nešto nepoželjno i loše.
– jedna od bitnijih stvari – puštamo ga s uzice onda kada nismo sigurni dali će se odazvati na našu naredbu i kako će reagirati.

Šetnja i istrčavanje

Ako želimo da je naš ljubimac primjerenog ponašanja u šetnji i da ide „uz nogu“ važno je neko vrijeme raditi na pravilnom hodanju. Psa držimo na kratkoj uzici te inzistiramo laganim povlačenjem uzice da je u neposrednoj blizini. Nakon zapovijedi „stani“ ga pohvalimo. Tu je najbolje naučiti psa zapovjednom potezu: „Kreni“-„Stani“-„Sjedni“ = pohvala!

Psi su naviknuti na naše uobičajene rute te često smatramo da smo ga dovoljno istrčali. Zapravo psi mogu trostruko više nego što smatramo da mogu. Nema psa koji ne uživa u dugim šetnjama i prirodi, to im je najveća zabava. Za naše četveronožne prijatelje priroda je čudo i čista sreća. Zato, što češće, pustite svog ljubimca da se pošteno istrči i nauživa.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakAfrička siva papiga – Žako
Sljedeći članakSklonost agresiji s obzirom na pasminu psa
Matea K.
Veterinarski tehničar. Živim u Rijeci. Već 4 godine obavljam najbolji posao na svijetu a to je briga o životinjama, bilo da su kućni ljubimci ili životinje na ulici. Radim u veterinarskoj ambulanti Kostrena. U svoje slobodno vrijeme se bavim fotografijom te volim pisati tekstove o zdravlju i njezi životinja.