Dva najčešća dentalna problema kod pasa i mačaka

Donosimo vam dva najčešća problema koja se javljaju kod naših kućnih ljubimaca što se tiče njihovih zubala, a to su upala zubnog mesa i zubni kamenac, te načine kako se isti tretiraju i otklanjaju.

Reklame

Zubni kamenac

Mnogo puta smo osjetili neugodan miris koji dopire iz njihovih njuškica dok su nas pokušali polizati po obrazu, dok ih mazimo ili hranimo. Pokušavamo im prati zube ali to jednostavno ne pomaže. Nakon nekog vremena odlazimo kod veterinara i on zaključuje da je u pitanju zubni kamenac. Što je kamenac? Kako nastaje i kako ga se riješiti?

Tokom rada u veterinarskoj ambulanti, iz područja dentalne medicine, najčešće se susrećem sa zubnim kamencem. Najviše nas posjećuju mali psi tipa maltezeri, pudlice, jorkširski terijeri koji imaju taj problem. Česti pacijenti su i mačke. Zubalo zna biti u dosta teškom stanju te je nekada nužno izvaditi zube koji su ispod naslaga kamenca počeli trunuti. Može se javiti i jači upalni proces zbog čega životinja odbija hranu.

Kamenac se formira kada slina ili gingivalna tekućina, koja ima visoki udio minerala, kalcificiraju zubni plak. Kamenac ima hrapavu poroznu površinu koja zadržava daljnji plak. Plak je glavni uzrok parodontalnih i ostalih bolesti. Javlja se veoma neugodan zadah (to je jedan od prvih i najčešćih znakova da životinja možda ima problema sa zubima).

Zubni kamenac se skida ultrazvučno. Proces skidanja traje relativno kratko (ovisno o čvrstoći kamenca i zahvaćenoj površini), te se životinju mora sedirati (ta je tehnika blaža za razliku od potpune/opće anestezije, gdje se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do postizanja osjećaja smirenosti i opuštenosti u pacijenta što omogućuje provođenje određenih zahvata).

Životinja koje je sklona nastanku tog problemu će najvjerojatnije do kraja životnog vijeka imati problema sa nakupljanjem zubnog kamenca te će morati više puta ići na postupak čišćenja. Razmaci između čišćenja ovise o brzini nakupljanja kamenca a to zna biti od 6-8 mjeseci, svake 2 godine, ili kod manje sklonih više godina.

Gingivitis – upala desni

Gingivitis je upalna promjena koja je ograničena na gingivu (zubno meso). Prvi je stadij bolesti te je izlječiv i ne oštećuje tkivo. Upalna reakcija se razvija kao odgovor na bakterije plaka koje su smještene uzduž vrata zuba. Kod gingivitisa, desni su otečene, crvene, ponekad vidimo krvarenja sa ruba desni.

Gingivitis vodi prema parodontitisu, što je progresivna upala i razaranje tkiva koja ogoljuje korijen zuba. Razaranje tkiva samo je djelomično uzrokovano bakterijskom aktivnošću, a uglavnom joj je razlog upala i imunološka reakcija organizma. Razaranje zubnog tkiva dovodi do klimanja zuba i u konačnici do njegova ispadanja.

Nakon što se ustanovi bolest ili stanje veterinar određuje način liječenja, odnosno terapiju. Postoje mnoge paste koje možemo nabaviti u Pet shop centrima koje donekle ublažuju nastanak plaka na zubima. Neke paste možete dobiti na recept, a neke kupiti u slobodnoj prodaji.

Zapamtite… Kućni ljubimci mogu živjeti duže i zdravije ako se održava pravila oralna higijena. U stvari, pravilna stomatološka briga može produžiti životni vijek vašeg ljubimca za čak 5 godina! Posavjetujte se sa vašim veterinarom o planu stomatološke brige vašeg ljubimca.

Pet Zeolit je jedan od prirodnih proizvoda koji se pokazao izvrsnim u dentalnoj higijeni kućnih ljubimaca. Sprječava nastanak i pomaže u uklanjanju karijesa, kamenca i lošeg zadaha. Možete ga potražiti na www.pet-zeolit.com

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakMogu li štenci jesti hranu za odrasle pse?
Sljedeći članak7 znanstveno dokazanih razloga zašto je dobro imati psa
Matea K.
Veterinarski tehničar. Živim u Rijeci. Već 4 godine obavljam najbolji posao na svijetu a to je briga o životinjama, bilo da su kućni ljubimci ili životinje na ulici. Radim u veterinarskoj ambulanti Kostrena. U svoje slobodno vrijeme se bavim fotografijom te volim pisati tekstove o zdravlju i njezi životinja.