Hiperadrenokorticizam (Cushingova bolest)

Hiperadrenokorticizam je bolest koju karakterizira pojačano izlučivanje hormona nadbubrežne žlijezde. Ono se najčešće javlja u pasa srednje do visoke životne dobi. Pojačanu sklonost nastanku oboljenja pokazuju pasmine minijaturni pudl, bigl, boxer i boston terijer i to ženke naspram mužjaka. 

Uzroci prekomjernog djelovanja nadbubrežne žlijezde mogu se javiti kao posljedica abnormalnog djelovanja, kao posljedica neoplazije ili hiperplazije nadbubrežne ili se javlja kao posljedica prekomjerne upotrebe kortikosteroida u liječenju drugih oboljenja (jatrogeni  hiperadrenokorticizam).

Reklame

Na žalost ovaj posljednji je u zadnje vrijeme postao najčešći uzrok Cushinga u pasa prvenstveno zbog pretjerane i nekontrolirane upotrebe kortikosteroida, posebice „Depo pripravaka“ u liječenju alergija.

Najčešće primijećeni simptomi Cushinga su pojačano uzimanje vode te posljedično pojačano uriniranje, pojačan apetit, nepodnošenje visoke temperature,  bezvoljnost, sklonost debljanju, bačvasti abdomen koji nerijetko u nižih pasmina može dosegnut razinu zemlje, mišićna slabost  te česte urinarne infekcije. Od promjena na koži koje se mogu  zamijetiti su bezdlačna područja (alopecije) na bilo kojem dijelu tijela, tanka koža sklona pucanju i nastanku rana, hiperpigmentacija kože, dlaka bez sjaja, česte rane koje dugo zarastaju i sklonost  sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Od ostalih nespecifičnih simptoma koje mogu pratiti hiperadrenokorticizam su srčani problemi (povišen krvni tlak, kongestivno zatajenje rada srca, plućna tromboembolija) te respiratorni i neurološki problemi. Od neuroloških problema najčešće su polineuropatije i miopatije, promjene u ponašanju te sljepoća. Često se primjećuju i problemi smanjene reprodukcijske sposobnosti  (izostanak ovulacije u ženki te atrofija testisa u mužjaka).

Kliničkim pregledom životinja te rutinskim laboratorijskim pretragama krvi može se postaviti sumnja na hiperadrenokorticizam, no u svrhu postavljanja dijagnoze potrebno je odraditi dodatnu dijagnostiku pošto ne postoji jedan test koji daje 100%tni odgovor radi li se o Cushingu te ukoliko da, o kojem tipu je riječ.

Najčešće korišten početni test dijagnostike Cushinga jest ACTH stimulacija. Test je brz i jednostavan i manje osjetljiv na stres i bolesti koje nisu povezane sa nadbubrežnom žlijezdom. Ovaj test je često korišten i u svrhu provjere uspješnosti propisane terapije.  Od ostalih testova tu su test sa niskom ili sa visokom dozom deksametazona, mjerenje endogenog ACTH i  mjerenje  omjera kortizola i kreatinina. Zbog toga što svaki od navedenih testova ima svojih prednosti, ali i mana, ponekad je potrebno u svrhu postavljanja točne i pouzdane dijagnoze kombinirati više njih.

Nakon postavljanja dijagnoze Cushinga, životinje se stavljaju na terapiju koja uspješno regulira izlučivanje hormona nadbubrežne žlijezde te sukladno tome dolazi do povlačenja simptoma koji prate navedeno oboljenje.  Sve pse koje su na terapiji potrebno je u odgovarajućim vremenskim intervalima pratiti i provjeravati uspješnost terapije rutinskim hematološkim i biokemijskim pretragama te dodatnim dijagnostičkim pretragama (ACTH stimulacija).  U velikom broju slučajeva uz odgovarajuću suradnju vlasnika i provođenje propisane terapije, životinje imaju kvalitetan i dug život. U nastavku su slike ljubimca nakon terapije:

Naravno, treba napomenuti da iako na određena patološka stanja kao što su tumori ne možemo utjecati, posebnu pažnju treba skrenutu na već navedenu zlouporabu kortikosteroida.

Danas postoje puno sigurniji i efektivniji lijekovi za liječenje alergija i svakako bi trebalo razmotriti te druge oblike terapija, a „kortiće“ ostaviti duboko u ladici , kao posljednju opciju!

Autor teksta: Branimir Rebselj  univ.mag.med.vet.

Više o ALERGIJAMA KOD PASA možete pročitati na sljedećem linku: 

Alergije u pasa

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakMogu li psi i mačke oboljeti od COVID-19 ?
Sljedeći članakNova pravila za cjepivo protiv bjesnoće
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com