Imaju li psi pojam o vremenu?

Na prvi mah svi ćemo se složiti da imaju, jer kako bi inače znali kada je vrijeme za hranu ili kada se vraćamo s posla. Pravo pitanje je kako psi percipiraju vrijeme?
Sigurno ste čuli puno teorija o tome kako psi osjećaju vrijeme i kako uvijek znaju kada je vrijeme za hranu, šetnju ili pak kada dolazite doma no i dalje niste sigurni kako bi odgovorili na pitanje kako psi percipiraju vrijeme. To nije ni malo čudno s obzirom na to da se ni stručnjaci još nisu uspjeli u potpunosti složiti oko toga.

Reklame

Psi su fascinantne životinje i svojim postupcima nas iznenađuju svaki dan no na žalost neke stvari su nam još enigma a možda će tako i ostati. Ono oko čega se stručnjaci slažu jest da sve životinje imaju osjećaj za vrijeme, no kakav još ne znaju reći. Kako onda mogu biti sigurni? Ako pas lutalica zna da će svako podne iza nekog restorana dobiti hranu on će se svaki dan u to doba tamo i pojaviti, što je dovoljno dobar pokazatelj da oni imaju osjećaj za vrijeme.

Još jedna stvar oko koje se znanstvenici slažu je to da su psi bića zaglavljena u vremenu. Što to znači? Pas nikada ne razmišlja o budućnosti ili o prošlosti, pas živi u trenutku, u sadašnjosti. Znajući ove informacije sigurno se pitate kako bi onda mogli imati pojam o vremenu?

Prva teorija kako psi percipiraju vrijeme je teorija zvana circadian rhythm što bi u doslovnom prijevodu značilo dnevni ritam. Cirkadijalni ritam je bilo koji biološki proces koji pokazuje endogenu oscilaciju od oko 24 sata. Ovi 24-satni ritmovi pokreću cirkadski sat, a oni su duboko usađeni u biljkama, životinjama, gljivama i cijanobakterijama. Pojam cirkadijan dolazi iz latinskog, što znači “oko” (ili “približno”), a diēm znači “dan”. Zahvaljujući ovoj životinjskoj percepciji vremena, pravodobno predviđanje sezonskih razdoblja vremenskih uvjeta, dostupnosti hrane ili drugih aktivnosti olakšava našim ljubimcima život.

Druga teorija je da prate oznake u danu poput pozicije sunca. Ova teorija nije toliko teško shvatljiva no s obzirom na to da su se najmanje posvetili proučavanju iste, o njoj ćemo i najmanje pisati. Jasno vam je i samima kako bi ova teorija mogla funkcionirati, dakle pas prati poziciju sunca od jutra do mraka i ona mu je orijentir za to kada odlazite, kada dolazite i, napokon, kada je vrijeme za hranu i šetnju.

Treću teoriju možete pronaći u knjizi Alexandre Horwitz „Being a dog“ ili „Biti pas“. U knjizi je obrazloženo kako psi mogu namirisati vrijeme. Možda na prvu zvuči banalno no zapravo ima smisla.
Psi u usporedbi s čovjekovim imaju 1000 pa i do 10 000 puta jači njuh (ovisno o pasmini). Ova teorija tvrdi kako psi prate jačinu mirisa te što je miris slabiji to je više vremena prošlo. Uzmimo za primjer vaš odlazak iz kuće i povratak, po ovoj teoriji pas po jačini vašeg mirisa zna kada je vrijeme da se vratite doma. Ili primjerice, ako jede ujutro i navečer njemu njegova zdjelica cijeli dan miriše na hranu i miris postepeno hlapi, kada dođe do nekog određenog stupnja mirisa pas točno zna da je vrijeme da mu napunite zdjelicu.

Ova fascinantna bića i dalje nam nisu u potpunosti poznata i nismo još uspjeli otkriti sve što se u njihovim glavama krije. No to nije ni ono najbitnije za zdrav i sretan suživot s našim mezimcima. Shvaćali oni vrijeme ovako ili onako, uvijek će nam biti drago kada se vesele našem povratku nakon napornog dana.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakKako upoznati i sprijateljiti „novog“ i „starog“ kunića?
Sljedeći članak10 savjeta za sreću patuljastog kunića
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".