Kako psi pomažu djeci s autizmom?

Noćna mora svakog roditelja je zasigurno bolest njegovog djeteta. Autizam je teški bio-neurološki poremećaj kojemu se ne zna uzrok no velik broj djece obolijeva od njega. Doznajte kako sve naši četveronožni prijatelji mogu pomoći razvoju djece s autizmom.

Autizam je vrlo složeni bio-neurološki poremećaj od kojeg obolijevaju djeca do tri godine starosti. Utječe na razvoj mozga a prati ga slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija djeteta te ograničeno ponašanje. Djeca s autizmom često ne podnose dodire, imaju napade bijesa i tjeskobe, slabu toleranciju na buku te teže uče. Iako je ovaj poremećaj ljudima poznat već dugi niz godina ne zna se njegov uzrok niti postoji lijek za autizam. Razna istraživanja su nam pokazala kako psi pomažu u razvoju djece s autizmom te je terapija sa psom postala priznata od strane medicinske prakse. Što su to istraživanja pokazala i kako to psi zapravo pomažu?

Reklame

  • Druženje s ljubimcem oslobađa stresa. Svima nam je lakše kada svoje muke imamo s kime podijeliti. Djeca se brzo i rado vežu za psa te se osjećaju sigurnije i samouvjerenije u njegovoj blizini. Istraživanja su pokazala da djeca s autizmom koja imaju četveronožnog pratioca imaju manju razinu kortizola (hormona odgovornog za stres).
  • Uči odgovornom ponašanju. Kako djeca s autizmom teže razvijaju socijalne vještine ovo je vrlo bitna značajka za njih. Mnoga djeca s ovim poremećajem nikada ne dobe priliku biti samostalni. Učenjem odgovornosti korak su bliže ka mogućnosti samostalnog života.

  • Potiče pokrete koji potiču razvoj motorike tijela. Sporiji razvoj motorike čest je pratioc ovog poremećaja. Najobičnija igra sa psom dijete tjera na nesvjesne pokrete koje čestim ponavljanjem usvaja puno brže od djece koja nemaju priliku za igru sa četveronošcem.
  • Pomažu u komunikaciji s drugom djecom. Autistična djeca teško uspostavljaju kontakt s drugom djecom. Pas u ovom slučaju može biti „most“ preko kojeg će dijete uspostaviti kontakt s drugim djetetom kroz zajedničku igru sa psom.

Kada malo razmislimo o samom karakteru psa uvidjet ćemo da su psi privrženi, tolerantni, željni pažnje i komunikacije cijelo vrijeme. Upravo taj njihov karakter je razlog zašto se autistična djeca brzo i lako vežu za njih. Za one koji nemaju mogućnost doma imati psa postoje centri koji održavaju terapiju sa psima. Roditelji diljem svijeta izražavaju zadovoljstvo ovom uvaženom praksom te ni sami ne mogu vjerovati koliko brzo pas počne utjecati na razvoj djeteta i njegovih socijalnih vještina. Suze u očima kao znak veselja, kada gledaju svoje dijete kako se igra s drugima ili pak po prvi put dozvoljava dodir, roditelji ne kriju. Ova terapija pokazuje se vrlo učinkovitom a u većini slučajeva rezultati su brzo vidljivi.

Zamislite samo koliko nama znači, a koliko onda djetetu s autističnim poremećajem može značiti, prijatelj čija je pozornost cijelo vrijeme usmjerena na njega, prijatelj koji ga u potpunosti razumije i podržava, te prijatelj uz kojeg se osjeća sigurno , voljeno i prihvaćeno. Doktori diljem svijeta su prepoznali važnost psa u razvoju djece s autizmom te je takva terapija postala medicinski prihvaćena u većini europskih država. Izgleda da se tvrdnja kako je pas najbolji čovjekov prijatelj još jednom opravdala.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORakc.org
Prethodni članakVikend posvećen psima “Vau Vikend” 04. do 05.03. 2017. | King Cross Jankomir
Sljedeći članakČetvrti Sajam kućnih ljubimaca u Westgate Shopping Cityju
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".