Kako upoznati i sprijateljiti „novog“ i „starog“ kunića?

Kunići su karakterno jako druželjubive životinje te im je uvijek ljepše u paru. Često se dešava da ljudi prvo uzmu jednog pa se tek kasnije odluče priuštiti mu dlakavo društvo. Kako bi trebao izgledati proces zbližavanja kako bi sve prošlo glatko?
Pri odabiru novog prijatelja za svog uhatog mezimca treba paziti na nekoliko stvari kako bi njihov suživot započeo i nastavio u što boljem izdanju. Prije svega, treba biti svjestan karaktera svog kunića. Postoje dominantni i manje dominantni kunići. Vjerujem da vam je i samima jasno da dva kunića dominantnog karaktera teško idu skupa. Njihove mane i vrline trebaju se nadopunjavati, bez obzira na spol, veličinu ili pasminu. Dakle, ako imate dominantnog kunića tražite manje dominantnog partnera i obratno.

Reklame

Iako nije pravilo, većinom će se najbolje slagati ženka i kastrirani mužjak. To im je najprirodnija, a samim time i najprihvatljivija kombinacija. Ženke kunića znaju biti jako teritorijalne i dominantne pa se uz njih preporučuje stariji ili bar podjednako star muški kunić. Mlađi mužjak mogao bi lako ostati povrijeđen od starije, dominantne ženke. Držanje nekastriranog mužjaka sa ženkom bilo kojeg uzrasta i stupnja dominantnosti se ne preporučuje iz tog razloga što će nekastrirani mužjak često zaskakivati. Zbog toga će ženski kunić biti u stresu, a cilj pronalaska društva nije stvoriti stres već partnera, prijatelja. Iz istog razloga (zaskakivanja) mužjak mora biti kastriran čak i kada je ženka to već obavila.

Iako se većinom svaki kunić može prilagoditi društvu treba gledati da se ne spajaju mladi sa starijima. Ipak je sasvim logično da starijem kuniću vjerojatno neće odgovarati zaigranost i živahnost mladog kunića, dok će mlađem kuniću ponašanje starijeg biti dosadno i zamorno.

Sada kada znamo kakvog kunića-partnera tražimo, sjedeći korak je zbližavanje. Kada novog kunića dovedete doma on bi trebao provesti dva tjedna u karanteni. To znači da trebaju biti razdvojeni.

Bitno je da prvo upoznavanje bude u prostoriji koja nije poznata ni jednom kuniću, odnosno ni jedan kunić je ne smatra svojim teritorijem. Poželjno je i da ta prostorija bude što veća. Ako je prostorija veća kunići se mogu udaljiti jedan od drugoga koliko osjećaju da je dovoljno da upoznavanje ne bude stresno. Stres u kombinaciji sa strahom može kuniće navesti na nepotrebnu borbu. Ako ste svom kuniću prethodno dozvolili da sve prostorije u stanu smatra svojima probajte zamoliti prijatelje da upoznavanje bude kod njih. Bitno je znati da nikada ne smijete dovoditi mužjaka na ženkin teritorij jer su ženke puno više teritorijalno nastrojene i sklonije tome da brane „svoje“.

Kada ste svjesni svega navedenog i spremni za upoznavanje prethodno trebate pripremiti prostor. Također je bitno da se izbjegava u prostoriji imati mjesta gdje jedan kunić može drugog stjerati u kut, dakle poželjan je što jednostavniji prostor koji ćete napuniti zelenjem, poslasticama i, naravno, hrpicama sijena. Grickanje sijena na kuniće djeluje smirujuće što im u ovoj situaciji može puno značiti. Ne zaboravite pojilice za vodu.

Sada kada je sve spremno, kuniće možete istovremeno pustiti u određenu i pripremljenu prostoriju. Sve što vam preostaje je pratiti razvoj situacije. Postoji više mogućih ishoda prvog kontakta.
• Jednostavno ljubav na prvi pogled.
• Ignoriranje postojanja jednog na drugog.
• Novi kunić napada, pokušava pokazati dominaciju.
• Stari kunić napada, novi bježi pokušavajući se obraniti.
• Iznenada se međusobno napadaju i pokušavaju uloviti.

Ako dođe do sukoba na vama je da se ne miješate, koliko god se činilo ružnim. Oni jednostavno moraju razjasniti svoju vezu tako i odrediti tko je tko u njoj. Također, zaskakivanje je sasvim normalna pojava, i ne treba čuditi ako ženka pokušava naskočiti mužjaka, to je za njih sasvim normalno.

Masivno opadanje dlake u ovoj situaciji je također normalno. Kunićima jače opada dlaka kada su u stresu, a ovo je za njih jako stresna situacija. Ako se dohvate, ponekad se zna činiti da si međusobno čupaju dlaku no ona bi u ovoj situaciji otpala i sama. Tek ako vidite da su se kunići skupili u nepomičnu kuglu i ni jedan ne želi popustiti, a primjećujete opasnost od ozbiljnijih ozljeda, tek tada trebate intervenirati ( nikako golim rukama, obavezno imati neke rukavice). Kada ste jednom započeli proces upoznavanja, nemojte više odvajati kuniće.

Sasvim je normalna pojava da će kunići više obilježavati prostor za vrijeme zbližavanja, no i to će brzo prestati. Kunići moraju ostati na neutralnom području sve dok ne prođe bar jedan dan bez međusobnih napada i natjeravanja, dakle kada primijetite da se dobro slažu, jedu zajedno, odmaraju i međusobno se ližu i čiste, tek tada je vrijeme da ih pustite u ostatak stana – u prostor dobro poznat starosjediocu. Kada se kunići jednom zbliže, oni postaju nerazdvojni u gotovo svemu.
Odlučite li se na nabavku novog kunića kada već imate jednog, proces upoznavanja i zbližavanja može djelovati komplicirano. No ono što dobijete poslije zauzvrat, malo je reći da je neprocjenjivo.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakZašto mačke predu?
Sljedeći članakImaju li psi pojam o vremenu?
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".