Kanarinac kao kućni ljubimac

Kanarinac (ili nekoliko njih) čini pravu zabavu svojim ukućanima. Oni su aktivne, šarene ptice ugodnog vokala, ali svakako nisu ljubimci koji će provoditi vrijeme na Vašim rukama. Ukoliko je gledanje kanarinaca i slušanje njihovih zanimljivih zvukova za Vas i Vašu obitelj ugodno, opuštajuće i šaljivo, kanarinac je vjerojatno savršen ljubimac za Vas!

Reklame

Photo: Jasna Zdjelar

Karakteristike kanarinaca:

  • Ime: Serinius Canaria (divlji kanarinac, kod pripitomljenih ostaje samo Kanari u nazivlju)
  • Veličina (odrasli): 10 do 20 cm (idealna dužina ptice je 13,5-14 cm)
  • Težina: 12 do 30 g
  • Životni vijek: u prosjeku od 5 do 10 godina

Kanarinci su lijepe, svijetle male ptice koje se obično drže kao kućni ljubimci. Svima nam je dobro poznat Tweety, crtani lik koji je najpoznatiji kanarinac, a priželjkujete li Vi pravog?

Svaka „pasmina“ kanarinca ima drugačiji izgled ili način pjevanja. Kanarinci „pjevači“ su uzgajani da se lijepo glasaju (pjevaju), a svaka „pasmina“ ima drugačiji način pjevanja, s različitostima u vokalima.

Prema izgledu se dijele na lipokromske (masne boje: crvena, žuta i bijela) i melaninske (suhe boje – smeđa i crna) . Lipokromski kanarinci ne posjeduju melaninske boje, dok  je kod melaninskih kanarinaca prisutna lipokromatska obojenost. Intenzitet boje perja može biti mozaičan, intenzivan te neintenzivan.

Kanarinac u divljini

Divlji kanarinac je podrijetlom sa Kanarskih otoka, otočja Madeira i Azorskih otoka. Puno je manji od pripitomljenog, domaćeg kanarinca, a pojavljuje se i oduševljava u jednoj lepezi boja:  šaroliko zelenkasto-sivo-žuta sa crnkasto smeđim brazdama na krilima, leđima i bokovima. Divlji kanarinac izgleda poput malenog vrapca s prekrasnom melodijom cvrkuta!

Jedan ili dva kanarinca…?

Stručnjaci pretežno savjetuju da se odlučite za jednog kanarinca, osobito ako do sada niste imali pticu, te ako se ne mislite baviti uzgojem kanarinaca. Kanarinci imaju narav „usamljenih vukova“ ali u ptičjem svijetu. Oni zapravo vole biti sami u svom „zlatnom kavezu“ Vašeg doma. Vrlo su teritorijalni, osobito mužjaci. Prepirući se oko teritorija spremni su ozlijediti druge ptice u svojim područjima. Izvan sezone parenja čak će se muško – ženski parovi sukobljavati.

Photo: Jasna Zdjelar

Prehrana

Kanarinci vole jesti sjemenke, komadiće voća, kao što su jabuke i banane i organski uzgojeno povrće, osobito špinat. Uspostavite raspored hranjenja. Nudite novu hranu i svježu vodu svaki dan u približno isto vrijeme.

Oprema za kanarinca

Odaberite kavez koji je dizajniran tako da omogućava prostor za horizontalni let. Važniji im je od vertikalnog prostora. Za jednu pticu, najmanji potrebni prostor je 46 cm visok, 46 cm širok i 46 dubok. Dodajte 15 cm na svaku dimenziju za svaku dodatnu pticu ukoliko se odlučite na više njih. Stavite u kavez kolac od prirodnog drva koji će imati funkciju grane.

Užad i betonske kućice su u redu, ukoliko ne ometaju prostor za letenje. Dno kaveza treba biti obrubljeno novinama ili papirnatim ručnicima. Kavez se može nalaziti u zatvorenom i u otvorenom prostoru. Za zatvoreni prostor, postavite kavez na području gdje je ograničen iznos buke i umjetne rasvjete, jer to pticu previše stimulira i uznemirava.

Photo: Jasna Zdjelar

Kada donesete pticu u svoj dom, smjestite je u kavez sa hranom i čistom vodom i pružite joj vrijeme za prilagodbu. To će potrajati nekoliko sati. Također minimizirajte svoju interakciju s njima u početku, dokle potraje proces prilagodbe. Promotrite i budite sigurni da Vaš kanarinac ne može proći kroz rešetkice svog kaveza. Oni se volje igrati kapljicama vode, odaberite širu posudicu za vodu i važno je vodu stalno održavate čistom. Ukoliko kavez smjestite vani, morate osigurati na području kaveza zaštitu od sunca, hladnog vremena i predatora (mačke, jastreba…). Papir sa dna kaveza se treba mijenjati na dnevnoj bazi kako bi se osiguralo zdravlje Vašeg kanarinaca.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORpetuniversity.com
Prethodni članakPrepoznajte simptome opasnih stanja kod pasa
Sljedeći članakMogu li štenci jesti hranu za odrasle pse?
Olga B.
Radna terapeutkinja posvećena radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Moja strast je poezija, glazba, umjetnost svakog oblika. Povlaštena sam vlasnica nekoliko kućnih ljubimaca, a ujedno zaljubljenica u sve životinje! Iz te ljubavi pišem o njima.