Koliko je vode zapravo potrebno psima

Ni jedna krajnost nije dobra, stoga trebate pripaziti da vaš ljubimac pije onoliko vode koliko mu je potrebno, ni puno više ni puno manje. Prekomjerna potreba za vodom ili pak premala zainteresiranost za vodu mogu biti simptomi lošeg zdravstvenog stanja, a mogu i sami dovesti do istog.

Svi znamo koliko je voda bitna za organizam, kako za naš tako i za pasji. Puno vlasnika ostavlja vodu uvijek dostupnu ljubimcu misleći kako će ljubimac uvijek popiti onoliko vode koliko mu je potrebno, ali jako je važno pratiti unos vode u organizam jer nam to može puno toga reći o zdravlju našeg ljubimca.

Reklame

Kako su psi bića koja postupaju po nagonu, većina njih se time povodi i pri pijenju vode. No, ipak ima onih koji piju previše ili premalo vode. Premalo vode može dovesti do dehidracije, uzrokovati bubrežni kamenac, otkazivanje organa pa u ekstremnim slučajevima čak i uginuće. S druge strane, ispijanje previše vode može izazvati nadutost trbuha i hiponatremiju (smanjenje elektrolita koji mogu izazvati otkazivanje srca i bubrega).

Optimalan unos vode za psa ovisi o nekoliko čimbenika:

Veličina psa; smatra se da je normalan unos vode 30-60ml na kilogram tjelesne težine. Dakle, pas koji teži oko 10 kilograma trebao bi popiti oko 3-6dl vode u danu.
Hrana koju jede; zdrava prehrana važna je koliko i pravomjeran unos vode. Vrsta hrane utječe na to koliko će pas popiti vode. Psi koji jedu samo suhu hranu trebat će više vode od onih koji jedu konzerviranu hranu. Preporučuje se izbjegavati sastojke koji će dodatno povećati žeđ ljubimca.
Dob ljubimca; štencima je potrebno oko pola šalice svakih dva sata i kod njih, naravno, treba više kontrolirati unos vode.
Količina kretanja; uvijek kada idete negdje morate sa sobom ponijeti i vodu za ljubimca. Nakon vježbe ne smijete mu dati na volju da pije koliko hoće da ne bi došlo do nadimanja.
Godišnje doba; normalno je da pas treba više vode po ljeti i općenito kada su veće temperature.
Lijekovi; ako ljubimac konzumira neku terapiju/lijekove konzultirajte se s veterinarom o povećanju/smanjenju unosa tekućine.

Također, treba imati na umu da prekomjerno ili premalo pijenja vode može biti znak za već postojeću bolest. Smanjeni unos tekućine može biti simptom za parvo, leptospirozu ili pankreatitis, dok povećani unos vode može značiti infekciju mokraćnog mjehura, drugu vrstu infekcije ili dijabetes. Posumnjate li na išta od navedenog najbolje se posavjetovati s veterinarom.

Koliko je voda važna za pseći organizam govori nam i činjenica da pas može i do tri tjedna preživjeti bez hrane, no bez vode bi mogli samo par dana. Ona je potrebna za regulaciju temperature, probavljanje hrane te prijenos hranjivih tvari i materijala kroz tijelo. Sumnjate li na dehidraciju kod ljubimca provjerite i sljedeće simptome:

• suha usta
• slabo rastezljiva koža
• zatvor
• ubrzan rad srca
• letargičnost


Redovito brinite i o čistoći zdjelica iz kojih ljubimac pije. Poželjno je svako malo oprati posudicu kako pas ne bi bio primoran piti iz prljave zdjelice pune bakterija koje našem oku nisu vidljive no ne znači da ih nema. Kako mi volimo piti iz čistih čaša tako i oni vole čiste posude.

Za kraj vam donosimo jednu zanimljivost u vezi toga kako psi unose vodu u organizam, bacite oko na kratki video.

Budući da su pred nama ljetni dani i vrućine, obratite pažnju da ljubimac uvijek ima dostupnu vodu, te da je ona svježa, a posuda iz koje se konzumira čista! Za svaku šetnju ili duže izbivanje od doma obavezno nositi sa sobom bočicu vode!

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakKrpelji i kako se zaštititi od njih
Sljedeći članakToplotni udar kod pasa
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".