Krpelji i kako se zaštititi od njih

Stiglo je dugo očekivano toplije vrijeme, a s njime i male, dosadne krvopije kojih se svi užasavamo. Naravno, radi se o krpeljima. Kako zaštititi svog ljubimca od ovih nesnosnih mini-vampira?
Strah i trepet svakog vlasnika u proljeće su ove minijaturne krvopije. Iako su maleni, posljedice njihovog opsjedanja ljubimca mogu biti kobne. Postoje mnogi preparati za zaštitu od nametnika, no ni jedan nije stopostotna garancija da našeg ljubimca ipak neće dohvatiti bar jedan krpelj. Svaka borba protiv neprijatelja zahtjeva prvobitno poznavanje istog, pa upoznajmo se s krpeljima.

1. Krpelj

Krpelji su nametnici iz skupine člankonožaca (srodni paucima) koji prenose više mogućih bolesti. Poznajemo oko 300 vrsta krpelja. Oni uživaju na temperaturi iznad 4 stupnja, najčešće u suhoj travi. Jedna vrsta krpelja kreće ranije s ophodnjom, u ožujku. Oni napadaju samo ljubimce, no već u travnju kreću i druge vrste koje su jednaka prijetnja i ljudima i životinjama.

Reklame

Nakon što dosegnu spolnu zrelost, ženke krpelja traže svoju žrtvu te kada se „spoje“ na ljubimca počinju s hranjenjem i dozivanjem mužjaka. Ženski krpelji su obično veće od muških zbog otpuštanja hormona rasta prilikom hranjenja. Dok se hrane, iz krvi uzimaju samo hranjive sastojke dok ostatak povraćaju nazad u domaćina. Zato dolazi do upalnih reakcija zbog kojih je prokrvljenost na mjestu ugriza još veća, što krpeljima odgovara.
Dok su buhe „mudre“ i pokušavaju ostati skrivene i prikrivene, krpelji o tome uopće ne vode brigu. Njihova glavna i jedina briga je dobro se najesti/napiti te nisu ni malo diskretni pri tome i zato ih najčešće nalazimo na njušci, oko ušiju, na trbuhu ili „ramenima“ psa. Ovisi i o visini samog ljubimca.
Ne prenosi svaki krpelj bolesti. Rizik od oboljenja ovisi prvotno o tome je li krpelj u ljubimcu zaražen te koliko je dugo i neometano uživao u svome obroku. Poželjno je krpelja što prije primijetiti i ukloniti kako bi se smanjio rizik od oboljenja.

2. Bolesti koje prenose krpelji

Bolesti koje prenose krpelji:
Anaplazmoza
• Kronična bolest, simptomi se javljaju u pravilu 14 dana nakon ugriza.
Simptomi: potištenost, povišena temperatura, otečeni i bolni zglobovi, može doći do proljeva i povraćanja.
• Zbog navedenih simptoma ljubimac smanjuje kretanje i počinje odbijati hranu.
Borelioza ili Lajmska bolest
• Javlja se i do par mjeseci nakon ugriza krpelja.
Simptomi: teško uočljivi. Najčešće to budu povišena temperatura, gubitak apetita, šepanje te otečeni limfni čvorovi i zglobovi.
Piroplazmoza ili babezioza
• Vrijeme od ugriza do pojave prvih simptoma varira najčešće od 2 do 7 dana.
Simptomi: visoka temperatura, slabost i malaksalost, bezvoljnost, povraćanje, proljev, krv u mokraći, krv u stolici i blijede do ikterične sluznice
• Kod piroplazmoze je bitno napomenuti da pored ovih simptoma mogu biti i mnogi drugi te ne postoji pravilo da se može prepoznati po nekom specifičnom simptomu.

3. Prevencija od krpelja i kako ih ukloniti

Kroz godine ste se sigurno susreli s raznim savjetima raznih stručnjaka i „stručnjaka“ o tome kako se zaštititi od krpelja. Danas postoje razni preparati uz pomoć kojih možemo zaštititi ljubimce. Ne odgovaraju svi svakome pa treba biti ustrajan u pronalasku najidealnije zaštite za svojeg ljubimca. Pored takve vrste zaštite, nužno je svog ljubimca pregledati nakon svake šetnje. Nježno rukom prepipati cijelo tijelo, u smjeru rasta dlake i u suprotnom smjeru kako bi vidjeli ako se koji nametnik zadržao na ljubimcu. Nije naodmet nakon pregledavanja detaljno očetkati ljubimca. Već time ste dosta smanjili šanse krpelju, odradi li i preparat za zaštitu svoj dio, mirnije ćete spavati.

Ako ipak koji krpelj promakne, ulje, aceton, benzin i ostale mudre savjete koje ćete često čuti izbjegavajte u širokom luku. Kada krpelja natopite jednom od navedenih tekućina on se počinje gušiti u njoj i „povraća“ nazad u organizam što povećava rizik od navedenih bolesti. Češnjak (po istraživanju Zavoda za internu medicinu malih životinja u Beču) nije zdrav za ljubimce, a pritom i ne pomaže pri zaštiti od krpelja pa i njega trebate zanemariti kao opciju.

Ako uočite krpelja, potrebno ga je što prije odstraniti s tijela ljubimca. U trgovinama za kućne ljubimce postoji posebna pinceta za uklanjanje krpelja koju je uvijek dobro imati doma. Često se vjeruje kako krpelja treba okretati u smjeru kazaljki na satu ili obratno, što također nije točno. Krpelj ne ulazi spiralno pod kožu te ga treba samo lagano vući van dok ne izađe. Iako je ostajanje glave nakon uklanjanja krpelja jedna od najvećih strepnji, to je i dalje bezazlenije od navedenih bolesti. Od toga može nastati manja lokalna infekcija no tijelo će s vremenom i samo izbaciti uljeza.
Nadamo se da smo ovim kratkim upoznavanjem neprijatelja i detaljnim uputama kako ga se riješiti ipak pomogli malo u borbi protiv ovih malih vampira. Čuvajte svoje ljubimce, držite se savjeta i spavajte mirnije.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakPsi koji ne vole ponedjeljke baš kao i mi :-)
Sljedeći članakKoliko je vode zapravo potrebno psima
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".