Mali riječnik “govora tijela” kod mačaka.

Ponekad je teško procijeniti u kojem se raspoloženju nalazi i što zapravo želi naša mačka. Kako bi razumjeli raspoloženje naše mačke moramo uzeti u obzir njen govor tijela, boju glasa, situaciju i okolnosti u kojima se mačka nalazi.  U nastavku donosimo mali riječnik “govora tijela” koji će vam pomoći razaznati što se to krije iza pokreta, pogleda ili zvukova naših mica-maca. 

1Sretna mačka

1. Uzdignut rep

Podignut rep znači da je mezimac sretan, pun samopouzdanja i pristupačan. Podignut rep zakrivljen u obliku upitnika znači da je mačka spremna za igru!
• Blago uspravan rep popraćen laganim mahanjem s jedne strane prema drugoj govori nam da je mačka nečime zainteresirana, uznemirena i pažnja joj je usmjerena na neku situaciju ili objekt.

2. Uspravne uši

Ako su uši našeg mezimca usmjerene prema nazad on je spreman na igru i zadovoljan. Suprotno tome, ako su uši mačka usmjerene prema naprijed nešto ga je uznemirilo.
• Pomicanjem ušiju naprijed nazad ljubimac nas pokušava upozoriti na opasnost koju je primijetio i pažljivo osluškuje opasnost.

3. Sporo treptanje

Kada ljubimac trepće polako govori nam da se osjeća udobno, sigurno i pun je povjerenja u trenutnu situaciju i okolinu. Polu zatvorene oči predstavljaju opuštenost i zadovoljstvo.
• Zjenice će također biti lagano skupljene.

4. Stiskanje šapa

Često viđamo kako mačke rade pokrete šapom koji nalikuju kao da miješaju tijesto. Ovom gestom naša mačka nam govori da je sretna.

5. Predenje

Predenje predstavlja zadovoljstvo. Mačke će proizvoditi taj zvuk uvijek kada su zadovoljne pa čak i kada jedu.
• Treba imati na umu da mačke mogu presti i kada se osjećaju uznemireno ili bolesno kako bi same sebi olakšale, smirile se ili se osjećale bolje.

6. Njuška

Mačke imaju dodatni mirisni receptor koji se nalazi na gornjem dijelu njihove njuške. Dakle, ako mačka naginje glavu s blago otvorenim ustima i lagano škiljeći ona, koristeći svoj dodatni receptor, pokušava bolje upoznati situaciju u kojoj se nalazi.
• Ovo je tipično ponašanje kada se mezimac prvi puta susreće s nečime ili nalazi u nekoj novoj situaciji.

2Tjeskobna i nesigurna mačka

1. Spušten rep

Ako se mačka osjeća tjeskobno i nesigurno njen rep će biti spušten između nogu. Također može spustiti tijelo što niže podu kako bi „umanjila“ svoju prisutnost, ili pak našla mjesto za skloniti se.

2. Uši uzdignute na stranu

Uši uzdignute na stranu ili čak unazad znače da je mačka previše razigrana, uzbuđena osobito ako se nalazite usred igre.
• Ako se mačak tako ponaša dobro je napraviti malu pauzu od igre.

3. Lagano proširene zjenice

Kada su zjenice našeg mezimca lagano raširene i dalje ćemo biti u mogućnosti vidjeti dijelove šarenice. No, veći dio šarenice prekrivat će zjenica. To znači da je mezimac pomalo nervozan.
• Ako je proširenje zjenica popraćeno trzajima repa onda je ljubimac iziritiran nečime ili mu nešto što ne može imati plijeni previše pažnje.

4. Glasanje ili zavijanje

Zvuk zavijanja zapravo je jedan razvučen i dugi „mijau“. Taj zvuk može značiti da mačku nešto boli ili je možda negdje zaglavila. Kada čujete taj netipičan zvuk potražite svog ljubimca i provjerite je li sve u redu.
• Mačke koje nisu sterilizirane/kastrirane mogu taj zvuk proizvoditi prilikom tjeranja ili traženja partnera.
• Kod starijih mačaka čest ovakav zvuk može ukazivati na demenciju.

3Preplašena mačka

1. Nakostriješen rep

Ako je ljubimac uplašen ili iznenađen nečime njegov rep će se nakostriješiti i oblikom podsjećati na kakvu četku.
• Iznenađena mačka može imati skroz uzdignut ili polu uzdignut nakostriješen rep.

2. Potpuno ravne uši

Ravne pri vrhu, savijene vrhovima prema van, nalik na avion, znače da se ljubimac osjeća ugroženo i preplašeno.
• Ovu radnju može pratiti i pomicanje brkova unazad što također znači nesigurnost i strah.

3. Potpuno proširene zjenice

Kada su zjenice očiju potpuno proširene ne vidi se šarenica oka. Ovo se događa kada je mačka prestrašena i spremna zauzeti obrambeni stav.

4. Izbočena na leđima

Ova radnja predstavlja veliki strah kod mačke. Na taj način preplašena mačka pokušava izgledati veća no što je u nadi da će veličinom preplašiti ono što ju je uznemirilo.

5. Režanje i siktanje

Siktanje je zvuk koji zvuči kao para koja izlazi iz čajnika ili preopterećenog radijatora, dok je režanje dubok prizvuk kojeg ljubimac može napraviti zatvorene njuškice.
• Preplašena mačka će proizvesti jedan ili oba zvuka, ukoliko ste u interakciji s njom, pustite ju na miru ili uklonite ono što joj predstavlja prijetnju.

4Ljuta ili agresivna mačka

1. Odrješito mahanje repa

Kada mačka zamahuje repom kao da ima bič ona zapravo pokazuje agresiju. Brzi i oštri udarci repom ukazuju na to da je ljubimac nečime iziritiran do te mjere da postaje agresivan.
• Ljutita mačka može imati i nakostriješen rep.

2. Uši unatrag

Kada su našem mezimcu uši uz glavu nagnute prema natrag to je signal bijesa i agresije.

3. Skupljene zjenice

Kada se mački skupe zjenice vidjet ćete joj veći dio šarenice, dok će zjenice izgledati kao vrlo tanki, crni prorezi u sredini oka. Takve zjenice u pratnji laganog zagledavanja u nešto znače da je mačka primijetio nekakav izazov.
• Ako primijetite takvo ponašanje dajte ljubimcu malo prostora.

4. Režanje

Ako ljubimac reži dok leži okrenut na leđima jasno pokazuje znak agresije. Ako su u pitanju dvije mačke i dođe do takvog ponašanja vrlo je vjerojatno da će doći do sukoba ako jedna mačka ne odustane.
• Ako je mačka preplašena i osjeća se jako ugroženom, zvuk režanja može prerasti u siktanje.

Nadamo se da smo ovim kratkim uputama za čitanje “govora tijela” kod mačaka, uspjeli objasniti neka stanja i poteze naših mezimaca. Kućne mačke su pitoma i društvena bića kojima je naša interakcija prijeko potrebna. Shvaćanjem i razumijevanjem kako i što nam naši mezimci poručuju poboljšati ćemo kvalitetu zajedničkog suživota.

Prethodni članakLišmanioza
Sljedeći članakMali vodič za higijenu pasa
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".