Pomeranci – zašto ih toliko volimo?

Jedna od najslađih vrsta pasa na planeti, maleni su, jako čupavi i teški samo oko 3 kile. Nekoć su bili veći psi sa kilažom oko 13 kilograma, ali su križanjem vrsta onakvi kakvima ih mi znamo danas. Kako samo ime kaže, porijeklom su iz oblasti Pomeranije koja se nalazila na prostoru današnje sjeveroistočne Njemačke i sjeverozapadne Poljske. Engleska kraljica Viktorija obožavala je pomerance i upravo je ona zaslužna za njihov minijaturni izgled. Preci pomeranca su aljaški malamut, samojed, sibirski haski i vučji špic.

Reklame

Prepoznatljivi su najviše po svom velikom krznu, koje ima podkrzno i nadkrzno, malim šiljastim ušima i čupavom repu koji im ‘’leži’’ na leđima. Ispod ovog slatkog izgleda je psić koji je zapravo jako aktivan, agilan i veseo. Mogu živjeti u velikoj kući, ali i u malom stanu. Bezobzira što su maleni, potrebna im je svakodnevna šetnja i rekreacija. Poznati su također po  tome što puno laju, ali ako se s njima radi od malena i usmjeri im se energija na igru to se može reducirati.

Žive 12-16 godina, a što se tiče njihova zdravlja probleme mogu imati sa zubima i koljenima.

Pomeranac je predivan obiteljski pas, ali se u obitelj sa jako malom djecom preporučuje dodatna pažnja, jer ako ispadne iz ruke može zadobiti veće ozljede. Idealan je za veći djecu i odrasle ljude.

https://www.instagram.com/p/QFdYYBxBr9/

Pomeranci su jako društveni, razigrani, živahni i veseli psi. Veoma su privrženi svojim vlasnicima i poznati su kao dobri čuvari. Naime, iako su mali, imaju oštar lavež, misle da su veći nego što jesu pa se neće plašiti da napadnu i veće od sebe ako su oni ili njihovi vlasnici ugroženi. Brzo se vezuju za svoje vlasnike i teško podnose  kada vlasnici nisu duže kod kuće.

Jako su inteligentni, ali jako tvrdoglavi pa sa treningom treba početi što ranije da bi dobili savršenog prijatelja za dugi niz godina.

Čak i osobe koje nisu veliki ljubitelji pasa ne ostaju ravnodušne pred ovom pufnastom masom pozitivne energije.

Par zanimljivosti:

Michelangelo je naslikao Sikstinsku kapelu sa pomerancem pored sebe.

U potonuću slavnog Titanika preživio je jedan pripadnik ove vrste.

www.facebook.com/klaudia.segon.5

Iako su pomeranci stvarno toliko slatki, uvijek preporučujemo udomljavanje psa, jer nikome nećete više uljepšati život kao psu iz šinteraja koji sanja o tome da bude voljen i u krugu ljudi svoje obitelji.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakStvari zbog kojih volimo labradore
Sljedeći članakMačke i otrovne kućne biljke
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com