Prepoznajte simptome opasnih stanja kod pasa

Donosimo pregled najčešćih opasnih zdravstvenih stanja kod životinja, njihove simptome i načine liječenja. Svaki vlasnik bi trebao, nakon što prepozna slično stanje, potražiti pomoć od stručne osobe, odnosno veterinara!

  1. TORZIJA ŽELUCA U PSA

Prošla nedjelja mi je obilježena jednom torzijom želuca i slezene, kod velikog psa (50 kg). Nastala je iznenadno, kod psa koji se hrani nekoliko puta na dan, znači postoji jedna regula u hranjenju, i aktivnosti. Obično torzija želuca nastupa kod velike tjelesne aktivnosti neposredno poslije obroka, i kod pasa koji se hrane jednom dnevno obilnim obrokom. Javlja se kod velikih pasmina. Može nastati i spontano. Ligamenti želuca se rastežu i želudac se rotira sam oko svoje osi.

Reklame

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i rendgena. Ovisno o stupnju rotacije simptomi su jače ili slabije izraženi.

SIMPTOMI TORZIJE ŽELUCA

– apatija, bolnost u području želuca, ukočen hod, ispružen vrat i ukočenost, pogotovo bolan hod prilikom spuštanja niz stepenište, naglo širenje u području trbuha

LIJEČENJE

Ovo stanje zahtjeva hitni operacijski zahvat jer u protivnom može doći do pucanja želuca, šoka od bolnosti i pritiska na krvne žile, nekroza. Uz torziju želuca se najčešće javi i torzija slezene, koja ako je previše rotirana oko svoje osi, se odstranjuje. Nakon vraćanja postoji mogućnost ponovno javljanje torzije slezene.

  1. STRANO TIJELO U CRIJEVIMA

Strano tijelo u crijevo dospijeva iz želuca. Simptomi nastupaju kada dođe do potpune ili djelomične opstipacije/začepa crijeva.  Dijagnoza se postavlja rendgenskim snimanjem.

SIMPTOMI

– bolnost u području crijeva, ukočen hod, povišena temperatura, povraćanje, proljev, gubitak apetita i dr.

LIJEČENJE

Strano tijelo, ovisno o procjeni stručne osobe, pokušava se progurati medikamentozno ( laksativima ), no ukoliko nema pozitivnih pomaka ili se u stolici pojavi krv radi se hitno operativno vađenje stranog tijela.

  1. ZAPETLJAJ CRIJEVA

To je stanje kod kojega se dio crijeva zapetlja samo oko sebe. Dijagnoza se postavlja rendgenološki uz upotrebu kontrasnih sredstava. Nastaje iz brojnih razloga a simptomi ovise o tome da li je došlo do potpunog prekida prohodnosti sadržaja ili djelomičnog.

SIMPTOMI

– u pravilu pas reagira jakom i naglom bolnošću, povraćanjem, proljevom i povišenom temperaturom.

LIJEČENJE

Jedina opcija za stabilizaciju stanja je kirurška obrada.

  1. ZAČEPLJENJE MOKRAĆNIH PUTEVA

Nastaje zbog čepa kojeg su stvorili  kamenci, ili zbog ugrušaka prilikom jačeg cistitisa, upale mokraćnog mjehura. Veoma često se javlja kod mačaka i to mužjaka.

SIMPTOMI

–  nemogućnost mokrenja, izlazak sitnijeg kamenja kroz uretru, krvavi mlaz, bolnost.

LIJEČENJE

Životinju se mora kateterizirati kako bi se ispraznio mokraćni mjehur, moguć kirurški postupak odstranjivanja kamenca, različiti lijekovi koji stvaraju neutralan ph u mjehuru te potiču otapanje kamenca. Životinju se drži na lijekovima, te propisuje posebna hrana.

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakTvor kao kućni ljubimac
Sljedeći članakKanarinac kao kućni ljubimac
Matea K.
Veterinarski tehničar. Živim u Rijeci. Već 4 godine obavljam najbolji posao na svijetu a to je briga o životinjama, bilo da su kućni ljubimci ili životinje na ulici. Radim u veterinarskoj ambulanti Kostrena. U svoje slobodno vrijeme se bavim fotografijom te volim pisati tekstove o zdravlju i njezi životinja.