PROBLEMI S BUHAMA – kako se prenose, mogu li zaraziti čovjeka i kako ih se riješiti?

Za mnoge vlasnike kućnih ljubimaca buhe predstavljaju veliku brigu bez obzira prenose li se one s drugih pasa, mačaka ili putem okoliša. Prisutnost čak i nekoliko buha može dovesti do zaraženosti. Kada ljubimac unese buhe u dom započinju pravi problemi… No, o čemu je zapravo riječ?

Nekoliko buha koje ljubimac pokupi izvan doma mogu se razmnožiti, a kada dođu u doticaj s kožom počnu gristi domaćina uzrokujući iritaciju kože. Ali to nije najgora posljedica. Nakon ugriza buhe počnu lijegati jaja, čak i 50-ak jajašaca dnevno. Obično je najveća koncentracija buha na mjestu gdje ljubimac spava, ali dok se Vaš ljubimac igra i trči po domu on zapravo postaje raspršivač jajašaca buha, ostavljajući ih na podu, tepihu i krevetu što predstavlja veliku opasnost od novih zaraza.  Za samo 2-3 tjedna iz jajašaca će se izleći nove buhe koje će gristi ljubimca i infestirati dom u kojem živite.

Reklame

Kako prepoznati da ljubimac ima buhe?

Ubod buhe može izazvati jaki svrbež zbog alergije na slinu buhe, tako da se životinje mogu neprestano češati, gristi i gubiti dlaku na mnogim mjestima na tijelu. Takva koža može biti crvena, zadebljala, posuta krastama i nekada se može razviti sekundarna bakterijska infekcija. Vrlo često ćemo na koži životinje naći izmet buha koji izgleda kao mljeveni papar, najčešće oko korijena repa.

Gdje se buhe nalaze?

Bitno je upozoriti na činjenicu da buhe ne žive na psu ili mački – one na njima povremeno obitavaju i to kada se hrane, pri čemu ubadaju domaćina i 24-36 sati nakon obroka krvlju. Ostatak vremena provode na tepihu, dekama, naslonjačima, pukotinama u zidu itd.

Mogu li buhe prijeći na čovjeka?

Ono što se većina ljudi pita je – mogu li buhe prijeći na čovjeka? Odgovor je – MOGU!

Buhe se hrane sišući krv te ako im “prirodni” domaćin nije na dohvatu ruke, buhe će prijeći na čovjeka i nahraniti se njegovom krvlju. Osim što mogu ugristi čovjeka, također su prenositelji različitih bakterija i virusa, odnosno zoonotskih bolesti (bolesti koje se prenose sa životinja na ljude).

Kako se riješiti buha?

Dva su koraka u “ratu”protiv buha.

1.korak je da tretiramo ljubimca preparatima u obliku ampula (buha se mora nahraniti krvlju domaćina da bi uginula u tijeku 24 sata), da ljubimce poprskamo sprejem koji nametnike ubija trenutno ili da mu stavimo ogrlice protiv buha.

2.korak je tretiranje okoline (tepiha, deka, namještaja, parketa, psećih kućica) sprejevima protiv vanjskih nametnika. Poanta je poprskati što veću površinu i nakon toga izaći iz stana da sve bude zatvoreno par sati, a zatim prozračiti (buhe i njihove larve ne podnose sunce i niske temperature, ispod 3ºC). Stan trebate usisati i vrećicu iz aparata odmah baciti, a cijeli ovaj postupak (2.korak) ponoviti za 14 dana, jer u međuvremenu su se iz preostalih jaja razvile nove larve, nimfe i odrasli oblici buha.

Kod buha je iznimno važno da svog ljubimca redovito preventivno tretirate sredstvom protiv buha. Prilikom odabira sredstva i o načinu primjene obavezno se posavjetovati sa svojim veterinarom.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakFOTO: Bili smo na Vau Vikendu u King Crossu.
Sljedeći članakVeliko pitanje – CJEPIVO PROTIV BJESNOĆE – zašto cijepiti svake godine?
Tena P.
Doktorica veterinarske medicine odgovara na sva pitanja ili nedoumice o ponašanju i stanju Vaših ljubimaca te brine da ostanete upućeni o načinu zaštite i očuvanja njihovog zdravlja.