Sklonost agresiji s obzirom na pasminu psa

 

Često čujemo kako su neke pasmine sklonije agresiji od drugih. Istraživanja koja to potvrđuju provode se najčešće prema statistici prijavljenih napada te takve rezultate ne možemo smatrati mjerodavnim jer sama logika nalaže da je ugriz velikog psa opasniji od ugriza malog psa a samim time bude i češće prijavljen. Ova tema za sobom vuče razne predrasude i stereotipe, no koje to pasmine stvarno u sebi kriju najveću sklonost agresiji?

Reklame

Problemi u ponašanju psa mogu biti izrazito opasni ukoliko se na njih ne usmjeri od prvog dana dolaska ljubimca u dom. Kako bi to bilo moguće jako je bitno da se prije nabavke ljubimca detaljno informiramo o karakteru odabrane pasmine i njihovim nagonima. Primjerice, ako odaberete pasminu koja je izrazito aktivna i ne pružite joj dovoljno aktivnosti normalno je da će pas biti nesretan, a može postati i destruktivan i agresivan. Taj obrazac ponašanja nije neobičan ni za ljude pa stoga ne treba čuditi ni za pse.

Većina stvari koje znamo o sklonosti agresiji određenih pasmina proizlaze iz broja prijavljenih napada na godišnjoj bazi. Najčešće prijavljeni napadi vezani su uz veće pasmine što je, moramo se složiti, logično jer napad velikog psa može proizvesti puno veću štetu od napada malog psa. Znači li to da su veliki psi agresivniji od malih?

U SAD-u je provedeno veliko istraživanje u kojemu su znanstvenici prikupili te obradili podatke s četiri različita pristupa (analiza broja prijavljenih ugriza, rezultati klinike za proučavanje ponašanja, mišljenje stručnjaka te rezultati online ispitivanja). Tako je u tom istraživanju sudjelovalo preko pet tisuća pasa što je znanstvenicima bilo dovoljno da utvrde određene obrasce ponašanja kod pojedine pasmine. Sklonost agresiji podijelili su u tri skupine:
• Sklonost agresiji prema nepoznatima
• Sklonost agresiji prema vlasniku (podrazumijeva kada na primjer pas pokazuje zube ako se vlasnik približi zdjelici ili mu pokuša uzeti igračku iz usta)
• Sklonost agresiji prema drugim psima

Dobiveni rezultati će, vjerujem, iznenaditi mnoge. Kliknite na sliku za uvećan prikaz!

Prema ovim tablicama najveću sklonost agresivnom ponašanju u većini situacija pokazuju čivave, jazavčari i Jack Russellov terijer dok najmanju sklonost agresiji u većini situacija pokazuju retriveri, labradori, bernski planinski pas, bretonski španijel te hrtovi.
Ovi rezultati ne znače da će svaki jazavčar napadati svaku nepoznatu osobu koja prođe pored njega, da će svaka akita napasti svakog psa kojeg vidi, ili da nijedan retriver neće uči u sukob s drugim psom. Ovi rezultati pokazuju sklonost određenom tipu ponašanja pojedine pasmine u nekoj situaciji te nas usmjeruju kojim stvarima se trebamo posvetiti u radu sa svojim ljubimcem kako bi izbjegli neželjeno ponašanje.

Ponašanje psa rezultat je našeg truda, rada i vremena provedenoga s njima. Svaki pas u rukama neodgovornog vlasnika može biti opasan. Što je pas veći to je i opasnost od njega veća ako je sklon lošem ponašanju i to mu se dozvoli. Ukoliko primijetite da vaš mezimac pokazuje sklonost nepoželjnom ponašanju nikada nije kasno za konzultirati se sa stručnjacima. 

Prema statistici, čak 40% ispitanih vlasnika koji su napustili svoje pse kao razlog su naveli problematično ponašanje. Odgovornost je vlasnika da prije nabavke psa detaljno i dobro istražiti sve o karakteru pasmine. Pasminu ne treba birati da bi zadovoljila naš ego već po svom karakteru i mogućnostima. Ukoliko se i desi propust pri dresuri ljubimca te on počne pokazivati znakove agresije to nije nikakva sramota te se zbog toga kao odgovoran vlasnik trebate savjetovati sa stručnom osobom a ne napuštati svog ljubimca jer u konačnici- on je takav zbog našeg propusta i nikada nije kasno za korigiranje nepoželjnog ponašanja.

Odgovornost je na vlasniku da za sebe izabere pasminu prigodnu svojim mogućnostima i bude svjestan svega što izabrani ljubimac donosi sa sobom. Četrdeset posto ispitanih vlasnika koji su napustili svoje pse kao razlog su naveli problematično ponašanje psa. Ukoliko uz sebe želite imati vjernog suputnika bez neželjenog ponašanja o tome dobro razmislite još prije nabavke psa jer njegovo ponašanje ovisi o vašem odgoju, odnosno uloženom trudu i vremenu.

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakDresura i socijalizacija pasa
Sljedeći članak10 savjeta kako biti dobar vlasnik ljubimca
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".