Starenje pasa; 7 najčešćih pitanja

Imate li starijeg psa, vrlo vjerojatno imate i određena pitanja o njegovom zdravstvenom stanju. Iako za mnoge to nije najugodnija tema, ako se pravilno pripremimo i znamo što nas čeka lakše ćemo izaći na kraj sa starenjem svojih četveronožnih prijatelja.

1. Koji su najčešći problemi starijih pasa?

Stariji psi skloniji su problemima poput:

Reklame
  • Artritisa; ljubimcu otiču zglobovi/kosti te im to uzrokuje veliku bol. Pas koji ima artritis više neće moći raditi stvari kao prije, poput skakanja, trčanja ili hodanja. Deblji psi skloniji su artritisu.
  • Problemima sa srcem; zbog slabljenja srčanih ventila i krvnih žila.
  • Bolesti jetre
  • Bolesti bubrega
  • Problemima s disanjem; mogu biti povezani sa stanjem srca.
  • Propadanje zubiju; češći karijesi koji ljubimcu mogu uzrokovati jaku bol.
  • Bolest zubnog mesa; godine skupljanja naslaga na zubnom mesu konačno rade svoje, meso se povlači i podložnije je bakterijama pa su češće i infekcije.
  • Dijabetes; višak šećera u krvi, može biti uzrokovan prehranom, pretilošću ili manjkom kretanja/vježbe.
  • Općenito oslabljeni imunološki sustav; čini psa podložnijim virusima i bolestima.
  • Problemi sa sluhom/vidom

2. Zašto pas povremeno “obavi nuždu” gdje zna da ne treba?

Nekontrolirano mokrenje znak je problema s bubrezima ili mjehurom. Može biti i signal slabljenja vida ili njuha. Posavjetujte se s veterinarom. 

3. Zašto moj ljubimac ima problema sa spavanjem?

Nesanica može biti uzrokovana bolom koji pas trpi ili potrebom za uriniranjem. Stariji psi imaju slabiji mjehur i zato trebaju češće urinirati.

4. Hoće li se promijeniti ponašanje ljubimca?

Kod starijih ljubimaca često možemo primijetiti promjene u ponašanju. Nježan pas može postati agresivan, ili pak agresivan pas može postati miran i mazan. Može se desiti da pas češće osjeća nervozu i postane strašljiv i nepovjerljiv. Starijim psima ponekad treba više pažnje i ohrabrivanja.

5. Koja je preporučena prehrana za psa u godinama?

Stariji psi zahtijevaju drugačiju prehranu od mlađih pasa. Veterinari preporučuju mokru hranu, jer ju je lakše probaviti. Prehrana pogodna za ljubimca ovisi i o njegovom medicinskom stanju. Posavjetujte se sa svojim veterinarom oko najbolje prehrane za vašeg mezimca.

6. Treba li mu davati dodatke prehrani ili vitamine?

Svi ljubimci, a posebno stariji, trebaju dodatke kojima će nadoknaditi ono što im nedostaje u organizmu. Ovo je još jedna stvar oko koje se treba posavjetovati s veterinarom. PetZeolit jedan je od prirodnih dodataka prehrani koji bi svaki ljubimac (bez obzira na starost) trebao koristiti.

7. Kako spriječiti zdravstvene probleme pri starenju ljubimca?

Neki problemi u starenju pasa mogu se spriječiti održavanjem ljubimca u kondiciji i pazeći na zdravu prehranu. Ljubimci koji imaju problema s težinom češće boluju od dijabetesa, bolesti srca i artritisa.
Redovita njega ljubimca pomoći će u ranom otkrivanju simptoma, a održavanje higijene psećih usta spriječit će propadanje zubiju i bolesti desni. U održavanju dentalne higijene pasa može pomoći i PetZeolit.
Redovito posjećujte veterinara kako bi uvijek bili sigurni da je vaš ljubimac zdrav.

Starenje ljubimca bolna je tema svakog vlasnika. Ne možemo ga spriječiti, ali ono što možemo je pripremiti se za njega kako bi pružili što kvalitetniji i duži život svojim najboljim prijateljima.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakMeđunarodni dan zaštite životinja na Bundeku 2017.
Sljedeći članakHumanitarna izložba pasa – Daj capu za šapu
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".

Komentari su zatvoreni.