Učenje šteneta da spava preko noći

Puno je sličnosti između dolaska šteneta i male bebe u naš život, u biti štene i jest beba psa i prema njima se treba ponašati u skladu s tom činjenicom. Štenci u naše živote dolaze bez razvijenih navika gdje ići na zahod, kako se pokoriti naredbama i ne znaju da je noć vrijeme za spavanje. Na nama je da ih naučimo svim bitnim stvarima, pažljivo, predano i uz puno ljubavi. Jedna od najvažnijih stvari koju moramo naučiti svoje štene je spavanje preko noći, ili barem ne cviljenje i ometanje našeg sna ukoliko su budni! Iako se čini jednostavnim ovo može biti pravi izazov, baš kao i sa našim malim bebama. Ponekad štene jednostavno neće htjeti da spava i da se smiri, prestane igrati i ostane samo. U nastavku pročitajte savjete koji mogu pomoći kod stvaranja rutine spavanja kod štenaca.

Reklame

U kojoj dobi se može očekivati da štenci spavaju preko noći?

Već od osam tjedana štenci bi trebali početi usvajati dnevno noćnu rutinu spavanja ljudi s kojima žive. Od dvanaest tjedana starosti razumno je očekivati da štene spava preko noći. Međutim u ovoj dobi štenci obično idu od svog uzgajivača u novi dom te samim time neće biti moguće trenutačno spavanje preko noći sve dok se ne naviknu na novi dom, ljude i okolinu.

Hrana i voda.

Preporučuje se štencu dati obrok oko 3 sata prije vremena za spavanje, kako bi ga uredno probavio i posjetio WC ukoliko je to potrebno. Hranjenje štenca iza ovog termina nosi mogućnost da će tijekom noći morati na WC. Također bi trebalo potaknuti štene da par sati prije spavanja pije dovoljno vode kako kasnije ne bi bilo žedno i pilo neposredno prije spavanja što automatski znači i potrebu za mokrenjem tijekom noći.

Toalet prije spavanja.

Štencu je potrebno pružiti priliku da ode na WC prije spavanja kako bi mu se osiguralo spavanje preko noći koje neće biti isprekidano potrebom za odlazak na WC. Posljednja stvar prije nego štene spremite na spavanje je da ga odvedete na WC kako bi naučio da je to posljednja prilika za obavljanje nužde prije jutra. Stvorite naviku da ga izvodite na WC prije spavanja čak i ako neće obaviti nuždu, jer s vremenom će početi povezivati taj dio dana sa sa svojom posljednjom šansom za toalet i sukladno tome se ponašati.

Umoran pas je pospan pas!

Ako je štene puno energije i razigrano prije spavanja, vjerojatno će se pojaviti problem prilikom smirivanja i smještanja na spavanje. Stoga je mudro “izmoriti” štene par sati prije spavanja kroz šetnju, razne aktivnosti i igru. Pobrinite se da se igra i aktivnosti smiruju s približavanjem vremena za odlazak na spavanje, u protivnom štene će biti preuzbuđeno da bi spavalo.

Sretno mjesto za spavanje.

Mjesto i krevet za spavanje šteneta moraju biti topli, udobni, privlačni te moraju buditi pozitivne asocijacije kod šteneta! Dobro je da su smješteni na lokaciji koju štene voli te mu svakako treba omogućiti da u svom krevetu ima nešto što ga mirisom podsjeća na vlasnika, odjevni predmet ili plišanac s kojim se zajedno igrate.  Jako je važno da krevet nikad ne koristimo kao mjesto kazne i da se štene u njega nikad ne šalje zato što nije nešto poslušalo! Ovakvo ponašanje može dovesti do povećanog stresa i odlazak na spavanje štene može doživjeti kao kaznu, posebno jer ga se ostavlja samoga!

Bez plakanja!

U prvim tjednima štenci znaju cviljeti i plakati kada ih se ostavi da spavaju, jer oni jednostavno nisu navikli spavati sami, bez svoje obitelji. Ovo ponašanje je očekivano i ne smije mu se predavati previše pažnje, kako se ne bi razvile neke negativne navike za ostatak života. Kad štene stavimo na spavanje i ono cvili, trebamo mu dati malo vremena da vidimo hoće li se smiriti. Ukoliko se cviljenje nastavi trebamo upotrijebiti jednostavnu naredbu “NE”, bilo kakva druga pažnja (pozitivna ili negativna) rezultirat će time da će štene naučiti kako cviljenje daje rezultate, a to nikako ne želimo!

Svoja osobna iskustva sa štencima i spavanjem, slike kreveta i navika spavanja podijelite sa nama u komentaru!

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakCACIB Zagreb 2017.
Sljedeći članakPovodnik na razvlačenje – da ili ne?
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com