Zašto kastrirati svog kućnog ljubimca?

Kastracija je već odavno u mnogim zemljama postala abeceda kulturnog i civiliziranog suživota ljudi i životinja u urbanoj sredini. Kastracija je jednostavan operativni zahvat koji će vama i vašem kućnom ljubimcu omogućiti sretniji i bezbrižniji zajednički život.

Što je to kastracija i zašto nije dobar izraz sterilizacija?

Kastracija životinja je operativno uklanjanje spolnih organa – kod ženke jajnika, jajovoda i maternice, a kod mužjaka testisa.

Reklame

Vlasnici životinja, a i poneki veterinari, često za kastraciju koriste izraz sterilizacija. To je pogrešno. Sterilizacija znači da neki organ postoji, ali nije u funkciji. Mi operativno uklanjamo spolne organe, kod ženke jajnike, jajovode i maternicu, a kod mužjaka testise, pa je ispravno reći kastracija ženke i kastracija mužjaka.” – doc. dr. sc. Tomislav Dobranić s Klinike za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Kastracija je danas rutinski operativni zahvat koji se izvodi u praktički svim ambulantama male prakse. Životinja mora biti natašte (prije operacije mora postiti barem 12 sati). Kastracija se radi u općoj anesteziji.

Razlozi za kastraciju (zdravlje, ponašanje i kontrola razmnožavanja)

Razloge za kastraciju možemo podijeliti u tri veće cjeline. Prva je njen povoljan utjecaj na zdravlje ljubimaca, druga na ponašanje, a treća je sprječavanje nekontroliranog povećavanja uglavnom neželjene populacije pasa i mačaka.

Najčešće zablude vezane uz kastraciju

Zabluda: Ženka mačke ili psa treba imati jedno leglo prije kastracije.
Činjenica: Što prije kastrirate svoju životinju, ona će biti boljeg zdravlja u budućnosti. Mnogi veterinari prakticiraju savršeno sigurnu ranu kastraciju i to prije prvog tjeranja, jer se mogućnost pojave tumora mliječnih žlijezda povećava s vremenom koje ženka provede nekastrirana. Vlasnici životinja trebali bi manje voditi brigu o spolnosti i seksualnim nagonima svojih kućnih ljubimaca, a vise o tome hrane li ih kvalitetno, izvode li ih redovito u šetnju, pružaju li im redovitu veterinarsku brigu i posvećuju li im dovoljno pažnje.

Zabluda: Kastracija će promijeniti karakter moga ljubimca.
Činjenica: Eventualne male promjene bit će samo pozitivne. Bez obzira na starost i kastraciju, vaš će ljubimac ostati dragi pratilac koji vas voli i štiti. Kastracija će smanjiti nagon za razmnožavanjem, što u velikom broju slučajeva djeluje smirujuće na životinje. Kastrirane životinje prestaju lutati, međusobno se boriti i gube želju da markiraju svoj teritorij urinom.

Zabluda: Životinje koje se drže radi druženja postat će debele i lijene ako se kastriraju.
Činjenica: APSOLUTNO NETOČNO! Vaš će se kućni ljubimac udebljati zbog prekomjernog uzimanja hrane i nedovoljnog kretanja, a ne zbog kastracije. Vaš ljubimac se neće udebljati ako mu osigurate dovoljno kretanja i ako kontrolirate količinu hrane koju uzima. Kastracija je, dapače, dobra za vašeg ljubimca s obzirom na činjenicu da kastrirane životinje žive, u prosjeku, dvije do tri godine duže od nekastriranih životinja.

Zabluda: Kastracija je opasna i bolna operacija za moga ljubimca.
Činjenica: Kastracija je rutinski operativni zahvat koji zahtijeva minimalnu hospitalizaciju. Uz minimalnu kućnu njegu vaš će se ljubimac u potpunosti oporaviti i nastaviti živjeti normalnim životom već za nekoliko dana. Kastracija ženke (uklanjanje jajnika ili uklanjanje i maternice i jajnika) ili kastracija mužjaka (uklanjanje testisa) kirurški su zahvati koji se izvode uz opću anesteziju koja se koristi i u humanoj medicini.

Što je moguća loša strana kastracija ženki pasa?

Iako je kastracija rutinski operativni zahvat, uvijek postoji mogućnost komplikacija pri izvođenju operacije, kao i mogućnost postoperativnih problema vezanih uz cijeljenje rane.
Loša strana kastracije je mogućnost nastanka urinarne inkontinencije. Inkontinencija češće nastaje kod ženki velikih pasmina te kod pretilih ženki. Najčešće se javlja kod životinja starijih od 7 godina. Očituje se spontanim ispuštanjem mokraće, najčešće u snu i relativno se lako rješava terapijom, koja je doživotna.

Kastracija je osim svega dobar lijek

Nekastrirane mačke u doba tjeranja često mokre (ponekad i po cijeloj kući) i glasno mijauču, prizivajući na taj način partnere koji također urinom obilježavaju teritorij oko kuće.
Nekastrirane kuje u doba tjeranja također privlače pse iz susjedstva, a u kući ostavljaju niz neugodnih krvavih tragova po podu i namještaju.

  • Nasuprot tome, kastrirane ženke postaju privrženije i poslušnije i centar njihovog života postaje njihova humana obitelj.
  • Kastracijom ženki značajno je reducirana pojava tumora mliječnih žlijezdi (ovisno o životnoj dobi u kojoj je ženka kastrirana).
  • Ako je kastracija izvršena prije prvog tjeranja, mogućnost pojave tumora mliječnih žlijezdi svodi se na 1%, a ako se životinja kastrira nakon prvog tjeranja rizik pojave tumora povećava se na 25%. Sa starošću životinje raste i rizik nastanka tumora mliječnih žlijezdi neovisno o kastraciji.
  • Kastracijom možemo spriječiti i piometru (gnojnu upalu maternice). Terapija piometre je skupa i dugotrajna i najčešće podrazumijeva kirurški zahvat, hospitalizaciju i dugotrajno liječenje, a u nekim slučajevima, usprkos kirurškom zahvatu, životinja ugiba.
  • Postoje i neke druge bolesti koje se kastracijom mogu spriječiti ili ublažiti (npr. alergije, hormonski uvjetovan dijabetes…).

Nekastrirani mužjaci u doba tjeranja traže partnericu, označavaju teritorij urinom neugodnog i intenzivnog mirisa, bježe od kuće, lutaju i kreću se bez nadzora vlasnika, ugrožavajući pri tome sigurnost i zdravlje i životinja i ljudi. U doba tjeranja nekastrirani muški psi često dovode svoje vlasnike u neugodnu situaciju jer se penju na namještaj ili na noge ljudi.

  • Nasuprot tome, kastrirani mužjaci postaju privrženiji i poslušniji i centar njihovoga života postaje njihova humana obitelj.
  • Kastrirani psi su nešto mirniji, ali zbog toga nisu nimalo slabiji čuvari. Nemojte miješati agresivnost sa zaštitničkim ponašanjem, jer kastrirani pas brani svoj dom i obitelj jednako dobro kao i nekastrirani pas.
  • Kastriranje mužjaka smanjuje rizik pojave zloćudnog tumora testisa, a može spriječiti i bolesti prostate.

Kada kastrirati ljubimca ?

Veterinari specijalisti ginekolozi svakako preporučuju kastraciju kujice i mačke prije prvog tjeranja. Kod ženke kastrirane prije prvog tjeranja mogućnost da u kasnijoj dobi oboli od tumora mliječne žlijezde je gotovo jednaka nuli. Kod ženke kastrirane poslije jednog ili dva tjeranja, mogućnost tog tumora ipak je moguća iako mnogo rjeđa nego kod nekastriranih ženki (8% i 26%). Nakon tri tjeranja kastracija vise ne prevenira ovu tešku i često fatalnu bolest. Treba ponovo napomenuti da karcinom mliječne žlijezde čini 50% svih malignih oboljenja u pasa, a da je od svih tumora mliječne žlijezde kod kuja maligno njih 60-70%. Kod mačaka je ovaj tumor rjeđi, ali je zato postotak malignosti veći, čak 95%. Kastrirana ženka neće zaostati u rastu, neće promijeniti narav, štoviše, bit će umiljatija i zaigranija.

Dok je kod ženki pravovremena kastracija primarno zdravstveno korisna, kod mužjaka je primarna korist u pozitivnim promjenama u ponašanju. Poznato je da će mužjak psa ako ga se kastrira prije nego što počne dizati nogu pri mokrenju, sigurno biti ‘blaže’ naravi u odnosu prema psima jer hormoni tada neće upravljati njegovim nagonima za čuvanje i zaštitu teritorija od drugih mužjaka. Isto tako će se kastracijom eliminirati lutanje i bježanje za kujama koje se tjeraju te smanjiti teritorijalno obilježavanje.

Kod muških mačaka su pozitivne promjene u ponašanju nakon kastracije još izraženije nego kod pasa. Glasno neugodno mjaukanje, obilježavanja teritorija urinom izuzetno neugodnog mirisa, razdražljivost… sve to nestaje kastracijom odnosno niti ne počinje ako se mačak kastrira prije spolnog sazrijevanja. Kod mačaka koje izlaze van pravovremenom kastracijom preveniraju se zarazne bolesti koje se prenose spolnim kontaktom ili još češće zadobivanjem ozljeda u borbama (FIV i FeLV), smanjuje se rizik od stradavanja u prometu jer se mačke zadržavaju u blizini kuće.

Pse i mačke u azilima bi trebalo obvezno kastrirati po dolasku u azil, a najkasnije prije udomljenja. Planska kastracija mačaka lutalica bi spriječila daljnje nekontrolirano razmnožavanje i prenošenje zaraznih bolest

Jeste li znali?

  • Jedna mačka koja ima mačiće i čiji mačići imaju mačiće u svom reprodukcijskom ciklusu može «biti odgovorna» za dolazak na svijet oko 40.000 mačića!
  • Jedna kuja koja ima štence i čiji štenci imaju štence u svom reprodukcijskom ciklusu može «biti odgovorna» za dolazak na svijet oko 20.000 štenaca!
Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORForum Šapice
Prethodni članakČetvrti Sajam kućnih ljubimaca u Westgate Shopping Cityju
Sljedeći članakKunići – mali rječnik govora tijela
Matea K.
Veterinarski tehničar. Živim u Rijeci. Već 4 godine obavljam najbolji posao na svijetu a to je briga o životinjama, bilo da su kućni ljubimci ili životinje na ulici. Radim u veterinarskoj ambulanti Kostrena. U svoje slobodno vrijeme se bavim fotografijom te volim pisati tekstove o zdravlju i njezi životinja.