Međunarodni dan napuštenih životinja

Već duži niz godina na današnji datum, 4. travnja obilježava se međunarodni dan napuštenih životinja. Iako je pažnja, ljubav i pozornost ono što tim životinjama treba svaki dan, danas je dan kada ćemo to istaknuti u nadi da ćemo uspjeti probuditi svijest o ovoj problematici ili možda navesti nekoga da prelista slike krcatih azila i skloništa te spasi koju njušku.

Reklame

Iz dana u dan viđamo sve više slučajeva napuštenih, odbačenih ili čak maltretiranih životinja. Uskoro nam dolazi i ljeto kada će ih, zbog godišnjih odmora i ljetovanja, biti još više. Ove životinje nisu nikome ništa skrivile, tražile su topli kutak, dom i obitelj koja će ih voljeti bez obzira na sve baš kao što oni i sami vole. Njihov najveći „grijeh“ je što su završili u rukama neodgovornih, nepromišljenih vlasnika kojemu su oni „cijeli svijet“ dok su maleni i slatki, no kada porastu postaju problem kojeg se rješavaju na brojne načine.

Koji su to najčešći razlozi za napuštanja ljubimca?

 • Selimo se, stanodavac ne dozvoljava ljubimce
 • Selimo se u drugu državu, ne možemo ga povesti sa sobom
 • Agresivan je
 • Nismo bili svjesni da je štene tolika obaveza
 • Često smo odsutni, nema ga tko čuvati
 • Previše je živahan, ne možemo izaći na kraj s njim
 • Grize namještaj/cipele i cvili
 • Ostario je i oslijepio/oglušio
 • Nismo znali da će toliko narasti
 • Bolestan je, netko drugi će znati bolje voditi brigu o njemu
 • Dobili smo bebu
 • Amputirana mu je noga, ne možemo ga gledati takvog
 • Ne damo je sterilizirati, to nije prirodno (što rezultira neželjenim potomcima i zatim odbacivanjem)

To zapravo nisu razlozi već samo izlike. Ako se netko odluči na ljubimca mora biti svjestan svih mogućih scenarija. Okrenuti leđa onome tko nas voli bez pitanja i povoda je najgore što možemo napraviti. Uvijek postoji način, postoje ljudi/volonteri koji svakodnevno pokazuju da su spremni na sve kako bi smanjili broj napuštenih ljubimaca.

Nije lako gledati vašeg miljenika kako je ostario ili je bolestan, no nije lako ni njemu.Okrenuti leđa najboljem prijatelju kada ste mu najpotrebniji iz razloga poput „Ja to ne mogu gledati, boli me“ je ponajprije sebično. I njih boli, a boli ih još više kada ostanu bez nas u koje su se pouzdali, nas koje su pratili u svakom koraku bez obzira na sve, nas koji im sada okrećemo leđa pri njihovim zadnjim koracima, koracima u kojima smo im najpotrebniji.

Ljubimac je obaveza, najdivnija i najdraža obaveza no obaveza kroz cijeli njegov život. Ako niste spremni obvezati se na bezuvjetnu ljubav koju nam mogu pružiti nemojte uzimati ljubimca. Njih boli naše napuštanje više no što možemo zamisliti, boli ih biti odbačen, oni ne shvaćaju pojmove stanodavac, putovanje ili bilo što od toga čime se zavaravamo da su ispravni razlozi za napuštanje.

Zamislite da vas oni koje najviše volite i kojima bezuvjetno vjerujete odbace bez ikakvog obrazloženja i razloga. Oni su nama dio života, no mi smo njima cijeli njihov život. Mi imamo prijatelje, obaveze, posao, obitelj a oni imaju nas. Razmislite prije kupovanja/udomljavanja ljubimca o svemu ovome i dajte sve od sebe da budete odgovoran vlasnik za cijeli život. Bez obzira na sve, naš ljubimac nikada i nigdje neće biti sretan kao s nama i kod nas. U videu udruge za zaštitu životinja „SNOOPY“ možete vidjeti kako izgleda život u skloništu.

Spasite li koju njušku iz skloništa, iz ovakvog “života”, količina zahvalnosti i ljubavi koju ćete dobiti zauzvrat ne može se opisati riječima. Svjesni problematike napuštenih ljubimaca i mi smo pokrenuli „Udomi me“ rubriku. Tamo će volonteri moći svakodnevno objavljivati svoje štićenike i nadamo se da će svaka od njih pronaći svoj zauvijek dom kakav zaslužuju.

Skloništa i azili su puni pasa i mačaka koje je zadesila sudbina napuštanja. Danas se obilježava njihov dan, danas bi svatko od nas trebao posvetiti trenutak razmišljanja njima. Oni nas trebaju, oni zaslužuju topli dom i obitelj kao i svatko od nas. Ako imate mogućnost udomiti ljubimca učinite to, ali učinite to kako spada, na način da prihvatite sve loše i dobre strane vašeg ljubimca,  ljubav koju ćete dobiti zauzvrat je neprocjenjiva.

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakBella – Udomi me
Sljedeći članakPriča o Tari i Ini i djevojci velikog srca!
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".