Propisana trajna sterilizacija pasa i mačaka u Zagrebu

 

Na sjednici Zagrebačke Gradske skupštine, ovog tjedna zastupnici su većinom glasova podržali odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i divljim životinjama. Trajna sterilizacija propisana je kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Reklame

Prema podacima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, broj napuštenih pasa i mačaka znatno se povećao u odnosu na prošlu godinu. Unatoč velikom broju skloništa i azila te naporima brojnih volontera, situacija s napuštenim ljubimcima izmicala je kontroli. Nova odluka o kontroli razmnožavanja trebala bi pomoći u popravljanju statistike i spašavanju života.

Obveznu sterilizaciju moći će zaobići samo posjednici ljubimca evidentirani u gradskom upravnom tijelu za zaštitu životinja. U obrazloženju je navedeno kako bi se time stvorila baza podataka o vlasnicima i ljubimcima koji nisu sterilizirani te bi se tom bazom omogućila efikasna kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca. Samim time, očekuje se smanjenje broja napuštenih životinja.

Trajna sterilizacija prema novoj odluci zaobići će:

  • vlasnike pasa ili mačaka koji imaju registriranu uzgajivačnicu
  • vlasnike koji preuzimaju odgovornost oko zbrinjavanja prinova svojeg ljubimca, samostalno ili udomljavanjem
  • vlasnike ljubimaca koji nemaju namjeru razmnožavanja te poduzimaju sve preventivne mjere kontrole razmnožavanja
  • slučajeve u kojima postoji opravdani veterinarski razlog zašto operacija nije preporučljiva, odnosno ako ugrožava zdravlje ili život ljubimca

Prijatelji životinja s veseljem su pozdravili novu odluku, iako poručuju kako bi ovo trebao biti tek početak. Važnost pridaju kontroli mikročipiranja koja je, prema zakonu o zaštiti životinja, trebala biti provedena u lipnju 2018. godine. Kada svi psi budu označeni mikročipom i uvedeni u jedinstvenu bazu Ministarstva poljoprivrede, kontrola napuštenih ili izgubljenih pasa će biti znatno jednostavnija.

Nova odluka o trajnoj sterilizaciji pasa i mačaka u Zagrebu samo je jedan korak u borbi za kvalitetniju i funkcionalniju zajednicu kakvoj težimo. Nadamo se da će u skorije vrijeme stići još dobrih vijesti u svrhu zaštite i promicanja kvalitete života ljubimaca i njihovih vlasnika.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakCrvenouha kornjača kao kućni ljubimac
Sljedeći članakPsi, mačke, petarde i vatromet.
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".