7 znanstveno dokazanih razloga zašto je dobro imati psa.

Činjenica je da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Ne samo da nam prave odlično društvo nego i dobro utječu na naše zdravlje.

Već smo pisali o tome zašto je dobro imati mačku

Reklame

U nastavku pročitajte do kojih su zaključaka došli znanstvenici diljem svijeta proučavajući utjecaj pasa na naše zdravlje i ponašanje. Vjerujemo da ćete nakon čitanja ozbiljno razmisliti da si (ukoliko ga već nemate) nabavite jednog prekrasnog psa 🙂

1. Mogu spriječiti astmu kod djece

Alergije na kućne ljubimce su jako česte, bilo na mačke ili pse, većina djece s astmom je alergična na njihovu dlaku. Unatoč tome, provedena istraživanja u Švedskoj su pokazala da ako ipak imate psa to može poboljšati stanje djeteta. Istraživanja su pokazala smanjenje rizika od astme za 31 posto u predškolske djece i 52 posto u djece koja su u školi.

2. Mogu smanjiti stres na poslu

Možda vam se na prvu ured ne čini kao mjesto za ljubimca, ali imati ga u blizini radnog mjesta bi vam jako pomoglo u snižavanju razine stresa. Istraživanja provedena od strane International Journal of Workplace Management pokazala su da oni zaposlenici koji su doveli svog ljubimca imaju jako malu razinu stresa s obzirom na one koji nisu imali ljubimca uz sebe.

3. Smanjuju mogućnost pojave depresije

Istraživanje koje je provelo American Psychological Association pokazalo je da su psi jako dobri za mentalno zdravlje, pružaju socijalnu i emocionalnu potporu. Vlasnici pasa su se pokazali bolje prilagođenima, zdravijima i imali su više samopouzdanja. Istraživanje je pokazalo da psi mogu dati smisao životu!

4. Mogu nanjušiti rak

Postoji mnogo slučajeva gdje su psi bili ti koji su spasili svoje vlasnike na vrijeme otkrivši rak svojim njuhom. Za primjer možemo navesti istraživanje iz Italije u kliničkom centru u Milanu gdje su dva njemačka ovčara mogla utvrditi rak prostate sa točnošću od 97 posto.

5. Snižavaju krvni tlak i dobri su za srce

Dobra vijest za dijabetičare je ta da psi nanjuše kada im vlasniku padne šećer i mogu ga na vrijeme upozoriti. Psi su prilično aktivni ljubimci i zahtijevaju jako puno šetnje, što je dobra stvar je da dok šetate svog psa ujedno i vježbate a to je jedan od ključnih čimbenika u prevenciji bolesti srca, prema American Heart Association.

6. Mogu se istrenirati da nanjuše alergene

Kao što se mogu istrenirati da nanjuše drogu, isto tako se mogu istrenirati da nanjuše ono na što smo alergični. Southern Star Ranch u Texasu su nakon dugotrajnog treninga naučili pse da nanjuše kikiriki u prostoriji, npr. u kolaču koji je na stolu.

7. Grljenje i maženje

Oksitocin ili takozvani hormone ljubavi i sreće otpušta se kada se igramo na psom, mazimo ga i uživamo u njegovom društvu. Studija je pokazala da samo gledanje psu u oči povećava kod njegovog vlasnika razinu oksitocina, možda je to razlog za nastanak izraza:  ‘’puppy dog eyes’’.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORmetro.co.uk
Prethodni članakDva najčešća dentalna problema kod pasa i mačaka
Sljedeći članakBili smo na međunarodnoj izložbi pasa CACIB RIJEKA 2017
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com