Naša Matea K. donosi kratki osvrt na CACIB RIJEKA 2017.

Početak 2017. godine je Rijeku obilježio sa međunarodnom izložbom pasa pod nazivom „CACIB RIJEKA“. Izložba se održala 25. i 26. veljače, na Sportskom centru Zamet, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, a pod pokroviteljstvom Športsko Kinološkog Kluba Rijeka i Hrvatskog Kinološkog saveza su se vlasnici sa svojim prijavljenim psima mogli kandidirati za Cruft’s kvalifikaciju. Oni koji su osvojili ovu kvalifikaciju će imati pravo sudjelovati na najvećoj svjetskoj izložbi pasa koja se održava u Birminghamu u Engleskoj. Psi koji osvoje dvije titule CAC će postati „Kvarner Winner“, dok dvije osvojene titule PRVAK RAZREDA za „Junior Kvarner Winner“, te psi iz razreda veterana koji osvoje dvije titule PRVAK RAZREDA VETERANA će postati „Veteran Kvarner Winner“.

U ova dva dana je izloženo oko 1700 pasa, predstavnika 116 pasmina, čiji su izlagači došli iz 23 zemlje. Na izložbi smo mogli vidjeti i rijetke pasmine poput majmunskog pinčera, boseškog ovčara, japanskog španijela, porculanskog goniča i mnoge druge. Ljubimce su imali priliku ocjenjivati 13 kinoloških sudaca iz Hrvatske i inozemstva. Ulaznica za djecu je bila besplatna, a za odrasle je iznosila 10 kn. Sav prihod od ulaznica je doniran udruzi „Veliko srce malom srcu“.

Reklame

(C) Photo by: Marin Ćuk Vurnek

Među brojnim izlagačima nasumično smo odabrati jednog predstavnika, a pasmine koje zastupa su; Coton de Tulear, Peruanski bezdlaki pas i Kraljevska pudla. Započeli smo razgovor sa gospođom Klaudiom Dokozić, iz Rijeke, koja se bavi uzgojem pasa. Zamolili smo je da nam odgovori na par pitanja i pobliže nas upozna sa svojim radom.

Zanima nas kako ste započeli sa uzgojem pudli, zapravo, što Vas je privuklo ka toj pasmini?

„Započeli smo prvo sa hotelom za kućne ljubimce te odlučili da nam je sljedeća stepenica uzgoj, znači, otvorili smo uzgajivačnicu pudli. Kraljevske pudle smo uvijek smatrali jednom od najljepših pasmina i odlučili smo se prvo za njih. Nakon njih smo uzeli i Coton de Tulear te Peruanskog bezdlakog psa. Od 2008. godine imamo uzgajivačnicu „Crazy in Love“. Imamo 10 pasa.

Predivan naziv za jednu uzgajivačnicu. Zanima nas kakva je razlika između te tri pasmine? Zbog čega biste ih preporučili ljubiteljima pasa?

„Cotton de Tulear je manja pasmina i zapravo je terapijska pasmina, zbog čega ih najviše i uzgajaju. Izrazito su stabilni, mirni su i povjerljivi, također kao i pudle. Mi imamo kraljevske pudle. One su veoma okrenute prema vlasnicima, izrazito ih vole i prate, znači, veoma su poslušne. Peruanski bezdlaki psi su dobri za ljude koji znaju imati problem sa alergijama na pseću dlaku. To je njihova velika prednost.  Življi su psi i mora se malo više sa njima raditi. Dolaze u tri veličine – mala, srednja i velika, te sa dlakom i  bez dlake. Jedan i drugi tip su priznati te mogu ići na izložbe.“

Često sudjelujete na izložbama? Dali posjećujete inozemne izložbe?

„Da! Često idemo na izložbe. Uglavnom idemo u susjedne zemlje. U Sloveniji smo zatvorili šampionat sa Peruanskim bezdlakim psom i sa pudlama. Za sada nismo išli dalje jer to iziskuje mnogo vremena a i put zna biti jako naporan i za nas i za pse. „

Zahvaljujemo Vam na razgovoru i predstavljanju. Želimo puno uspjeha na izložbama koje dolaze.

Hvala i Vama!“

Klaudia Dokozić – Crazy in Love

Fotografija: Matea K.

CACIB Rijeka će nam ostati u sjećanju kao vrlo uspješan događaj sa odličnom posjećenošću.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članak7 znanstveno dokazanih razloga zašto je dobro imati psa
Sljedeći članakVikend posvećen psima “Vau Vikend” 04. do 05.03. 2017. | King Cross Jankomir
Matea K.
Veterinarski tehničar. Živim u Rijeci. Već 4 godine obavljam najbolji posao na svijetu a to je briga o životinjama, bilo da su kućni ljubimci ili životinje na ulici. Radim u veterinarskoj ambulanti Kostrena. U svoje slobodno vrijeme se bavim fotografijom te volim pisati tekstove o zdravlju i njezi životinja.