Tvor kao kućni ljubimac

Šetnja, igra lovice ili pak skrivača najdraže su aktivnosti ovim simpatičnim zvijerima. Oni su gipki i okretni te se lako mogu zavući u prostor promjera 2,5cm. Jednakom brzinom mogu se zavući i pod vašu kožu no, ne dajte se zavarati, oni ipak dolaze iz porodice zvijeri. Nikada ne ostavljajte tvora na brigu djeci bez nadzora.

Ovaj mali sisavac veliki je izazov. Tvorovi su zaigranog i znatiželjnog karaktera i zahtijevaju vašu potpunu pozornost, bar dok su budni. Dobra vijest je da tvorovi vole puno spavati pa tako u spavanju provedu i do 20 sati dnevno. Preostalo vrijeme je vrijeme za društvo i igru. Ako mislite da nemate dovoljno vremena za posvetiti bar 2-3 sata dnevno mezimcu preporučuje se da kupite odmah dva kako bi se mogli međusobno igrati i kako ne bi postali destruktivni od dosade. Iako mnogi pogrešno vjeruju kako su tvorovi smrdljive životinje njima je higijena zapravo dosta bitna. Imaju dvije analne žlijezde iz kojih ispuštaju neugodan miris samo kada se preplaše, a s obzirom na to da su društvene životinje privržene čovjeku i rođene u zatočeništvu to se i ne događa često. Sterilizacija vašeg mezimca može omogućiti da se ispuštanje smrada svede na minimum, gotovo i nestane. Tijelo tvora valjkastog je oblika a mogu narasti u dužinu i do 70 centimetara. Razlikujemo tri vrste afričkog tvora:

Reklame
  • Albino tvor– prepoznajemo ga po bijelom krznu i crvenim očima
  • Bijeli tamnih očiju ili BTO tvor– svijetlo krem boje sa ružičastim nosom
  • Šareni tvor– razne kombinacije svijetlih i tamnih boja po dlaci

Ženke teže do 1,2 kilograma dok muški narastu i do 2 kilograma. Životni vijek proteže im se od 5-10 godina i oni ne mogu sami preživjeti u divljini. Zbog jakog spolnog nagona ženke tvorova ne mogu preživjeti bez sterilizacije. Tvorovi su grubi u svojoj međusobnoj igri pa će se tako i s vama igrati grublje dok ne uspostavite granice. Zbog toga ih se ne preporučuje ostavljati s djecom bez nadzora. Ako želite tvora pripremite se na to da će te imati ruke pune ugriza u prvo vrijeme dok mezimac ne nauči razlikovati bolnu od zabavne igre.

Prehrana

Tvorovi su striktni mesojedi iz porodice zvijeri. Pored specijalizirane hrane za tvorove vole jesti i svježe sirovo, odmrznuto sirovo, kuhano ili pečeno meso bez začina. Specijaliziranu hranu za tvorove može nadomjestiti i super premium hrana za mačke.  Bitno je gledati da ima što bolji postotak proteina životinjskog porijekla (iznad 34%) i masnoća (iznad 20%) te što manji postotak žitarica. Pseća hrana nikako nije za tvorove, može im se dati riba no ona pojačava smrad izmeta (upozoreni ste). Mladi tvorovi odbijaju se od majčine sise s navršenih osam tjedana života a već od četvrtog tjedna mogu jesti i drugu hranu. Svoje prehrambene navike formiraju do četvrtog mjeseca života, a nakon toga teško prihvaćaju nepoznatu hranu. Nisu poznati kao proždrljivci pa im hrana treba biti dostupna cijelo vrijeme. Vaš mezimac će uživati u briketima još više polijete li ih s maslinovim, suncokretovim ili lanenim uljem.  Svježa voda im mora biti uvijek dostupna.

  • Za nagrade koristite svježe sirovo ili kuhano meso bez začina. Također postoje i poslastice za tvorove no ovo je puno zdravije za vašeg mezimca. U početku će nagrade biti češće zbog dresure no to valja postepeno smanjivati.
  • Ako kuhate meso u vodi slobodno im dajte tu vodu za piti, uživat će u njoj.

Zdravlje

Iako na mnogim stranicama možete pročitati kako su tvorovi osjetljive životinje, ako se pravilno vodi briga o njima, nisu ništa boležljiviji od drugih kućnih ljubimaca.  Zdravog tvora prepoznati će te po bistrim očima, vlažnoj njuškici, čistim ušima, bijelim zubima, ružičastom zubnom mesu i jeziku te im dlaka mora biti jednokratno raspodijeljena bez „rupa“ u krznu. Tvorovi imaju dlaku i poddlaku te im za vrijeme linjanja možete dati malo vazelina kako bi lakše probavili progutanu dlaku. Ono što je posebno kod tvorova je da se mogu zaraziti i ljudskim bolestima pa tako mogu završiti s prehladom ili čak gripom. Osjetljivi su na visoke i niske temperature pa gledajte da ih istima ne izlažete. Veliki problem su ne specijalizirani veterinari, pa se dobro raspitajte o tome prije nabave ljubimca.

Smještaj

Tvorovi zahtijevaju puno kretanja i slobode te ne mogu preživjeti isključivo u kavezu. Ako niste spremi izdvojiti dio stana za vratolomije svog ili svojih mezimaca onda tvor nikako nije ljubimac za vas. Skloni su istraživanju i vole se zavući na mjesta za koja niste bili ni svjesni da postoje (iz tog razloga ih se ne preporučuje ostavljati izvan kaveza bez nadzora). Njihov kavez treba biti minimalno dimenzija 80x50x60 centimetara, poželjno u dva nivoa s visećim ležajem u kojemu će ljubimac provoditi najviše vremena kada je u kavezu. Pobrinite se da dno kaveza također bude obloženo dobrom „opremom“ za spavanje poput majica i krpica od prirodnih materijala. Nuždu obavljaju u plastičnu posudu u koju se preporučuju staviti komprimirani drveni briketi jer silikonski pijesak ili piljevina mogu izazvati probleme u dišnom sustavu tvora. Mjesto za nuždu treba čistiti svaki dan a barem jednom tjedno s dezinfekcijskim sredstvima.

  • Pazite da kavez stavite na mjesto gdje sunce ne ide direktno u njega, nema vlage i prljavštine, nije na propuhu te da ne bude u vrućoj ili pak hladnoj prostoriji. Za tvorove je idealna temperatura između 15-21 stupanj.
  • Mjesto koje tvor odabere za nuždu, a da to nije posuda za nuždu, možete posipati s malo alkohola jer njegov miris strašno odbija tvorove.
  • Skloni su skrivanju i zavlačenju u igri pa bi bilo dobro da im nabavite tunele kroz koje se mogu provući kada su van kaveza kako se ne bi ozlijedili u potrazi za savršenim zaklonom.

Dresura

Bitno je da svog tvora pravilno dresirate. Uporni su i tvrdoglavi te ne reagiraju na kazne ili guranje njuškice u „obavljeno“ kako bi shvatili da se to tu ne radi. Nikada nemojte udariti svog tvora, tako tvor stvara strah od ruke a ne povezuje udarac s učinjenim lošim djelom. Ako vaš tvor razvije strah od ruke nagonski će vas ugristi kada god napravite nagli pokret rukom i jako će te teško to ispraviti. Tvora se dresira nagradama za dobro učinjeno djelo pa tako dok ste u fazi dresure uvijek imajte pri ruci komadić svježeg mesa za nagraditi mezimca. Oni će vrlo brzo povezati radnju s nagradom a kada povežu postepeno im smanjujte nagrade. Sa svojim mezimcem također možete i u šetnju. Tvorovi će uživati u istraživanju novih površina, no pazite na pse i mačke u okolini. U specijaliziranim dućanima možete pronaći opremu za šetnju tvora, preporučuje se ogrlica H oblika i dugačak povodac, no najbolje se dodatno posavjetovati u dućanu.

  • Može ih se naučiti raznim trikovima poput toga da sjednu, plešu, “mole” za nagradu ili pak da se nose na ramenu. Budite pažljivi kada učite tvora da se nosi na ramenu kako ne bi pao s visine i ozlijedio se.
  • Iako najviše vole meso mogu im se davati i nagrade (slatkiši) za mačke. Meso je naravno puno zdraviji izbor jer su tvorovi ipak mesožderi. Nije rijetkost vidjeti da tvor skriva nešto vaše pa ako vam nedostaje koji par čarapa, ili nešto drugo, postoji velika mogućnost da je za to kriv upravo vaš ljubimac. Na taj način on se pokušava igrati s vama i skrenuti pozornost na sebe. Uz tvora možete imati i druge ljubimce poput psa ili mačke, brzo se priviknu na suživot i postaju nerazdvojni, no ne preporučuje se imati ptice ili malene glodavce jer su tvorovi ipak mesožderi te nema ni potrebe naglašavati što bi tu moglo poći u krivo.

Prije nabave tvora budite sigurni da mu možete priuštiti sve potrebno za njegovo zdravlje i sreću,  u protivnom ćete doma imati pravu malu zvijer. Imajte na umu da se tvor brzo i jako veže za svog vlasnika pa ako smatrate da niste dovoljno ustrajni i strpljivi, ili pak tvrdoglavi kao tvorovi, razmislite o nabavci drugog kućnog ljubimca. Pravilno dresiran tvor idealan je cimer i pravi mali prijatelj koji će vas uvijek vrlo rado nasmijati.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORtvorovi.com
Prethodni članakPiton kao kućni ljubimac
Sljedeći članakPrepoznajte simptome opasnih stanja kod pasa
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".