Psi koji se ne linjaju

Danas govorimo o psima čija dlaka ne ispada prirodno kao kod ostalih pasmina čije se tzv. linjanje događa periodično, u pravilu, dva puta godišnje. Dosta se ljudi okreće psima koji nemaju problem sa linjanjem pa tako odabiru psa kojemu dlaka ne otpada. S takvom dlakom dolazi i drukčija odgovornost. Psi kojima dlaka prirodno otpada imaju veću mogućnost „ventiliranja“ kože, tj. zrak lakše dopire te ona nije vlažna. Smanjen je nastanak dermatitisa i ostalih kožnih bolesti, te osjetljivost. Psi koji se ne linjaju moraju se redovito održavati češljanjem kako bi im dlaka ostala „aktivna“ te kako se ne bi počela zapetljavati. Iz istih razloga ih se i šiša, no šišati ih možete prema želji te postoje različite frizure koje mogu upotpuniti njihov karakter.

U nastavku ćemo Vam predstaviti i opisati neke od najpopularnijih pasmina koje se ne linjaju. Zavalite se u naslonjač i započnite sa čitanjem.

Reklame

Maltezer

Najpoznatiji manji četveronožac čija dlaka ne otpada je ponosni maltezer, nekoć poznat pod nazivom malteški terijer, koji nam dolazi s područja Mediterana. Dlaka je bijele boje, u nekim slučajevima s malo tamne ili žućkaste boje na ušima, i najčešće teži od 2 – 6 kilograma. Visine su od 20 – 25 cm. Pasmina je blage i dobre naravi, vrlo zaigran, no ponekad osjetljiv. Dlaka mu ne otpada i zbog toga se javlja problem sa zaplitanjem dlake, posebno u dobi od 8 mjeseci, kada štenad dobiva dlaku koju imaju odrasli psi, te ju je potrebno redovito održavati češljanjem te periodično šišanjem. Očekivana životna dob mu je od 12 – 14 godina. Ako Vam se svidi možete sa sigurnošću očekivati sretnu igru i uživanciju sa ovim bijelim ljepotanom.

Bichon Frise – Kovrčavi bišon

Još jedna bijela pahulja koja ne gubi dlaku nam se uvukla pod kožu, a to je Bichon frise. Također dolazi s Mediterana. Teži 3 – 7 kilograma a visine je 20 – 30 cm. Njegova gusta, bijela i mekana dlaka je njegov najjači vanjski atribut. Obilata dlaka naglašava okrugli oblik glave koja je poput krune koju zaslužuje nositi. Živahan je i veseo te atraktivan pratilac. Zbog svoje prilagodljive naravi bišon je stekao mnogo poklonika otkada se pojavio krajem 70 – tih godina. Njegova dlaka se također mora vrlo često održavati češljanjem, pošto je sklona zapetljavanju, te šišanjem. Najčešće se šiša na način da se što bolje prikaže okrugla lopta na glavi. To je njegov prepoznatljiv znak. Očekivana životna dob je od 12 – 14 godina. Njegov srodnik je Bichon havanese ili „havanezer“ koji je tamnije i šarenije boje, te je također izvrstan pas koji se održava na sličan način.

Pudl

Jedna od najpopularnijih pasmina su pudle. Male, srednje ili velike kraljevske pudle su vrlo česti pratioci svojih ponosnih vlasnika. Patuljasta pudla teži od 3 – 6 kilograma, a visine je 20 – 25 cm. Srednja pudla je visine 28 – 38 cm, te joj kilaža iznosi od 8 – 14 kilograma. Velike kraljevske pudle teže 20 – 35 kilograma, te su iznad 35 cm visine. Manje pudle su vrlo živahne, aktivne i prijateljski nastrojene. Elegantnog su hoda te se doimaju ponosne. Očekivana životna dob je od 14 – 16 godina. Velike kraljevske pudle su mirnije te vrlo pouzdane i privržene. Izvrsni su pratioci, te zahtijevanju manje aktivnosti. Uživaju u dresuri te su vrlo pametne. Nastale su u Njemačkoj tijekom srednjeg vijeka, te su u početku bile vodeni psi. Njihova dlaka se uređivala kako bi se smanjio otpor vode tijekom rada. Očekivana životna dob je 11 – 13 godina. Pudle manjeg rasta su iz Njemačke prenesene u Francusku te su se tijekom povijesti postupno smanjivale. Daka im je dosta zahtjevna te se mora redovito održavati i često šišati. Dolaze u aprikot, bijeloj, crnoj, crvenoj i crnoj verziji. Njihova elegancija i dobrota, te posebna ljepota će Vas osvojiti.

Lasa apso

IZ Tibeta nam dolazi neustrašiv čuvar pod nazivom Lasa apso, čiji je glavni zadatak bio lavežom obavještavati na sve nepoznate zvukove koji bi dopirali iz palače Dalaj – lame.  Njihovo tibetsko ime je nastalo zbog njegovog lajanja „Abso Seng Kye, što znači „lavež lavovskog psa čuvara“. Dostojanstven i prijateljski pas koji se zaštitnički ponaša prema svojoj obitelji. No uz svu opreznost on je i zaigran te voli djecu. Visine je 25 – 28 cm, a težak 6 – 7 kilograma. Imaju dugačku, ravnu i težu dlaku. Uši su obilno pokrivene tom dlakom te ima tijelo duže od repa. Boja im se miješa te su bež – smeđe – bijele boje. Uglavnom je svjetlije boje.

Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer nam dolazi iz Njemačke te je vrlo omiljeni „gradski pas“. Manje je bučan i vrlo miran, te poslušan pas. S obzirom da voli lajati izvrstan je pas čuvar. Dobar je prema djeci. Očekivana životna dob je 14 godina. Sa njime čete se vrlo dugo družiti i uživati u njemu. Šnaucer se može trimati ili šišati. Lako se nauči na češljanje. Prepoznatljiv je po obilatoj i dugoj dlaci koja prekriva njegovu njuškicu.

Škotski terijer i Zapadnoškotski bijeli terijer

Vjerujemo da su nam svima poznati Škotski i Zapadnoškotski bijeli terijer. Škotski terijer je crne boje, visine 25 – 28 cm, te teži od 9 – 10 kilograma. Pouzdan je i odan ljubimac, samosvjestan i hrabar, te ponekad može imati naglu ćud. Izvrstan je pas čuvar te obavještava na sve nepoznate zvukove. Ima oštru i gustu gornju dlaku s mekom poddlakom. Traži umjereno kretanje je je izvrstan za sporije šetnje.
Zapadnoškotski bijeli terijer
mnogo bolje je poznatiji pod nazivom „westi“. Privrženi je i pouzdan kućni ljubimac koji je vrlo poslušan. Također je dobar čuvar i borbene je naravi, kao i škotski terijer. Visine je 25 – 28 cm, te težine 7 – 10 kilograma. Potrebno mu je redovito četkanje. Kao i škotski terijer, mogu se trimati ili šišati. Očekivana životna dob im je 12 – 14 godina.

Bez obzira kakvog psa odabrali, pazite na njega i pružite mu ljubav i svu potrebnu brigu i zaštitu. Zauzvrat će vam pokloniti neizmjernu ljubav i sreću.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakIskra – Udomljena
Sljedeći članakLažni udomitelj iz Zagreba
Matea K.
Veterinarski tehničar. Živim u Rijeci. Već 4 godine obavljam najbolji posao na svijetu a to je briga o životinjama, bilo da su kućni ljubimci ili životinje na ulici. Radim u veterinarskoj ambulanti Kostrena. U svoje slobodno vrijeme se bavim fotografijom te volim pisati tekstove o zdravlju i njezi životinja.