Psi, frustracije i agresivnost

Pseća agresivnost je veliki problem za vlasnika kao i za okolinu. Kako bi mogli riješiti ovaj problem i svesti ga na minimum potrebno je shvatiti uzroke agresivnog ponašanja. Dva najčešća uzroka su frustracija i dominantnost. Frustracija proizilazi iz smanjene fizičke aktivnosti i vježbe a dominantnost se javlja kao posljedica lošeg upravljanja sa psom, koji po prirodi želi biti vođa.

Pasmina i agresivnost

Često u susjedstvu i medijima susrećemo lakše i teže slučajeve pseće agresivnosti i prva reakcija u većini slučajeva je da ljudi krive određenu pasminu. Prava istina je da svaka pasmina može napraviti probleme. Jedina razlika između agresivne Chihuahue i agresivnog Pit Bulla je ta što veća pasmina može napraviti i proporcionalno veću štetu!

Reklame

Važno je prepoznati snagu pojedinih pasmina kao što su Pit Bull, Cane Corso, Mastif… Ovo su vrlo snažni psi i, ako su uneravnoteženi, mogu uzrokovati ozbiljne i po život opasne ozlijede. Nijedan pas ne sanja o tome da puni rubrike crne kronike. Loše ponašanje i agresivnost kod pasa nisu predodređeni, loše stvari se dešavaju kada  moćne pasmine (ili mješavine moćnih pasmina) žive s ljudima koji vole pasminu, ali ne razumiju, ne ispunjavaju i ne kontroliraju životinju i  nagon u psu. Mnogi vlasnici nabavljaju psa na osnovu izgleda ili popularnosti bez da su provjerili da li je taj pas zaista prikladan za njihov stil života. To je siguran recept za katastrofu!

Za upravljanje sa moćnom pasminom morate biti pravi vođa, vođa čopora, i jasno odrediti pravila, granice i ograničenja i to od samog početka! Morate ispuniti sve ono što je u njegovoj prirodi ili će u suprotnom pas razviti frustracije i dominantnost. Prije nabave neke od moćnih pasmina dobro provjerite da li ste spremni i sposobno ispuniti sve obaveze i odgovornosti koje pasmina zahtjeva!

Uzroci i rješenje

Većina pseće agresivnosti se javlja kao posljedica smanjene fizičke aktivnosti i adekvatnog vježbanja. Vježbanje izgara višak energije i pomaže psu održati zdravo stanje uma. Ovo je jako važno jer da bi mogli doći do psećeg uma potrebno je ukloniti njegovu tjelesnu energiju a jedini način za to je aktivnost i adekvatne vježbe.

Jednu stvar nikako ne smijemo zaboraviti, a to je da pas od nas traži da budemo vođa! Životinjama je urođeno da traže vođu čopora, one osjete njegovu snagu i osjećaju se sigurno pod njegovim vodstvom. Vođa instinktivno štiti svoj čopor koji mu zauzvrat u potpunosti i bez sumnje vjeruje. Prije nego postanete pravi vođa morate zadobiti pseće povjerenje, lojalnost i poštivanje a to se postiže tako da im jasno odredite pravila, obaveze i ograničenja! Jednom kad postanete pravi vođa vaš pas će prestati sa borbom za dominantnost jer će u vama pronaći svoj mir i sigurnost. Da bi držali i kontrolirali neku od moćnih pasmina morate usavršiti ulogu vođe čopora! Ukoliko nemate sposobnost i stopostotnu kontrolu vaš ljubimac lako može postati prijetnja za svoju okolinu a ponekad i za vas same!

Budite odgovoran vlasnik, ako unatoč trudu i svim pokušajima odgoja posjedujete (ili poznate nekoga tko posjeduje) potencijalno opasnog ljubimca koji ispoljava znakove frustracije i/ili agresivnosti svakako se obratite specijaliziranim ustanovama i nadležnim službama kako bi se pravovremeno pomoglo životinji i izbjegle nepoželjne i tragične situacije.

Savjet

Sažetak svega je da ne postoje dobre i loše pasmine, postoje samo vlasnici koji nisu spremni i sposobni voditi adekvatnu brigu i pravilno odgajati pojedine pasmine! Ključni dio je taj da pas instinktivno osjeća vlasnika i ako niste pravi vođa pas mijenja ponašanje, postaje frustriran, dominantan i agresivan! Pas je odraz vlasnika i nerijetko žrtva njegovih propusta i nesposobnosti da se nosi sa određenom pasminom.  Stoga nikako ne nabavljati psa na osnovu izgleda i popularnosti već isključivo na osnovu vaše sposobnosti da se o istom pravilno brinete i da ispunite sva očekivanja koja određena pasmina zahtjeva kako bi i vi i ljubimac mogli imati dug, sretan i bezbrižan život ispunjen obostranom srećom!

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakSnimka izbora Glavne njuške West Gatea 2017.
Sljedeći članakLili – Udomljena
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com