Mačke koje nalikuju mačkama iz divljine

Ako ste ikada sanjali imati tigra, leoparda, panteru ili neku drugu divlju mačku, zavirite u članak jer smo izdvojili osam atraktivnih vrsta mačaka koje baš tako izgledaju! Od upečatljivog Bengala do neobične Savannah mačke, susrećemo umiljate, no nadasve dominantne mačke koje svojim izgledom podsjećaju ne to da dolaze iz divljine. Posvetit ćemo se njihovim osobnim karakteristikama jer su nas pojavom već osvojile!

1Abesinska mačka

Inteligentne, znatiželjne, izuzetno samouvjerene u skladu s dalekom egipćanskom povijesti. Abesinska mačka je prema većini izvora izravan potomak svete mačke koja je bila u palačama Egipćana prije 4000 godina. Dominantno se uključuju u svakodnevne aktivnosti svojih vlasnika, zabavljaju sebe, a onda i ostale različitim nepodopštinama! U odnosu na druge mačke, rjeđe će se smjestiti u Vaše krilo tražeći dozu maženja.

2Bengalska mačka

Izrazito aktivna, zaigrana i inteligentna! Opisivana je kao prijateljska i poslušna mačka koja je privržena, a svojim upozoravajućim sposobnostima kroz svakodnevicu iznenađuje vlasnike. Bengalska mačka koju kupujete treba biti udaljena četiri generacije od leopard divlje mačke, a ukoliko je druga ili treća generacija morate biti sigurni da nepoželjna ponašanja nisu prisutna.

3Bombajska mačka

Naizgled mala crna pantera, posjeduje osobnost maznog mačića koji je privržen cijeloj obitelji, stoga je kao takva i poželjna unutar obitelji s djecom, a uspostavlja dobar odnos i s drugim ljubimcima! Bombajske mačke su vrlo zaigrane, a u uzajamnom pružanju pažnje nježne i uljudne.

4Egipatski mau

Egipatski mau može trčati do 30km/h, tako da vjerojatno neće dovoljno dugo mirno sjediti kako biste primijetili njegovo egzotično krzno s oznakama koje uokviruju oči samouvjerena pogleda. Porijeklo vuku iz Egipta. Istovremeno žestoko dominantna i odana mačka! U interakciji s ljudima vole mahati repom, a glasaju se melodično raznolikim zvukovima.

5Ocicat mačka

Ocicat je prilično egzotična mačka društvene naravi. Učenje trikova bit će zadovoljstvo za Ocitat mačku i sretnog vlasnika! Vrlo mu je privržena, a ljubazna i druželjubiva kako s drugim ljudima i djecom tako i s kućnim ljubimcima. Širok spektar boje njena krzna – žutosmeđa, čokoladna, plava, žuta, ljubičasta, narančasta. Nastala je križanjem abesinske, sijamske i američke kratkodlake mačke.

6Savannah mačka

Mačka Savannah, „pas u tijelu mačke“, najveća i najskuplja domaća mačka, teži i za najinteligentniju mačku na svijetu! Savannah je ujedno najmlađa vrsta mačaka na svijetu, hibridna rasa nastala između afričkog servala i domaće mačke. Prepoznatljivo specifičnih ušiju, dugog vrata i nogu te kratkog debelog repa, svojim krznom reprezentiraju male geparde. Privrženi čovjeku poput psa, najbolji lovci među mačkama. Vole se maziti u gotovo neograničenim količinama i zaintrigirane su vodom.

7Somalijska mačka

Somalijska mačka je poludugodlaka abesinska mačka i s njome dijeli karakteristike, a naslijeđe duge dlake od perzijske mačke. Somalijska mačka je početno plahe naravi i zahtjeva uspostavu povjerenja, samostalna je i zbog živahne prirode može tražiti više prostora.

8Toyger mačka

U osnovi su sve opisane vrste mačaka vrlo inteligentne, privržene vlasnicima i uspješno prilagodljive na život u kući i obitelji, ostvarujući kvalitetan odnos i interakciju s ljudima i drugim životinjama ljubimcima (ovisno o obostranoj prilagodljivosti). Kod mačke divljeg, egzotičnog izgleda, nerijetko dolazi i dominantniji, jači karakter nego li kod uobičajene mačke, što svakako trebamo imati na umu ukoliko se odlučujemo na odabir takve. 

Prethodni članakDivlji ječam ili stoklasa – što je to i kako zaštiti ljubimca?
Sljedeći članakPseća psihologija – 10 zanimljivih činjenica o psećem umu
Olga B.
Radna terapeutkinja posvećena radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Moja strast je poezija, glazba, umjetnost svakog oblika. Povlaštena sam vlasnica nekoliko kućnih ljubimaca, a ujedno zaljubljenica u sve životinje! Iz te ljubavi pišem o njima.