Kunić kao kućni ljubimac

Razmišljate li o nabavi kunića za kućnog ljubica vrlo je važno da se dobro pripremite. U sljedećim odlomcima skrenuti ćemo vam pozornost na stvari koje je potrebno znati prije upuštanja u novu avanturu.

Kunići su vrlo pitomi, dragi, veseli, i inteligentni kućni ljubimci. Vole društvo ljudi, a mogu se čak i pomalo dresirati. Iako naizgled isto izgledaju, kunić i zec su dvije različite vrste. Divlji zec živi u nastambama iznad zemlje, vrlo je plah, te ima duže uši i stražnje noge od kunića. Iako se mladi zec može pripitomiti, nikad ne gubi svoju izrazitu plahost. Zečevi koji se prodaju u pet shopovima, zapravo su kunići. Kunići mogu biti divlji i pitomi. U prirodi žive u nastambama koje sami iskopaju ispod zemlje. Sitnije su građe od zeca, znatno pitomiji, spretniji, a neki kažu i inteligentniji.

Reklame

 1. Pasmine kunića dijelimo po skupinama. Velike, srednje, male i patuljaste to jest na kratkodlake i dugodlake pasmine. Težina velikih pasmina kreće se od 5,5 kilograma nadalje dok su srednji od 2,5 do 5,5 kilograma, mali i patuljasti su težine od 0,5 do 2,5 kilograma.

Od većih pasmina najpoznatiji su orijaški kunići čija težina može doseći i 8 kilograma. Najpopularniji u srednjoj kategoriji su engleski i novozelandski ovnoliki kunići, a među malima nalazimo ruskog, holandskog i hermelina.

 • Bitnih razlika u ponašanju nema, osim što neki jedu više a neki manje.

Photo: Mirsada Tomić (Njofra)

 1. Potrebna oprema prije dolaska kunića svakako je prije svega kavez koji će smatrati svojim utočištem. Kunići su plahe životinje te im je osjećaj sigurnosti vrlo bitan. Veličina kaveza ovisi o pasmini kunića za kojeg ste se odlučili.
 • Čak i za najmanje kuniće se ne preporučuje da kavez bude manji od 120×60 centimetara.
 • Kavez s metalnim rešetkama na dnu svakako nije kavez za vašeg kunića jer oni zahtijevaju čvrsto stabilno tlo, najbolje plastično ili drveno.
 • Kunići nemaju jastučiće na šapama kao mačke i psi pa im je zbog toga teže hodati po neravnim površinama. Dno kaveza obložite sijenom.

Posudice za hranu i vodu dobro je smjestiti u blizini vrata kaveza kako ne bi dekomodirali mir kunića dok boravi u kavezu prilikom mijenjanja vode ili davanja hrane. Potreban vam je i plastična posuda koja vašem kuniću predstavlja wc gdje će obavljati nuždu. Te posude pune se steljom ili piljevinom. Za one osjetljivijeg nosa može se kupiti s mirisima te tako ublažite neugodan miris nužde vašeg ljubimca. Mineralni kamen služi za brušenje noktiju i zuba te u njima mogu biti i vitamini potrebni za zdrav razvoj kunića.

 • Njima je to i svojevrsna igra.

Suha hrana u obliku granula te sijeno spadaju pod obveznu opremu za imatelje ili buduće imatelje kunića. Poslastice, igračke te vitaminski dodaci su poželjni, no za prvu ruku snaći će te se i bez toga.

 1. Kupnja kunića je sigurno ono što nas najviše veseli. No, prije upuštanja u kupovinu valja znati sljedeće stvari. Za kućnog ljubimca najčešće se uzimaju mali ili patuljasti kunići. Oni se od majke ne smiju odvajati prije osmog tjedna života jer su onda izrazito podložni bolestima. Znakovi po kojima možete prepoznati da se radi o zdravom kuniću su sljedeći:
 • kunić je živahan i rado se kreće
 • oči su mu bistre a njuška suha
 • zubići i nokti nisu predugački
 • dlaka je čista i gusta
 • stolica je tvrda i redovita

Ako primijetite da nešto od ovoga nije tako obavijestite prodavača o mogućoj potrebi za zdravstvenom njegom određenog kunića. Na žalost, u našim trgovačkim centrima za kućne ljubimce ne pridržavaju se uvijek osnova zbrinjavanja ljubimaca te ih često znaju prerano odvojiti od majke kako bi kunići bili što manji i slađi te kako bi se lakše prodali.

 1. Dolazak u novi dom za kunića je izrazito stresna situacija. Već smo napomenuli kako su oni plahi i osjetljivi te vas ne mora zabrinuti ako vaš kunić bude previše miran u prvo vrijeme ili pak ako ne jede kako bi trebao. Ono što vas treba zabrinuti je ako vaš kunić ima meku stolicu. To je način kako kunići znaju reagirati na veliku promjenu a ta pojava za njih može biti i smrtonosna. Ne forsirajte pretjerani kontakt dok se kunić ne počne osjećati sigurno.
 • Dobro bi bilo da uklonite žice s mjesta gdje kunić može do njih kako ih ne bi pregrizao.

 1. Suživot s kunićem u početku neće biti lagan. Kunići su po prirodi jako čiste životinje te neće proći puno vremena prije no što sami shvate gdje da vrše nuždu. Brzo uče, a njihova sklonost čistoći pomaže da brzo shvate gdje im je toalet.
 • Budite spremni i na to da će unatoč svemu, ponekad obavljati nuždu i na drugim mjestima kako bi obilježio teritorij.
 • Ako kunić vrši nuždu u kavezu unutar posudice za to dok van kaveza uporno odabire drugačije mjesto od onog koje ste vi odabrali, popustite i promijenite mjesto posudice za nuždu. Iz nekog razloga vašem ljubimcu je to jako bitno.
 • Posudu za nuždu potrebno je čistiti barem jednom dnevno.

Kunića ne možete naučiti komandama kao psa, no možete postići da određeni zvuk spaja sa zapovijedi „ne“ (recimo pljesak ruke o ruku). U početku se ne preporučuje ostavljati kunića van kaveza bez nadzora. Važno je da svog mezimca svaki dan mazite jer su uvijek željni pažnje. Nije neobično da se nasilno zabijaju u vašu ruku ili nogu ne bi li privukao vašu pozornost i izvukao vrijeme za maženje. Kao i većina kućnih ljubimaca i kunići se linjaju dva puta godišnje. Za vrijeme linjanja potrebno ih je češće iščešljavati i davati im pastu kako bi dlaka koju progutaju dok se čiste lakše izašla iz organizma.

Photo: Mirsada Tomić (Njok)

 1. Ishrana kunića sastoji se od puno sijena (sijeno možete mezimcu dati u neograničenim količinama), te mješavinom granula i sjemenki koje možete kupiti u trgovini. Voda im mora biti uvijek dostupna. Vrlo je važno znati da je u prehrani potrebno izbjegavati voće i povrće prije navršenog petog mjeseca vašeg ljubimca.
 • Dobro za kunića: mrkva, listovi brokule, cvijet maslačka, kelj, radič, rikola, celer, cikla (u malim količinama), peršin – možete mu davati grančice jabuke, lješnjaka, smreke ili vrbe.
 • Nije dobro za kunića: svježa djetelina, rotkvice, patlidžan, grah, grašak, mahune, češnjak, vlasac, luk i poriluk.

Kunići se također dobro slažu i sa drugim kućnim ljubimcima. Život s kunićem pun je smijeha i ljubavi. Nemojte zapostavljati potrebe za maženjem svog ljubimca jer se lako rastuže. Njihova ljubav i nježnost razvedrit će vam i najgori dan. Ne zaboravite da vi imate svoj posao, prijatelje i obitelj dok ste za njih vi cijeli svijet.

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članak7 znanstveno dokazanih razloga zašto je dobro imati mačku
Sljedeći članakPiton kao kućni ljubimac
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".