Kunići – mali rječnik govora tijela

Najbolji način da upoznate kunića je da ga promatrate, pratite njegove potrebe i uočavate njegove navike i obrasce ponašanja. Kako se ponaša kad je sretan, a kako kad je ljut. Da li ga nešto boli? Kada dobro poznajete svog kunića i njegove navike možete već iz položaja njegovog tijela i mjesta gdje leži reci kako se osjeća, kakve je volje i da li ga nešto boli što je vrlo bitno.

Andrea Rajčić, Predsjednica Udruge Zecovi, opisala je uobičajena ponašanja koja vam mogu pomoći da bolje ”pročitate” vašeg ljubimca:

Reklame

 Bacanje na bok: kunić mirno sjedi, čisti šapice ili ne radi ništa – odjednom skoči u zrak i baci se na bok kao da je smrtno pokošen. Kretnja je brza i drugačija od postupnog uranjanja u san. Nakon što se oporavite od srčanog udara, sjetite se da to znaci da je potpuno opušten, sretan i da uživa.

Dobrodošlica: neki će vas kunići čekati ispred vrata kada se budete vraćali kući, drugi će vas pozdraviti tako što će prvom prilikom, ujutro, trčati oko kreveta ili skakati na njega. S vremenom ćete razviti svoje dnevne rituale u kojima ćete zajedno uživati – odstupanje od ustaljenog obrasca ponašanja prvi je znak uzbune da se s kunićem možda nešto događa.

Društvo: kunići su jako društvene životinje i vole biti u društvu. Bilo da se radi o jednom kuniću ili o paru, vjerno će vas pratiti po kući i sudjelovati i svim aktivnostima. Mnogi će čekati da izađete iz kade ili će spavati ispod vašeg stola ako radite dokasna. Neki kunići ne vole da ih se dodiruje, ali uživaju biti u istoj sobi sa vama.

Duboki san: kapci i uši mu se trzaju, škrguće zubićima, naglo uspravi glavicu i onda se ponovo”onesvijesti”, mljacka ustima – sve to znači da duboko spava i sanja nešto uzbudljivo.

Gunđanje: oprez, mogao bi zagrepsti, jako je ljut, idete mu jako na živce, ne želi nešto napraviti (ući u gajbu ili sl.), ili želi nešto napravit što mu ne date. Kada su izuzetno ljuti mogu vas čak i napasti: borbeni položaj slično kao kod pasa i brzi kratki zalet, plus nekoliko boksačkih zahvata šapicama – pazite na prste, mogao bi vas i ugristi. U takvim slučajevima najbolje je ostaviti ga na miru. No ne brinite se, kunići su ipak izuzetno miroljubiva i pitoma stvorenja i agresivno ponašanje im nije urođeno. Ako vas ugrize, dobro je glasno jauknuti: kunići mogu to povezati sa osjećajem boli, te ih na taj način učite da vam ugriz nanosi bol.

Guranje njuškicom: ako vas lagano gura (obično dva, tri puta za redom), to je pozdravna gesta i znak privrženosti i jednostavno znači “halo, tu sam, mazi me”. Snažno guranje znači da želi da ga ostavite na miru, da mu se maknute s puta i sl.

Glasno škrgutanje zubima: znak je da kunića nešto boli, ako kunić pokazuje još neke zdravstvene probleme i nastupi škrgutanje zubima znak je da se bol ili nelagoda pojačavaju te je potrebno potražiti veterinarsku pomoć.

Igranje: uz skakutanje i bacanje na bok, kunići vole kotrljati i gurati stvari, šapicama bjesomučno gužvati i gurati ručnike ili druge tkanine, gristi i grepsti papir i karton, igrati se ”lovice” ili ”skrivača”. Također mogu kao muhe bez glave trčati po sobi, skakati na sofe i fotelje. Sve su to znakovi sreće. Igra ima važnu ulogu u njihovom životu. Jednostavno se spustite na pod i pridružite im se!

Kruženje oko nogu ili oko drugog kunića:obično označava seksualnu privlačnost. Vaš kunić je zaljubljen! Također, može biti znak da želi malo vaše pozornosti ili je gladan.

Kugličanje ili tzv. ”paprenje” stana: kada kunić ne obavlja nuždu na jednom mjestu, nego kuglice ostavlja po cijelom stanu ili u nekim određenim zonama, želi vam reci da teritorij pripada njemu. Ovo se obično dešava kada se kunić upoznaje sa novim prostorom ili kad mu nešto (prerevno čišćenje stana) ili netko (miris drugog kunića) poremeti miris već osvojenog teritorija.

Lagano maženje uz vašu nogu: umjesto lizanja, mnogi kunići vole se priviti uz svoje ljudske ili životinjske prijatelje. Mogu sjesti nosićem do nosa sa drugim kunićem ili se nježno oslanjati uz vas dok gledate televiziju. Neki kunići ponekad zaspu na mjestu gdje vi spavate. Veliki je kompliment kada je kunić pored vas bez da je razlog hranjenje.

Lažna trudnoća: ponekad ženke koje nisu sterilizirane, uslijed intenzivnog tjeranja, umisle da su skotne te se tako i ponašaju. Kad dođe ”vrijeme” naprave gnijezdo, počupaju dlakicu s trbuha, prsa i ponekad prednjih šapica i ”čuvaju” bebe. Potrebno ih je pustiti da završe ciklus i nakon prestanka tjeranja ukloniti gnijezdo.

Lizanje/grickanje: kunić koji liže i gricka svog vlasnika pokazuje duboku ljubav i privrženost.Jednostavno vam pokušava reći: “Hvala, volim te!”. Lizanjem ruke dok ih se gladi, iskazuju ljubav ili smatraju da je vaš red da budete oprani i uređeni. Mogu vam “oprati” lice ili ruke kad je došao, barem po njihovom mišljenju, vaš red na malo nježnosti. Uzvratite im nježnost tako da ih lagano prstom milujete po obrazima ili njuški, ili ih jednostavno mazite po leđima, vratu ili oko ušiju.

Lupanje nogama o pod: možda je uplašen, pokušava vam reći da vam prijeti nekakva opasnost (barem po njegovom mišljenju) ili jednostavno pokušava privući vašu pažnju. Često će odskakutati od vas uz udaranjem šapica o pod nakon što ste im radili nešto što nikako ne vole npr. rezali nokte.

Ne diraj moje stvari: kunići ne vole kad im se premještaju stvari i obično ih ljuti kada im čistite kavez ili mjesto gdje borave u vrijeme koje oni smatraju za neprimjereno pa to mogu pokazati na način da vam smetaju, motaju vam se pod nogama, guraju vas njuškicom i sl.. Oni su životinje koje vole da kada nešto postave na ”pravo mjesto” da to tako i ostane! Imaju izražene stalne navike i sve promjene ih uzrujavaju.

Njuškanje: može značiti da kunić ljut, da želi pažnje ili da samo ”priča” s vama.

Odazivanje na poziv: ovo također može biti znak odanosti (ljubavi). Nemojte očekivati previše, jer vas i trenirani kunići mogu promišljeno ignorirati ukoliko u tom trenutku imaju pametnija posla. Jako dobro znaju da se povik odnosi na njih, ali da li će odgovoriti ovisi – možete se samo nadati.

Osjetljivost: mnogi ljudi će reći da njihovi kunići osjete ako su bolesni ili ako nešto nije u redu te se uzvrpolje oko njih kako bi pružili utjehu.

Palačinka poza 1: kunić je potpuno ispružen s glavicom zalijepljenom na podlogu. Obično je zadnja faza opuštanja kad ga se mazi. Proces počinje s kunićem koji lezi s šapicama privučenim ispod sebe i podignutom glavom. Kako se opušta lagano ”curi” – prvo se izbace prednje šapice, pa stražnje i na kraju se spušta glavica i zatvaraju oči.

Palačinka poza 2: kunić je zalijepljen za pod, uši priljubljene, glavica spuštena. Govor tijela je potpuno drugačiji od Palačinka poze 1. Kunić je napet, zgrčen i pokušava se stopiti s podlogom. Boji se i odlučio je biti nevidljiv.

Praćenje: kad ih uhvati faza hodaju za vama po kući, motaju se oko nogu, guraju glavicu u ormariće koje otvarate i u vrećice koje ste donijeli – moraju sve znati, sve vidjeti i u svemu sudjelovati.

“Sretne šapice”: sretan, opušten kunić često će leći potrbuške sa prednjim i stražnjim šapama ispruženim naprijed odn. unatrag. Gledano odozgo, izgleda kao da leti. Ponekad šape mogu biti položene u stranu. Za životinju koja je omiljeni plijen mnogih grabežljivaca i koja stalno mora biti na oprezu, to je znak da se osjeća potpuno sigurno u svom okružju.

Stajanje na stražnjim nogama: želja za boljim pogledom, privlačenje pažnje ili moljenje za hranu.

“Škrgutanje” zubima: označava zadovoljstvo, slično kao kad mačke predu. Možete vidjeti obraze kako se ritmično pokreću dok škrguću zubima. Obično se javlja kad ga mazite.

Trljanje bradom o neki predmet ili ljude: na bradi se nalaze mirisne žlijezde pa kunić trlja svoju bradu o predmete kako bi označio da to označeni predmet pripada samo njemu. Moglo bi i značiti, sad sam te obilježio, pojesti ću te poslije.

Uši prema naprijed (pozicija TV antene): nešto je privuklo moju pažnju.

Micanje ušima: ponekad ćete zateći vašeg kunića kako lagano nakrivi glavu i nepomično stoji ušiju usmjerenih prema naprijed. Nije potrebno biti stručnjak i zaključiti da je svu svoju pažnju usmjerio prema jednom mjestu. Uši položene unatrag, mogu biti znak da su uplašeni ili napadački raspoloženi. Postoji i mnogo drugih varijacija, a na vama je da im otkrijete značenje.

Uši prema natrag, glavica položena na podlogu: producira se. Pokazuje kako je drag i lijep u nadi da ćete ga pomaziti.

 Uši prema natrag, zalijepljene na leđa (ovdje je važno promatrati cijelog kunića):
• ako kunić ima uši spuštene i zalijepljene na leđa, guzu lagano u zraku, dignut rep, lagano reži i gunđa – ostavite ga na miru, neraspoložen je i ljut i ne sviđa mu se ono što radite ili namjeravate napraviti
• ako sjedi na omiljenom mjestu, uši su položene na leđa, prednje noge uvučene (poza kokice), oči poluotvorene – pustite ga na miru – uživa i odmara

Uši – jedno uho okrenuto prema naprijed ili na stranu, drugo prema natrag: nešto se događa ali još uvijek nije privuklo njegovu punu pažnju.

Uši prema gore: nešto je vidio i to je zakupilo njegovu punu pažnju.

Zašpricavanje mokraćom: ne zašpricavaju svi kunići. najčešće to čine neki nekastrirani muški kunići koji špricaju ženke (a i sve ostalo što dohvate) kako bi ih obilježili. To je znak da ženka ili vi pripadate samo njemu! Ženke također mogu zašpricavati. Razlog je ponovno i teritorijalne naravi, a ponekad mogu zašpricati ako su uplašeni ili ako ga ometate kad to on nikako ne želi. Iako će kunići redovito koristiti svoju posudu za nuždu, budite spremni na povremene ispade. Naravno, velik je broj kunića kojima takvo nešto i ne pada na pamet.

Zeco-ples: kunić skače u zrak, veselo trči, igra se ”lovice”, zabacuje šapice u stranu, maše glavom i odaje sve znakove čistog užitka, sreće i veselja – jedna od najljepših stvari koje možete doživjeti uz svog kunića – znak da je potpuno sretan i opušten. Veselo skakuće u svim smjerovima, uz okretanje u zraku, tzv. zeco-ples. Najčešće će se zeko zatrčati prije nego izvede akrobacije, no ponekad to napravi i iz “sjedećeg” položaja.

Žicanje: kunići su gori od pasa kada se radi o žicanju. Kada nešto vole, napravit će sve da to i dobiju. Koliko god bili slatki i neodoljivi pazite koliko poslastica im dajete! Moljenje za hranu uključuje manje-više sve oblike ponašanja navedene iznad :-). Ne popuštajte. Pretili kunići nisu sretna stvorenja.

Glasanje kunića

Većina ljudi ne zna da oni komuniciraju kako govorom tijela tako i ispuštanjem raznih zvukova koji se mijenjaju ovisno o situaciji. Razni zvukovi mogu iznenaditi nove vlasnike ako na njih nisu spremni.

Zato izdvajamo:

Glasno dahtanje (uz razrogačene oči i ukočeno tijelo):kunić je prestravljen, nalazi se u situaciji koju ne pozna i koja mu je izrazito neugodna. Moguće da će se odlučiti na pokušaj bijega.

Tiho, tužno cviljenje: jako se boji ili mu nije dobro, ali nema snage za borbu. Tužno cvili i jauče u nadi da ćete ga pusti na miru i prestati s tom strašnom stvari koju mu radite.

Tiho onjkanje ili roktanje: izražavanje seksualne privlačnosti, obično je popraćeno kruženjem oko predmeta njegovih želja. Jednostavno rečeno kunić je napaljen i samo traži gdje će naskočiti – pomaže ako mu osigurate balon ili ”plišanog prijatelja”.

Gugutanje: obično dok trči. Jako je sretan!

Zujanje (kao da imate velikog bumbara u sobi):izražavanje seksualne privlačnosti, obično je popraćeno kruženjem oko predmeta njegovih želja.

Tiho režanje i brundanje: kunić je lagano iznerviran, ali još nje u potpuno pomahnitalom raspoloženju, ali ako ga se nastavi izazivati ili inzistirati na nečemu što ne želi lako može prijeći u glasno režanje i napad.

Glasno režanje, frktanje: kunić je ljut, bijesan, izrazito iziritiran ili se osjeća ugrožen. U ovoj ga je situaciji najbolje pustiti na miru da se ohladi. Često je praćeno napadom, zaletavanjem uz udaranje šapama i pokušajem ugriza.

Vrištanje (ovo niti jedan vlasnik ne želi čuti!): kunić je u smrtnom strahu, ozlijeđen ili umire – izrazito opasna i hitna situacija koja zahtjeva vaše trenutačno djelovanje

Ovdje je nabrojano samo nekoliko elemenata uobičajenog ponašanja kunića. Osobni dijalekt vašeg kunića naučiti ćete pažljivim promatranjem i sudjelovanjem u njegovom životu. Jako je bitno da dobro poznajete njegovo uobičajeno ponašanje i poze da bi u slučaju potrebe mogli brzo primijetiti da nešto nije u redu.

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORzecovi.net
Prethodni članakZašto kastrirati svog kućnog ljubimca?
Sljedeći članakZvijezde mačjeg svijeta
Matea K.
Veterinarski tehničar. Živim u Rijeci. Već 4 godine obavljam najbolji posao na svijetu a to je briga o životinjama, bilo da su kućni ljubimci ili životinje na ulici. Radim u veterinarskoj ambulanti Kostrena. U svoje slobodno vrijeme se bavim fotografijom te volim pisati tekstove o zdravlju i njezi životinja.