3 savjeta za ublažavanje stresa kod mačaka

Stres, bilo kod ljudi ili životinja, uvelike djeluje i na zdravlje. Minimaliziranjem stresnih situacija kod naših ljubimaca pomažemo njihovom zdravlju i poboljšavamo im kvalitetu života.

Ublažavanje stresa naših mačaka važno je za održavanje zdravlja i sreće. Njima stres mogu izazvati razne situacije poput gubitka drugog ljubimca, iznenadan dolazak drugog ljubimca, beba u kući, glasne zabave, radovi na kući ili oko nje i razne druge ljubimcu nepoznate situacije.

Reklame

U većini slučajeva stres je posljedica promjene rutine naših ljubimaca i često nećemo ni primijetiti odmah kakvu anksioznost neke stvari izazivaju u našim malim prijateljima. U ozbiljnijim slučajevima stresa poput preseljenja ili napuštanja, mačke mogu postati depresivne, agresivne ili se čak razboljeti.

Ako ljubimac već ima neki zdravstveni problem, stres će pomoći bolesti da se brže razvija. Mislite li da ljubimac proživljava stres, postoji nekoliko načina da mu pomognete smanjiti ga.

1. Smanjite promjene u rutini

Naizgled se čini da mačke ne zanimaju aktivnosti i životi drugih članova kućanstva, međutim, većina mačaka jako je svjesno promjena koje se događaju oko njih.

Često remećenje njihove rutine mogu shvatiti kao nešto zastrašujuće. Pokušajte izbjeći česte i nagle promjene. Čak i naizgled male promjene njima su značajne, poput premještanja njihovog kreveta, kutije s pijeskom ili omiljene grebalice. Pokušajte izbjegavati promjene u ambijentu gdje maca boravi.

2. Napravite im njihovu vlastitu oazu mira

Osigurajte svojem ljubimcu područje posebno dizajnirano za njega. Ovo je dobro napraviti pogotovo ako je maca nedavno proživjela jako stresnu situaciju. Bilo da ste upravo udomili novu macu ili se vaša npr. vratila s operacije, pored pružanja pravilne prehrane i/ili lijekova, potrebno im je mirno i tiho mjesto gdje se mogu opustiti i postepeno priviknuti na novonastalu situaciju.

3. Stvorite rutinu

Većina kućnih ljubimaca uživa u stvaranju zajedničkih navika, mačke posebno uživaju u predvidljivosti. Hranjenje svaki dan u isto vrijeme jedna je od najdražih mačjih rutina. Redoviti raspored hranjenja pomaže i u reguliranju tjelesne težine. Naši četveronožni prijatelji poznati su i po tome što vole puno spavati, nemojte ih buditi i inzistirati na maženju već ih pustite da sami biraju kada će što od toga. To je također dobar način ublažavanja stresa.

Želimo li poboljšati zdravlje i kvalitetu života naših malih prijatelja, moramo misliti i na ono što u njima izaziva stres te pokušavati izbjeći takve situacije.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORwww.vetinfo.com
Prethodni članakZanimljivosti koje niste znali o zmijama
Sljedeći članakKONAČNO! Sabor izglasao novi Zakon o zaštiti životinja.
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".