Kratki vodič za one koji se tek spremaju postati vlasnici pasa

Odlučiti se na štene nije mala odluka. Kada odlučimo dovesti ljubimca u kuću, tada moramo znati da će ta odluka utjecati na naših sljedećih 10 – 15 godina, a u konačnici i na cijeli život.

Svatko od nas ima neku pasminu za koju može reći da mu je tiha patnja. Odabrati pasminu prema svojoj želji, bez prethodne pripreme, prva je greška koju možete napraviti u odabiru šteneta. 

Reklame

Svaka pasmina ima neke tipične karakteristike, kada birate idealnu pasminu za sebe i svoj način života dobro je promisliti o svemu: koliko vremena možete posvetiti ljubimcu, kakav prostor posjedujete, u kakvom se okolišu nalazite, trebate se savjetovati i s drugim ukućanima i promisliti o budžetu koji možete izdvojiti za ljubimca. Štene koje stigne u kuću vrlo brzo će postati “odrastao” pas o čijim ste potrebama dužni skrbiti kao njegov vlasnik.

Štenci se najčešće odvajaju od majke u osmom tjednu života. Period do tada također je jako bitan za njihov razvoj, a stručno ophođenje u tom periodu mogu vam garantirati samo legalne uzgajivačnice. Ako ste se odlučili na kupovinu psa, svakako se raspitajte o uzgajivačnicama i posavjetujte se dodatno o pasmini s uzgajivačem te naravno veterinarom koji vam može dati i više nego korisne savjete!

Sada kada ste sigurni u to što želite, vrijeme je za pripremu. Osigurajte dom na odgovarajući način, pripremite posude za hranu i vodu, igračke, kolačiće koje ćete koristiti za obuku, četke za održavanje dlake, povodac i ovratnik te osigurajte hranu za svoje štene.

Štenci su po prirodi jako znatiželjni pa postoje koraci koje trebate napraviti kako biste izbjegli štetu:

  • sve štetne tvari maknite iz dosega ljubimca
  • dobro sakrijte ili osigurajte električne kablove
  • sitnice koje mogu progutati stavite izvan vidnog polja ljubimca
  • ako imate dvorište gdje će štene boraviti, osigurajte da ograda nema rupa gdje se može provući (štene ne smijete ostavljati samo u dvorištu u ovoj dobi, no i trenutak nepažnje je dovoljan za nezgodu)
  • imate li cvijeće i biljke u dvorištu provjerite koje mogu štetiti psu

Skoro je sve spremno, a vi još niste odabrali ime? Za ime se preporučuje nešto kratko i jasno, najbolje u dva sloga. Ovaj savjet bi vas mogao poštedjeti raznih muka kada dođe vrijeme za dresuru.

Kada slijedite i ispunite sve ove korake, tada ste zaista spremni za dolazak vašeg novog najboljeg prijatelja. Sa svojim štencem radite od prvog dana dolaska u kuću, znamo da su mali i slatki i da će vrlo brzo narasti, no oni usvajaju pravila od trenutka dolasku u dom. Da biste izbjegli kasnije prepravljanje ponašanja, počnite s utvrđivanjem granica i pravila od samog ulaska šteneta u kuću.

Odlučiti se na štene jedna je od najljepših odluka, no treba joj pristupiti odgovorno. Štene će vrlo brzo postati odrasli pas s raznim potrebama o kojima smo kao vlasnici dužni brinuti odgovorno. Za kraj bih napomenula da nema plemenitije stvari od udomljavanja, možda nećete dobiti “novog” ljubimca, ali ćete napraviti plemenitu gestu i dobiti zauzvrat bezuvjetnu ljubav. Razmislite!

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakDogijada – 20.05.2018. od 17 sati.
Sljedeći članakLjubimci donori
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".