Povodnik na razvlačenje – da ili ne?

Povodnik na razvlačenje ili Flexi® vjerojatno je najpopularniji i najprodavaniji proizvod na tržištu. Iako povodnik na razvlačenje u nekim situacijama može biti koristan u rukama odgovornih skrbnika, nažalost, korištenje tog povodnika ima mnogo nedostataka. 

Psi koje vodimo na povodniku na razvlačenje često ne nauče kako pristojno hodati pokraj nas bez potezanja, pogotovo ako ih na tome vodimo od šteneće dobi. Jednostavno, nauče vrludati oko nas koliko god im to dopušta duljina povodnika. Zbog toga što pas mora povući da bi se konop produžio, povodnik je uvijek zategnut pa tako psi vrlo brzo nauče da trebaju povući da bi imali veći radijus kretanja.

Reklame

Nedovoljna kontrola nad psom

Pas koji je 5-7 ili 10 metara ispred vas može vrlo lako završiti na cesti ako nešto ugleda ili se nečega uplaši. Kada je povodnik zategnut, ne može se uvući kada pritisnete dugme za kočenje. Osim toga, nitko od nas nema reflekse brže od pasa, pogotovo ako je pas više metara udaljen od nas. Osim što može završiti pod kotačima, psu je teško preusmjeriti pažnju ili ga na bilo koji način spriječiti da uzima stvari s poda u usta. Isto tako mnogi psi na Flexi povodniku bez prethodne najave ulijeću u osobni prostor drugih pasa i ljudi, što može rezultirati konfliktom među psima i negodovanje ostalih prolaznika.

Nespretan za korištenje

Povodnik na razvlačenje ima debelu i veliku plastičnu ručku, pa je samim time u većini situacija nespretan za korištenje. Može se desiti da ručka ispadne iz ruke, a udarac u tlo može prestrašiti psa koji će početi bježati. Zbog zvuka koji proizvodi ručka dok struže po tlu pas može nastaviti bježati i završiti na cesti.

Može ozlijediti psa

Kada pas povuče i zatrči se, naglo se zaustavlja kada se povodnik do kraja razvuče ili ga zakočimo. Psi koji nose obične ogrlice, ili još gore – davilice mogu ozbiljno ozlijediti vratne kralješke, dušnik, jednjak i ostale organe i mišiće vrata i grla, pogotovo kada se radi o štencima! Često se dešava da se prilikom susreta psi zapetljaju, a konop povodnika može se naglo stegnuti i ozlijediti dijelove tijela psa.

Može ozlijediti ljude

Kada je pas udaljen od nas nekoliko metara, a iz nekog razloga želimo brzo skratiti povodnik, to ne možemo učiniti pritiskom dugmeta jer je povodnik zategnut. Tada rukama pokušavamo privući konop, no ako pas potegne ili se nađemo u situaciji kada dođe do sukoba između pasa, konop nas može porezati kožu dlanova i prstiju na rukama. Ako nespretno omotamo konop oko ruke, može čak doći do amputacije i teških ozljeda prstiju. Isto se može desiti ako se pas zapetlja oko nečijih nogu.

Mehanizam se može pokvariti

Nakon nekog vremena, mehanizam se može pokvariti i neće se razvući ili uvući kada je to potrebno.

Kada i kako koristiti povodnik na razvlačenje?

Povodnik na razvlačenje u nekim situacijama može biti koristan. Na primjer, ako na raspolaganju imate veliku livadu, no preblizu je cesti, pas će na povodniku na razvlačenje moći trčkarati na pristojnoj udaljenosti, no ipak ćete imati kontrolu nad njime. Naravno, trebate paziti da pas nema mogućnost izletjeti na cestu unatoč povodniku, dakle, povodnik popustite onda kada ste dovoljno udaljeni od ceste. Ili ako imate kujicu koja se tjera, pa je odvedete na mjesto gdje nema drugih pasa, no želite ju imati pod kontrolom kako ne bi pobjegla.

Povodnik na razvlačenje trebao bi se koristiti povremeno i u nuždi, nikako ne bi trebao biti prvi izbor! Prije svega štenad i pse treba naučiti kako da pristojno hodaju na običnom povodniku duljine oko 2 metra. Na takvom povodniku pas će imati dovoljno slobode i prostora za njuškanje i obavljanje nužde, a vi ćete imati bolju kontrolu i slobodnije ruke. Psa također možete naučiti da se na određeni signal, na primjer “možeš”, “idi”, “šetaj” i sl. može slobodno udaljiti od vas.

Nikada nemojte voditi psa na povodniku na razvlačenje ako pas nosi ogrlicu jer se uvijek mogu desiti iznenadne situacije zbog kojih se pas može ozbiljno ozlijediti. Na psa stavite ormu! Ako šećete po mjestima gdje se kreću drugi psi, ljudi i djeca, povodnik obavezno skratite kako se pas ne bi zapetljao oko nečijih nogu ili prilazio i naglo opadao u tuđi osobni prostor (drugih pasa, ljudi, djece…) bez dopuštenja.

Autor: Sandra Ilievski
instruktor i savjetnik za ponašanje pasa
Certificate in Applied Canine Ethology (CACE);
Dog behavior consultant

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORurbanpet.hr
Prethodni članakUčenje šteneta da spava preko noći
Sljedeći članakIstina o mačkama i psima
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com