Cvijeće koje držimo u domu zna biti nepogodno za mačke!

Mnogi od nas vole uzgajati razno bilje u kući ili stanu, koje će dodatno ukrasiti naš dom. Obično kućni ljubimci i cvijeće ne idu skupa. Zašto? Jer su gotovo sve najatraktivnije biljke vrlo otrovne. One pri dodiru, odnosno povredi izlučuju otrovne tvari/supstance koje se prenose na ljubimce te uzrokuju trovanja i razne probleme.

www.facebook.com/procatblue

Mace su zbog toga vrlo ugrožene. One veliki dio dana posvećuju svojoj higijeni ližući svoje krzno, pri čemu unose veliki dio neprobavljive dlake u probavni trakt, što može dovesti do zatvora. To im stvara velike probleme, te da bi povratile tu dlaku, one pasu travu ili bilo kakvo zelenilo, da pomoću toga lakše izbace grudice dlake. Nadalje, mace su vrlo znatiželjne, te svaku novu biljku moraju omirisati ili kušati. Zbog toga biljke koje nabavljamo, moramo dobro istuširati, jer mogu biti pošpricane zaštitnim sredstvima, koja su u pravilu otrovna. Naročito su ugroženi mačići, jer se igraju i grickaju biljke. Otrovnost biljaka varira od vrste do vrste, te stupanj otrovanja ovisi i o količini unesenog otrova u organizam.

Reklame

Trovanje može nastupiti u tri oblika:

1. otrov djeluje odmah i daje spontanu reakciju
2. djeluje kao alergen i reakcija je vidljiva kasnije
3. djeluje traumatski – izaziva trajna oštećenja jetre i bubrega

Probavni trakt je gotovo uvijek najčešće oštećen, onda slijedi srce, krvožilni sistem, te centralni nervni sistem. Trovanje se očituje pojačanim slinjenjem, povraćanjem, grčevima s proljevima, svrbežom, poremećenom ravnotežom, slabljenjem rada srca, širokim zjenicama, drhtavicom, padom temperature , kolapsom krvožilnog sistema, te na koncu smrću u mukama.

www.facebook.com/procatblue

Ako postoji sumnja da je maca pojela otrovnu biljku, potrebno je po mogućnosti ponijeti dio biljke sa mačkom veterinaru, da bi se ustanovilo o kojoj se vrsti otrova radi.
Veterinar će u pravilu tretirati macu ovisno o stadiju trovanja. Dati će joj sredstva za povraćanje i čišćenje , te terapiju za ublažavanje uzroka .
Prva pomoć u slučaju sumnje na trovanje, je utopljavanje mace. Treba je staviti na mirno mjesto, da se ne može dodatno povrijediti, dati joj otopinu kuhinjske soli da se izazove povraćanje, maslinova ulja da se zaštiti sluznica i što hitnje je prebaciti do veterinara.

Biljke koje najčešće držimo u domu a otrovne su i štetne za mačke:

 1. ANTHURIUM
 2. BOŽIĆNA ZVIJEZDA
 3. CIKLAMA
 4. DIFENBAHIJA
 5. FIKUS BENJAMIN
 6. FILADENDRON
 7. ISUSOVA KRUNA
 8. KROTON
 9. NARCIS
 10. OLEANDER
 11. PRIMULA
 12. PUSTINJSKA RUŽA
 13. SPATHIPHYLLUM

Ukoliko već posjedujemo neku od navedenih vrsta biljaka, najbolje je da ih postavimo na mjesta na koja naše mace ne mogu doći, tj. skočiti, a ukoliko tek krećemo u nabavu i svakako se prije nabave informirati o tome da li je cvijeće koje želimo udomiti potencijalno štetno i otrovno za mačke. 

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORsfdh.hr
Prethodni članakPomeranci – zašto ih toliko volimo?
Sljedeći članakBradata Agama kao kućni ljubimac
Matea K.
Veterinarski tehničar. Živim u Rijeci. Već 4 godine obavljam najbolji posao na svijetu a to je briga o životinjama, bilo da su kućni ljubimci ili životinje na ulici. Radim u veterinarskoj ambulanti Kostrena. U svoje slobodno vrijeme se bavim fotografijom te volim pisati tekstove o zdravlju i njezi životinja.