Hidracija mačaka i prevencija dehidracije

Iako filmovi i drugi mediji često prikazuju mačke kako piju zdjelu mlijeka, to nije dobro za većinu mačaka.

Zašto je pravilna hidratacija važna za mačke? Hidratacija je fiziološko stanje ravnoteže elektrolita, specifičnih minerala i tekućina unutar tijela, a održavanje te ravnoteže je posebno važno.

Reklame

Voda je važna jer utječe na sve, od funkcije organa i prijenosa hranjivih tvari do cirkulacije i probave. Također pomaže smanjiti vjerojatnost kamenaca i pomaže bubrezima da izlučuju toksine. Sve mace su različite i imaju svoje vlastite sklonosti. Stoga je moguće da ćete morati isprobati nekoliko različitih metoda nuđenja vode kako biste pronašli nešto što vaš mezimac ili mezimica voli.

Što uzrokuje dehidraciju kod mačaka? Mačke mogu postati dehidrirane iz nekoliko razloga. Jedan od glavnih razloga je u njihovoj genetici. Mačke su potekle od stanovnika pustinje i stoga imaju manju sklonost žeđi, te mogu preživjeti s manje vode od svojih psećih kolega.
Mačke imaju problema s kratkovidnošću pa im može biti teško vizualizirati rub vode u zdjeli. Također, kada mačke piju vodu iz zdjele, svoj jezik savijaju u oblik slova ‘J’ i ‘ugrizu’ stupac vode, što je izuzetno neefikasno. Osim toga, mačke su osjetljive na okus i prezentaciju vode. Većina mačaka instinktivno se kreće prema svježoj, pokretnoj vodi.

Natjerati mačku da pije više vode može biti izazovno. Možda će biti potrebno da eksperimentirate dok ne pronađete nešto što joj se sviđa.

Isprobajte jedan ili više od sljedećih prijedloga da vidite kako će vaša mačka reagirati:

  • Odaberite pravu zdjelu za vodu: Ako je zdjela za vodu vaše mačke duboka i uska može dirati njezine brkove, što je neugodno. Pokušajte zamijeniti zdjelu za vodu s plićom zdjelom s manjim rubom da biste vidjeli hoće li piti više.
  • Stavite zdjelu na pravo mjesto: Iako je primamljivo staviti zdjele za hranu i vodu na neko skriveno mjesto, mačke ne vole biti ‘stjerane’ u kut. Preferiraju mjesta gdje mogu brzo pogledati svoju okolinu i ne moraju se brinuti da im itko priđe odostraga. Pokušajte premjestiti zdjelu za vodu na novo mjesto da vidite hoće li to pomoći.
  • Nek voda bude uvijek svježa: Prašina, prljavština, dlake i još mnogo tog može se skupiti u zdjelici s vodom. Ponudite vašem brkonji svježu vodu jedan do dva puta dnevno.
  • Isprobajte fontanu za vodu za mačke: Mačke vole tekuću vodu i postoji mnogo teorija zašto. Fontana za vodu može učiniti da pijenje vode bude zabavnije i ugodnije za vašu macu.
  • Dodajte mokru hranu za mačke u njen jelovnik: Voda nije jedini način da vaša mačka ostane hidratizirana. Ako ste isprobali sve gore navedeno i ona i dalje ne pije dovoljno, pokušajte je hidratizirati s vlažnom hranom za mačke ili juhama. Iako ne može zamijeniti vodu u potpunosti, dodavanje vlažne hrane može pomoći u povećanju ukupnog unosa vode kako bi se spriječila dehidracija.

Za neke mačke, čak i najskuplje zdjelice za vodu i fontane za mačke te najukusnija vlažna hrana nisu dovoljni. Ako vaša mačka i dalje ne pije dovoljno vode, razgovarajte s veterinarom. Oni mogu preporučiti dodatak hidratacije za mačke ili dati više savjeta kako povećati unos vode vaše mačke.

Održavanje hidratacije vaše mačke pomoći će joj da ostane sretna i zdrava.

Izvor: www.purina.com/articles/cat/health/guide-to-cat-hydration

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakNajčešće bolesti kod pasa
Sljedeći članakZdravlje zamoraca
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".