Najčešće bolesti kod pasa

Znate li koje bolesti najčešće ‘napadaju’ naše pasje prijatelje? Provjerite u nastavku članka.

Nažalost, ni ljubimci nisu otporni na brojne bolesti. Rano prepoznavanje znakova ovih bolesti i redovit odlazak veterinaru pomažu u otkrivanju i liječenju ovih bolesti u ranoj fazi.

Reklame

1. Dijabetes

Kad tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne može ispravno koristiti, razina šećera u krvi postaje previsoka i pojavljuje se dijabetes. Simptomi dijabetesa kod pasa uključuju čestu žeđ i mokrenje, gubitak težine, apetit i umor. Prevencija dijabetesa kod pasa uključuje zdrav način života, redovitu tjelesnu aktivnost i kontrolu tjelesne mase. Otkrivanje dijabetesa u ranoj fazi može pomoći u smanjenju simptoma i produžavanju života psa.

2. Artritis

Bolest zglobova koja uključuje upalu, degeneraciju i uništavanje hrskavice. Može uzrokovati bol, otežano kretanje i smanjenje kvalitete života psa. Najčešće se javlja kod starih pasa, ali se može pojaviti i kod mladih pasa zbog nasljednih faktora, ozljeda ili drugih bolesti. Simptomi artritisa uključuju sporije kretanje, teškoće u penjanju po stepenicama, smanjenje fizičke aktivnosti, promjene u ponašanju i nisku tolerancija na dodir. Liječenje artritisa može uključivati lijekove za smanjenje boli i upale, fizikalnu terapiju, masažu i prehranu s visokim unosom hranjivih tvari. Također, može se propisati nošenje ortopedske podloge ili koristiti ulja za masažu kako bi se smanjila bol i poboljšalo kretanje.

3. Hipertrofija srca

Hipertrofija srca je ozbiljna bolest koja zahtijeva redovito praćenje i liječenje. To je stanje u kojem se srčani mišić povećava zbog prekomjernog rada i stresa. Simptomi hipertrofije srca uključuju umor, letargiju, gubitak apetita, teškoće u disanju i smanjenje fizičke aktivnosti. Liječenje hipertrofije srca ovisi o uzroku i ozbiljnosti bolesti. To može uključivati lijekove za smanjenje pritiska i za jačanje srca, prehranu s niskim unosom soli i kontrolu tjelesne mase.

4. Upala crijeva

Upala crijeva je stanje kada je crijevo izloženo upalnom procesu, što može dovesti do poremećaja u funkciji probave. Simptomi upale crijeva kod pasa uključuju: često mokrenje, žuticu, mučninu, povraćanje, proljev, smanjeni apetit, gubitak težine, umor, depresiju i opću slabost. Prevenciji upale crijeva pomaže pravilna prehrana, važno je izbjegavati brzo mijenjanje hrane te omogućiti psu dovoljno vode da bi se izbjegla dehidracija. Liječenje upale crijeva može uključivati promjenu prehrane, upotrebu antibiotika, anti-upalnih lijekova i intravenozne infuzije tekućine ako je potrebno.

5. Rak

Može se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela i može biti maligni ili benigni. Postoji više vrsta tumora, uključujući limfome, osteosarkome i tumore mliječnih žlijezda. Važno je rano otkriti i liječiti, a liječenje može uključivati kirurško liječenje, kemoterapiju i radioterapiju. Uspjeh liječenja ovisi o vrsti i stadiju tumora, kao i općem zdravlju psa.

Otkrivanje bolesti u ranoj fazi može uvelike pomoći u liječenju bolesti. Redoviti veterinarski pregled najvažniji je za rano otkrivanje zdravstvenih poteškoća kod naših mezimaca.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakIntervju; Antun Ponoš i 33 godine emisije ‘Kućni ljubimci’
Sljedeći članakHidracija mačaka i prevencija dehidracije
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".