Kako ljubimci pridonose kvaliteti života

Pitamo se da li su oni koji ih nemaju uopće svjesni koliko ljubimci pozitivno utječu na našu svakodnevicu? Znaju li koliko radosti i bezuvjetne ljubavi propuštaju, jer žive život bez kućnih ljubimaca?

Muškarac i žako papiga - Ljubimci i kvaliteta života

Reklame

Životinje su od divljih postale pripitomljene i sad su dio skoro svakog kućanstva – nazivamo ih kućnim ljubimcima. Većina nas svoj život ne može zamisliti bez svog omiljenog mezimca. Bez obzira na to koliko smo ponekad lijeni ustati iz kreveta, ipak moramo ustati i prošetati našeg četveronošca i/ili ga nahraniti, a svaka fizička aktivnost potiče naš mozak da luči neurotransmitore koji na kraju znače bolje raspoloženje. Šetnja dobro dođe svakome, a jutarnja šetnja je ponekad bolja i od jutarnje kave.
Osim svakidašnjih problema, mnogim ljudima posao stvara veliki stres, a ljubimci su uvijek raspoloženi za igru i zabavu, pogotovo nakon što nas ne vide skoro cijeli dan, stoga mogu pomoći da zaboravimo na sve ono što nas je tog dana učinilo nervoznima ili nesretnima.

Žena i mačka - Ljubimci i kvaliteta života

Igranje s ljubimcima povećava moždanu aktivnost, kao i zadovoljstvo te smirenost. Studije su pokazale da ljudi koji imaju ljubimce imaju smanjenu razinu stresa i anksioznosti te se pokazalo kako osobe koje imaju problema s visokim tlakom uz ljubimce, uslijed smanjene napetosti, jednostavnije snižavaju tlak.
Vjerujemo da ste već čuli da osobe s ljubimcima imaju manje šanse za moždani ili srčani udar, a uz to pomažu pri bržem oporavku od istih. Ako imate mačku doma, 30% je manja šansa da ćete doživjeti moždani udar.

Pas u zagrljaju žene - Ljubimci i kvaliteta života

Djeca koja odrastaju uz ljubimce u kasnijim godinama su manje egocentrična i sebična te pokazuju povećanu empatiju i senzibilnost. Još jedna od prednosti koje nam donose ljubimci jest ta da oni osjećaju kad nismo dobre volje, opažaju našu neverbalnu komunikaciju i kad nauče kakvo nam je svakidašnje ponašanje vrlo lako uoče da nešto nije u redu. Psi, na primjer, mogu postati zaštitnički nastrojeni ili nam se sklupčati u krilo, mačke nam mogu donijeti poklon izvana poput miša ili ptice ili će samo sjesti i maziti se.

Svaki ljubimac je poseban na svoj način, no najvažnije je znati da su oni uvijek uz nas i da smo mi njihov cijeli svijet te da će napraviti sve u njihovoj mogućnosti da nas raspolože, zaštite i obraduju. Trebamo biti zahvalni na našim ljubimcima, svakodnevno i pokušati im uzvratiti berem malim djelićem ljubavi koju nam daju. Oni koji prožive život bez ljubimca nikada nisu osjetili pravu puninu života! Brinući o ljubimcima i o njihovoj kvaliteti života vodimo najveću brigu o sebi i svojoj kvaliteti života! 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članak10 nevjerojatnih stvari koje psi mogu osjetiti
Sljedeći članakAlergije u pasa
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".