Ljubimac, praznici i povratak u svakodnevicu.

Svi praznici, a posebno dugi ljetni, idealno su vrijeme za cjelodnevno druženje sa našim ljubimcima. Povratak u svakodnevnu rutinu može biti stresan ne samo nama već i našim ljubimcima. Nakon intenzivnog druženja ljubimcima jako teško pada razdvojenost, samoća i prazna kuća. Psi i mačke obožavaju rutinu i svaka promjena njihove rutine može dovesti do pojave anksioznosti i depresije. Kako bi im pomogli i što bezbolnije ih pripremili za promjenu režima iz „svaki dan sam tvoj od 0-24 sata“ u režim „nismo po cijele dane skupa jer imam obaveze; posao, škola i druge aktivnosti“ u nastavku donosimo par praktičnih savjeta. 

1Pripreme za promjenu rutine


1. Kratka razdvojenost

Započnite sa uvođenjem kratkih perioda razdvojenosti, kako bi se u njihovu rutinu lagano uvela odvojenost od vlasnika ili članova obitelji. Na primjer, odlazak na kratku kavicu obavite bez ljubimca, kroz par dana ga navikavajte na samostalan boravak doma u intervalima od 15 do 60 minuta.

2. Samostalna igra

Nakon intenzivnog druženja ljubimcu je potrebno vratiti naviku da se samostalno zabavi i igra. Osigurajte ljubimcu omiljene igračke, kako bi se u vremenu kad su usamljeni mogli samostalno zabaviti. Učite ih da se u igri sa omiljenom igračkom igraju samostalno, bez vaše interakcije.

3. Dolazak i odlazak

Ne praviti veliku buku oko odlaska i dolaska doma. Izbjegavajte velika maženja i dramu. Pokušajte usvojiti naviku da tiho napuštate dom te se isto tako i vraćate. Ukoliko ovo radite ljubimac vaš odlazak i dolazak neće doživljavati kao veliku stvar.

2Držanje ljubimca zauzetim


1. Vježbanje

Šetnja ili igra prije odlaska na posao pomaže ljubimcu da se osjeća mirnije, opuštenije i da lakše podnosi vrijeme u kojem ste razdvojeni.

2. Interaktivne igračke

Osigurajte ljubimcu interaktivne igračke kako se ne bi previše dosađivao dok ste odsutni. Ove igračke je dobro držati skrivenima ostatak dana i učiniti ih dostupnima samo u vremenu kada vas nema doma.

3. Vaša odjeća

Ostavite jedan komad odjeće koji ste nosili (majicu ili čarapu) u blizini mjesta gdje ljubimac spava ili se igra. Vaša odjeća će mirisati na vas što će djelovati umirujuće na ljubimca dok čeka da mu se vratite.

4. Tv i muzika

Ljubimci znaju uživati u gledanju TVa i slušanju muzike jednako kao i mi. Kako bi im vrijeme koje provode sami učinili što zabavnijim ostavite im na TVu omiljenu emisiju ( postoje čak i specijalni DVDi za pse i mačke za vrijeme kad im vlasnici nisu doma) ili im ostavite omiljenu radio postaju.

5. Čuvar i šetač

Svom ljubimcu možete osigurati povremenu ili stalnu uslugu čuvanja i brige dok ste odsutni. Profesionalni šetači su odličan izbor te mogu povremeno, par sati ili cjelodnevno paziti na vašeg ljubimca, izvesti ga u šetnju, nahraniti i poigrati se s njim.

6. Nagrada

Kad se vratite doma, ne odmah s vrata, neko nakon kratke pauze nagradite svog ljubimca pažnjom i ljubavlju. Isto tako mu osigurajte omiljenu nagradu zato što je bio dobar dok vas nije bilo. Kratka šetnja i igranje odlična su nagrada.

3Veterinar


1. Zatražite savjet

Ukoliko ljubimac pokazuje intenzivne simptome anksioznosti i depresije, dobro je posavjetovati se sa veterinarom. Vaš veterinar može preporučiti određene tehnike, te dati savjete i trikove kako upravo vašeg ljubimca priviknuti na svakodnevnu razdvojenost. Većina ljubimaca se unutar 48 sati navikne na odsutnost ukoliko ih se pravilno pripremi. Ukoliko se ne naviknu, postoji mogućnost da neki drugi zdravstveni problemi uzrokuju njihovo stanje.

2. Zdravlje

Ljubimac mora obavljati redovite veterinarske preglede, kako bi bili sigurni da je u dobrom zdravstvenom stanju, a samim time i da ne postoji rizik od komplikacija ukoliko ga se ostavi samoga doma.

3. Reakcija

Ukoliko ljubimac pokazuje razne simptome anksioznosti zbog odvojenosti; urinira na neprimjerenim mjestima, ponaša se destruktivno, ima pojačano vokalno izražavanje, cviljenje, zavijanje… bilo bi dobro posjetiti veterinara. Veterinar će se prija svega uvjeriti da ne postoje neki drugi razlozi za navedeno ponašanje, te preporučiti određene prilagodbe kako bi vaš ljubimac što lakše podnio razdvojenost.

Svi vlasnici znaju da nema veće ljubavi od one koju nam bezuvjetno poklanja naš ljubimac. Ukoliko tražite novog ljubimca ili pak razmišljate o svom prvom ljubimcu, neka to bude njuškica iz skloništa! Tko udomi prima dvostruku ljubav; od ljubimca i od svemira!

Prethodni članakPseća psihologija – 10 zanimljivih činjenica o psećem umu
Sljedeći članakNakon više od 10 godina Hrvatska dobiva novi zakon o zaštiti životinja
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com