Najpoznatiji psi u povijesti

Psi su uistinu najbolji prijatelji ljudi, što su dokazali nebrojeno puta kroz povijest. Od početka vremena, pas je bio naš pratilac u lovu, obrani i životu.
Dok su neki psi postali poznati zbog svojih vlasnika, drugi su stekli svoje mjesto u povijesti pokazujući veliku predanost i hrabrost. Iz jednog ili drugog razloga svi oni zaslužuju svoje mjesto na ovoj listi. Pa krenimo redom:

1Lajka

Najpoznatiji pas svih vremena je Lajka, sovjetski svemirski pas. Iako je bila prva životinja koja je letjela u zemljinu orbitu, njeno zemaljsko porijeklo je tužna priča. Lajka je bila lutalica i živjela je na Moskovskim ulicama. 1957. je sa još dva psa bila angažirana za sovjetski svemirski program.
Nakon treninga odabrana je kao pas koji će se ukrcati na Sputnik 2 i letjeti u svemir. Od samog početka znalo se da će Lajka umrijeti, jer Sputnik 2 nije bio napravljen tako da se može vratiti na zemlju.
Lajka je uginula pet do sedam sati nakon lansiranja zbog velike temperature koja je nastala zbog kvara u kontrolnom sustavu za reguliranje temperature. Sputnik 2, s tijelom Lajke, u narednih 158 dana obišao je Zemlju 2.570 puta. Sagorio je prilikom ulaska u zemljinu atmosferu 14.04.1958. god.
11.04.2008. god., podignut je spomenik u znak sjećanja na Lajku. Ovaj mali spomenik nalazi se u blizini vojno-istraživačkog objekta u Moskvi u kojem je trenirana za let u svemir, i predstavlja psa koji stoji na vrhu rakete.

2Hachiko

Priča o psu Hachiku počinje 1923. godine u Tokiju kada Hidesaburo Ueno, profesor na tokijskom sveučilištu na ulici pronalazi psa kojemu daje ime Hachiko.
Budući da je profesor putovao na posao vlakom, Hachiko ga je svakoga jutra pratio do željezničke stanice, a na povratku ga uvijek u isto vrijeme, godinama, čekao da se vrati s posla.
Na žalost, jednog dana u svibnju 1925. godine, profesor se nije vratio s posla. Podlegao je moždanom udaru.
Iako se njegov vlasnik više nikada nije vratio na stanicu, vjerni pas ipak ga je svakodnevno čekao punih 10 godina. Njegovo čekanje fasciniralo je mnoge, pogotovo što je dolazio uvijek u točno vrijeme kada bi vlak stizao.
Dana 8. ožujka 1935, nakon deset godina dolazaka na Shibuya stanicu Hachiko je uginuo. Tada je postao japanski nacionalni simbol. Još dok je bio živ Hachiko je dobio svoj spomenik, čijem otvaranju je prisustvovao.

3Lesi

Jednostavno nije moguće imati listu najpoznatijih pasa bez jednog od, iako izmišljenog, najpoznatijeg psa na svijetu, a to je svakako Lesi. Unatoč tome što je izmišljen, Lesi je vjerojatno najpoznatiji pas ikad.
Od 1943. do 2007. godine, Lesija je glumio Colli po imenu Pal, a poslije njega, deset generacija glumili su ga njegovi potomci. Iako se u priči radi o ženki, Lesija je u više navrata glumio muški pas. Razlog tomu je bio što mužjaci ljeti imaju deblje i glamuroznije krzno. Isto tako su zbog svoje veličine bili praktični jer ih dječji glumci ne bi prebrzo prerasli u veličini, te su samim time glumci imali više prostora za završetak filma.
Prva filmska Lesi je živjela poput prave dive sa velikog platna kojoj se klanjao svijet. Na to ukazuje i bojazan producenata da će njena smrt biti bolna za široku dječju publiku, pa ju je, bez ikakve objave javnosti, nakon smrti zamijenila kćerka.

4Argos

Čak i u drevnoj Grčkoj, jedan pas se uzdigao iznad svih kada je u pitanju vjernost. Argos je vjerojatno jedan od najpoznatijih pasa u povijesti, zahvaljujući svojoj nepopustljivoj ljubavi prema gospodaru Odiseju.
Odisej je podigao Argosa od kada je bio štene te su postali nerazdvojni. No u jednom trenutku kao kralj Itake, Odisej je otišao u Trojanski rat i nije se vratio dvadeset godina.
Po povratku u svoj dom u Itaki, kako bi iznenadio okupatore koji su mu zaposjeli dom i planirali oženiti njegovu ženu Penelope, Odisej se prerušio u prosjaka. Na putu prema domu sreo je Argosa, koji je, nekad sinonim snage i brzine, ležao bez snage da se ustane i pozdravi gospodara. Argos ga je prepoznao, iako je bio prerušen, te ga je pozdravio mahanjem repom. Kako ne bi odao svoj identitet, Odisej je prošao pored voljenog psa, ali ne bez da su mu oči zasuzile, a nakon što je ušao u dvorište vjerni prijatelj Argos je izdahnuo.
Ovo je zasigurno jedna od najdirljivijih psećih priča u povijesti.

5Rin Tin Tin

Priča o tome kako je Rin Tin Tin postao jedan od najslavnijih filmskih životinja stara je skoro koliko i sam Hollywood.
Nakon što je spašen sa bojišta u Prvom svjetskom ratu, ovaj njemački ovčar postao je prva pseća filmska zvijezda. Pronašao ga je na francuskom bojištu američki vojnik Lee Duncan te ga spasio i nadjenuo mu ime Rin Tin Tin.
Nakon što su došli u Ameriku, Duncan je dosta radio s Rin Tin Tinom te su dobili nekoliko malih uloga u tihim filmovima. Prva velika uloga došla je 1929. godine ulogom u Warner Bross filmu: „ Gdje sjever počinje“. I film i pas su doživjeli veliki uspjeh, a Rin Tin Tin je glumio u još 27 filmova. Neki vjeruju da je upravo on spasio Warner Bross sa ruba bankrota.

6Fido

Na latinskom njegovo ime znači „vjeran“, a stvari koje je učinio zasigurno opravdavaju njegovo ime.
Pronašao ga je ozlijeđenog u studenom 1941. godine Carlo Soriani, radnik u ciglani, u pokrajini Firence u Italiji. Uzeo ga je sa sobom kući i pomogao mu da se oporavi od ozljeda.
Kako bi mu iskazao svoju vječnu zahvalnost Fido je pratio Carla do autobusne stanice kada bi odlazio na posao, i uvijek ga čekao na stanici kada bi dolazio s posla da ga otprati do kuće.
Dvije godine kasnije Soriani je ubijen u jednom od mnogobrojnih bombardiranja tvornica. Ipak, Fido se vraćao do autobusne stanice, čekajući svog gospodara, narednih 14 godina.
To je trajalo sve do *. Lipnja 1958. godine, kada je umro na istoj autobusnoj stanici. Vijest o njegovoj smrti bila je tema naslovnice novina, a spomenik napravljen njemu u čast nosi natpis: A FIDO, ESEMPIO DI FEDELTÀ – Fido, primjer vjernosti!

7Benji

Ovaj mješanac osvoji je srca TV i filmske publike svih uzrasta 1974. godine. U filmu „BENJI“ glavni junak spašava dvoje otete djece i time si osigurava da nikad neće biti zaboravljen. Film je napisao i režirao Joe Camp, a od prvog filma pa do danas doživio je mnoge inkarnacije na velikim i malim ekranima.
Budući da ni jedan studio u Hollywoodu nije htio preuzeti ni jedan dio projekta, Camp je morao samostalno financirati proizvodnju i distribuciju filma. Nepotrebno je napominjati kako je na kraju film imao veliki uspjeh.
Benjija je izvorno igrao Higgins, pas iz skloništa, a činjenica da je iz skloništa za pse, započela je masovno udomljavanje. Tijekom Benjijevih dana slave usvojeno je više od milijun pasa.

8Checkers

Najpoznatiji Američki predsjednički pas koji nikad nije živio u Bijeloj Kući. Ovaj simpatični koker španijel postao je poznat zahvaljujući svom vlasniku, bivšem američkom predsjedniku Richardu M. Nixonu i njegovom govoru u vrijeme kada je trebao postati predsjednik, a bio je napadnut zbog prihvaćanja privatnih donacija.
Ispostavilo se da je Checkers bio jedna od tih donacija. Pripadao je Nixonovoj kćeri, a nakon što ga je spomenuo, pokupio je velike simpatije. „Znate, djeca, kao i sva djeca vole pse, a ja ću reći samo ovo, bez obzira što se govori o donacijama, mi ćemo ga zadržati“ rekao je Nixon.
Checkers je preminuo u vrijeme kada je Nixon došao 1970. godine u Bijelu Kuću, ali je ostao zauvijek živjeti kao pas koji je spasio karijeru jednog od najpoznatijih predsjednika u povijesti SAD-a.

9Smoky

Jorkširski terijer Smoky postao je poznat zahvaljujući svom spasiocu američkom vojniku Williamu A. Wynne, koji ga je 1944. pronašao u džungli Nove Gvineje. U naredne dvije godine postali su partneri a Smoky je postao svojevrsna maskota Drugog svjetskog rata.
Nedugo nakon što ga je usvojio Wynne se razbolio i završio u bolnici, a par dana nakon prijatelji su mu donijeli Smoky-a koji je odmah šarmirao osoblje bolnice, te su ga preko dana pokazivali ostalim pacijentima a preko noći je spavao sa svojim partnerom.
Dijelili su skupa ležaj, obroke i bili su nerazdvojni. Preživjeli su preko 150 zrakoplovnih napada i veliki tajfun u Okinawi.
Zahvaljujući svojoj sposobnosti da osjeti opasnost, Smoky je u više navrata spasio život Wynneu i njegovim prijateljima suborcima. Smoky je i prvi evidentirani terapijski pas.

10Toto

Osim Dorothy i njezinih prijatelja, jedan od junaka filma „Čarobnjak iz Oza“ bio je i Toto. Ova ženka kern terijera bila je važan dio filma iz 1939. godine u pridonijela je uvelike popularizaciji ove pasmine.
Osim fraza poput: “there’s no place like home” and “we’re off to see the Wizard,” postoji još jedna stvar koju možemo povezati uz Toto.
Zahvaljujući njenom pojavljivanju u filmu, preko 30% pasa malih pasmina nazvano je po Toto od kad je pušten film pa do danas.
Pravo ime petogodišnjeg terijera koji je glumio Toto bilo je Terry, a odabran je za film u konkurenciji od preko stotinu drugih pasa. Terry se također pojavio u brojnim drugim filmovima nakon „The Wizard of Oz“

Čitajući ove predivne priče o povezanosti čovjeka i psa dolazimo do jednog zaključka koji svi manje više znamo, pseća ljubav je bezuvjetna, bez roka trajanja i nemjerljiva ni sa jednom nama poznatom jedinicom za mjerenje. Volimo ih i uzvratimo im barem djelić ljubavi koju nam svakodnevno poklanjaju!

Prethodni članakMonty’s Dog Beach & Bar Crikvenica
Sljedeći članakPsi koji ne vole ponedjeljke baš kao i mi :-)
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com