Nimfa – maleni kakadu

Nimfe su najmanje papige porodice kakadua. Šašave, zabavne i nježne, odličan su izbor za sve koji žele ući u svijet krilatih ljubimaca. Njihova inteligencija i pjev očarati će svakoga, no ljubomora i ljutnja im nisu strane tako da je dobro prije nego se odlučimo nabaviti ovu vrstu ljubimca naučiti što više možemo o njima kako bismo im mogli pripremiti ugodnu dobrodošlicu i najbolje uvjete za budući suživot.


Porijeklo, karakteristike i osobnost

Nimfe dolaze iz Australije gdje žive u manjim jatima. Vrlo su društvene i blage te imaju samo jednog supružnika do kraja života. Nimfe se mogu naći u više od 20 mutacija boja, a najčešće ih možemo vidjeti u žutim i sivim. Male su papige i ne rastu više od 30 cm,a ženke su manje od muških. Ovaj pernati ljubimac definitivno upada oku svim uzrastima.

Reklame

Ono što ih razlikuje od drugih malih papiga je njihovo istaknuto perje na vrhu glave – ćuba, koja jasno izražava njihova raspoloženja. Uspravna ćuba može označavati oprez i uzrujanost, opuštena zadovoljstvo i opuštenost, a ćuba spuštena uz glavu strah i pripremu za obranu ili napad.

Nimfa -maleni kakadu

Briga oko nimfe

Nimfe nisu zahtjevni ljubimci i briga o njima ne zahtjeva previše angažmana. Nimfama se preporučuje prehrana koja ima različite tipove sjemenki, voća i povrća poput prosa, zobi, banana, jabuka i zelene salate. U trgovinama za ljubimce naći ćete velik izbor mješavina sjemenki, a voće i povrće u bilo kojoj trgovini.

Kavez je prvi neophodan dio opreme koja će vam trebati kad se odlučite za nimfu. Dimenzije kaveza za jednu nimfu ne bi smjele biti manje od 60x60x40 cm, no ako imate mogućnost, bit će vam zahvalne i za što veći kavez. Kavez bi trebao sadržavati drvene prečke, hranilicu i pojilicu, sipinu kost, mineralni kamen, te nekoliko igračaka koje će ju zaokupirati kad ju uhvati dosada. Iako će ona veći dio svog vremena provesti u njemu, preporuča se da barem jednom na dan 30 minuta pustite svoju nimficu van kaveza da obleti par krugova. Ovo vrijeme je idealno za zajedničko druženje, a sigurno će vas zabaviti njeno znatiželjno istraživanje i veselo fućkanje.

Nimfa - maleni kakadu
Jedna rijetkost koja se može naći kod ovih papigica je njihovo pudrasto perje. One proizvode praškastu tvar nalik prašini koja služi čišćenju i vodootpornosti perja. One, nažalost, kod osoba s alergijama mogu izazvati reakciju, te ćete morati malo češće čistiti prostor.

Iako postoji mnogo stvari koje moramo uzeti u obzir pri odabiru krilatog ljubimca, nimfe vas sigurno neće razočarati. Na kraju dana, čak i da je među vama bilo nesuglasica, njihova ljepota i nježnost će vas uvijek iznova očarati. Papige ipak nisu tu da nas zabavljaju, već da uživamo u zajedničkom suživotu i upotpunimo si vrijeme koje možemo provesti zajedno.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakZa Hrvatsku bez pasa na lancu
Sljedeći članak7. Vau Vikend u King Crossu čeka vas i vaše kućne ljubimce!