10 zanimljivih činjenica o mačkama

Svima nam je poznata činjenica da su osjetila mačaka iznimno jača od osjetila drugih bića i da je njihova razina fleksibilnosti i brzine van granica ljudskih mogućnosti no postoje neke činjenice o tim divnim mekanim stvorenjima koje zasigurno niste znali, a mi vam ih otkrivamo u nastavku.

Vaš čupavi mačak nije samo četveronožni stroj za maženje i žicanje hrane. Povijest njegove vrste puno je kompleksnija i zanimljiva nego što ste mislili. Mačke su razvile osjetila na način da se prilagode ljudima i pokušaju s nama razviti komunikaciju, a čini se kako su u tome i uspjele.

Reklame
  1. Dijelite li svoj dom s mačkom zasigurno ste primijetili da ima besprijekoran spektar glasa, pogotovo kad je gladna ili želi izaći na dvorište. To nije slučajno, mačke proizvode čak do 100 različitih zvukova i tonaliteta iz svog naizgled nježnog glasa. U usporedbi s drugim životinjama kao što je pas, koji proizvodi 10 različitih zvukova, to je fascinantna brojka.
  2. Jeste li čuli za Astro Cat? Da! Postoji mačka koja je bila u svemiru i vjerovali ili ne, vratila se živa! Povlaštena francuskinja Felicette zasigurno je mačji Jurin Gagarin.
  3. Primijetili ste pokrete ušima koje izvodi vaš mali plišanac? Zamislite, u pokrete tih ušiju vaša mačka ulaže čak 20 mišića!
  4. Obzirom na intenzitet korištenja svih tih brojnih mišića nije ni čudo da mačka prespava čak 70% svog života, a poznato je da žive čak 15-20 godina dok je najstarija mačka uspjela doživjeti oko 35 godina!
  5. Slatka njuškica vaše mačke nosi jako važnu ulogu u njihovom životu. Kao što je nama otisak prsta, tako je vašoj maci jedinstven otisak njuškice.
  6. Dokazi govore kako je domaća mačka prisutna i u povijesti i to čak 3 000 godina pr.Kr. Osim toga, postoje dokazi i kako se mačka smatrala plemenitom životinjom te kako ima posebne moći i osjete koji su nama ljudima trenutno nerazumljivi.
  7. Dokazano je kako ljudi i mačke imaju isti izgled djela mozga koja kontrolira emocije.
  8. Mačke imaju iznimno dobro pamćenje, što nije teško zaključiti po lakoći kojom nalaze mjesta gdje je mačja hrana, a i mjesta na kojima se redovno vole odmarati.
  9. Stručnjaci smatraju kako su mačke toliko pametne da doslovno mogu manipulirati svojim vlasnicima. To nam govore dvije stvari. Prvo, mačke se itekako sjećaju svojih vlasnika i dobro znaju tko su oni, samo je pitanje koliko ih je briga. Drugo, osjećaju koje reakcije izazivaju u svojim vlasnicima što znači da su nam puno prisnije nego što mi to mislimo.
  10. Mačke su najskromnije domaće životinje. Besmisleno je potrošiti stotine kuna na opremu i igračke za mačku kad će i najobičnija kutija biti dovoljna da se vaša mačka zabavi.

Zato je žalosna činjenica da je otprilike samo 24% mačaka iz azila udomljeno, a točan podatak o broju kastriranih se ne zna. Tješi što broj raste iz dana u dan. Obzirom na to kako su se mačke već sad prilagodile životu s ljudima jedva čekamo vidjeti u kojem smjeru će njihova evolucija ići.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORbuzzfeed.com
Prethodni članakToplotni udar kod pasa
Sljedeći članak9 savjeta za ugodnu vožnju s ljubimcem
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com