9 savjeta za ugodnu vožnju s ljubimcem

Stiglo nam je ljeto i sezona čestih i dugačkih putovanja, a kakvo bi to putovanje bilo kada sa sobom ne bi poveli i svog ljubimca? U daljnjem tekstu doznajte kojih to devet stvari treba izbjegavati u vožnji s našim četveronožnim prijateljima.

Većina pasa uživa gledati prirodu kako juri oko njih dok se oni voze u automobilu. Za one koji to vole, vožnja predstavlja podjednako zadovoljstvo kao i maženje po trbuhu ili hvatanje loptice. Gledajući svog ljubimca kako uživa na laganom povjetarcu od vožnje, nije teško zaključiti kako je pas idealan suputnik za poći na odmor. No, što može poći po zlu?

Reklame
 1. Slobodno kretanje automobilom

  Dozvoljavanjem ljubimcu da slobodno kruži cijelim automobilom u vožnji dovodite i sebe i njega u opasnost. Psima, kao i ljudima, koji nisu vezani u vožnji prijeti opasnost od teških fizičkih ozljeda u slučaju nesreće. U slučaju nesreće gdje nije došlo do težih ozljeda, a pas nije zavezan, izbezumljeni i prestrašen pas može postati opasan za okolinu ili se izgubiti dok preplašen traži zaklon. Pored toga, pas koji nekontrolirano skače po automobilu distrakcija je vozaču i može biti uzrok prometne nesreće.

 2. Neodgovarajući pojas

  Ovih dana svaka trgovina s opremom za kućne ljubimce ima i pojas ili sjedalicu za vožnju s ljubimcem. Pri odabiru je bitno savjetovati se sa stručnom osobom. Neadekvatan pojas ili sjedalica jednaki su tome da ih nema.

 3. Nezavezan ljubimac u pick-up kamionetu

  Ovo je jednostavno, pas koji se slobodno kreće po nenatkrivenom dijelu kamioneta koji je u pokretu – mamac je za nevolju! Humane Society je procijenio da oko 100 000 pasa godišnje strada od skakanja iz pick-up kamioneta, ili pak izlete iz njega u zavoju.

 4. Ostavljanje ljubimca automobilu

  Dok vladaju vrućine, ovaj potez je svakako nepoželjan. Temperature u autu, na samo 22 stupnja, u sat vremena podići će se na 46 stupnjeva. Na temperaturi od 30 stupnjeva podići će se za osam stupnjeva u samo 10 minuta. Odškrinuti prozori beskorisni su pri takvom napadu vrućine, koji lako uzrokuje oštećenje mozga ili smrt.

 5. Vožnja s ljubimcem u krilu

  Kada upravljate vozilom od skoro dvije tone, ljubimac na krilu može biti velika smetnja. Čak i brzinski popravak ogrlice ili češkanje iza uha mogu imati katastrofalne posljedice. Kretanje ruku može biti ograničeno, a ako dođe do jačeg udarca, vaš pas može biti ozlijeđen zračnim jastukom.

 6. Uvijek imajte vodu u automobilu

  Psi se ne znoje na način na koji se i mi ljudi znojimo. Oni se znoje preko jastučića na šapama i smanjuju tjelesnu temperaturu dahtanjem. Uvijek morate imati vodu u automobilu, bez obzira na vanjsku temperaturu. Voda hladi usta ljubimca i brine se da ne dođe do dehidracije.

 7. Ne vozite psa u automobilu samo kada idete veterinaru

  Gdje ćete završiti svaki put kada krenete u vožnju s ljubimcem? Ako je odgovor na ovo pitanje “veterinarska ambulanta” onda postoji velika mogućnost da će vaš ljubimac stvoriti strah od vožnje. Psi se rado voze onda kada misle da ih, kada automobil stane, čekaju igra, šetnja i zabava. S vremena na vrijeme odvedite svojeg ljubimca automobilom u istraživanje nepoznatih krajeva, tako će mu vožnja biti draža.

 8. Zanemarivanje bilo kakvih tjeskoba koje pas može imati – poput bolesti automobila

  Nekim psima jednostavno ne leži vožnja i bore se s tjeskobom za vrijeme bilo kakvog putovanja. Tim ljubimcima ne treba dati da jedu neposredno prije puta, trebate se opskrbiti vrećicama, krpama i otopinama za čišćenje. Možete se posavjetovati s veterinarom da propiše ljubimcu lijekove protiv mučnine.

 9. Ne dozvolite ljubimcu da visi s prozora

  Većina pasa koji vole vožnju vole i gurnuti glavu, pa i veći dio sebe kroz prozor. Ne smijete svom ljubimcu dozvoliti da se tako vozi jer, pored toga što može vas dekoncentrirati, pas može ispasti iz automobila ili pak može doletjeti vozilo iz suprotnog smjera. Otvorite prozor dovoljno da mu puše svjež zrak, no nedovoljno da visi s njega.

U ovome ljetu želimo vam puno nezaboravnih putovanja s vašim ljubimcima, no imajte na umu sve navedeno kako nešto ne bi pošlo krivo. Pišite nam o svojim iskustvima i šaljite nam slikice s putovanja sa svojim četveronožnim prijateljima!

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članak10 zanimljivih činjenica o mačkama
Sljedeći članakNjega jastučića na psećim šapama
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".