Njega jastučića na psećim šapama

Po ovim vrućinama asfalt se brzo zagrije i lako ošteti jastučiće na psećim šapama. Za njih je to osjetljivo područje tijela, zimi izloženo utjecaju hladnoće, a ljeti vrućem asfaltu. Kako ih pravilno njegovati?

Šapice ljubimaca su područje koje je često izloženo ranama. Vrući ljetni dani lako mogu napraviti pukotine u jastučićima ljubimca. Kako nas bole rane, tako i njih bole popucali jastučići. Iz tog razloga, bitno je održavati šape naših krznenih prijatelja.

Reklame

1. Mjesto za šetnju

Dobro birajte vrijeme i mjesto šetnje. Velika je razlika hodati po užarenom asfaltu ili travnjaku. U vrijeme velikih vrućina izbjegavajte šetnje na tvrdim podlogama koje se lako i brzo ugriju. Ako baš morate u šetnju u doba najveće vrućine, probajte u neku šumu ili na livadu na kojoj je zemljana podloga koja se ne može ugrijati tako da ošteti jastučiće.

2. Dužina noktiju

Neki psi svoje nokte izbruse hodajući po tvrdim podlogama, dok drugima treba redovito rezati nokte. Dugi nokti na vrućim površinama otežavaju hodanje i povećavaju rizik od ozljede šape. Redovito brinite o dužini noktiju svog ljubimca i tako ćete smanjiti mogućnost ozljede.

3. Povremeno namažite jastučiće kremom

Suhi jastučići lako pucaju. Pukotine na jastučićima su bolne za naše ljubimce. Kako bi spriječili pucanje, potrebno je s vremena na vrijeme namazati šapice kremom. No, budite oprezni. Prečesto mazanje kremom može oslabiti jastučiće i učiniti ih podložnijim ranama.

4. Podrežite dlaku između jastučića

Iako naizgled nebitan korak, on može puno značiti. Sigurno ste svi čuli za stoklas/klas ili divlji ječam koji se zabija pod kožu naših dlakavaca. Duža dlaka između jastučića omogućuje stoklasu/klasu da se lakše zapetlja u nju i daje mu više vremena da se zapikne pod kožu naših mezimaca.

5. Pregledajte šape nakon svake šetnje

Kada se vratite iz šetnje, pregledajte šape svojih ljubimaca kako bi vidjeli jesu li se slučajno ozlijedili. Manje rane možete sami dezinficirati i očistiti, dok se za one dublje ili veće rane preporučuje to ipak prepustiti stručnjaku. Pazite na kamenčiće koji mogu postati problem ako se utisnu u kožu i ne izvade se na vrijeme.

Za kraj vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o psećim jastučićima:

  • Jastučići na psećim šapicama obavljaju ulogu termoregulatora. Kada pas svoju šapu spusti na hladnu površinu, on rashlađuje cijelo tijelo. Isto tako, kada je na vrućoj površini, ona ga grije.
  • Jastučići imaju veliku ulogu pri kretanju na strmom, neravnom ili klizavom terenu. Pomažu pri naglom stajanju, i ublažavaju padove i udarce. Psi preko jastučića procjenjuju tip podloge po kojoj gaze.
  • Kućni psi imaju puno osjetljivije jastučiće od pasa koji uglavnom borave vani. Zato je kod kućnih pasa briga o šapicama još nužnija. Psi koji su češće na tvrdim podlogama imaju deblje, čvršće i otpornije jastučiće.
  • Kako i mi, tako i oni. Istraživanja su pokazala da naši mezimci uživaju u jednoj poštenoj masaži šapica. Da, dobro ste pročitali i možete se odmah baciti na posao, vaš ljubimac će vam biti beskrajno zahvalan.Uz ovih par savjeta šetnje će zasigurno postati ugodnije i opuštenije. Naši dlakavci ponekad zahtijevaju više brige, no to je neusporedivo s količinom ljubavi koju nam daju. Pazite na svoje čupavce i osigurajte im nezaboravno ljeto bez poteškoća sa šapama. I ne zaboravite ponekad izmasirati šape svojih mezimaca. 
Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članak9 savjeta za ugodnu vožnju s ljubimcem
Sljedeći članakŽivot s ljubimcem (VIDEO)
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".