Održavanje higijene i uljepšavanje ljubimca važni su za očuvanje zdravlja, a ne samo lijepog izgleda psa. Donosimo par malih savjeta za održavanje dentalne higijene, higijenu ušiju, očiju, noktiju, te uljepšavanja dlake ljubimca.

1Dentalna higijena

Dentalne navike je potrebno usvajati dok još imate štene kako bi bez većih teškoća ljubimac prihvatio četkanje zubi. Za dentalnu higijenu pasa, osim četkice i zubne paste za pse možete koristiti i kombinirati otopinu za ispiranje usne šupljine i prevenciju stvaranja zubnih naslaga, sprej ili gel za zube, poslastice i grickalice za uklanjanje ostataka hrane te posebnu hranu za čišćenje zubiju i usne šupljine. Budući da ljubimci nisu u stanju ispljuvati pastu, moramo koristiti paste koje su prilagođene ljubimcima i koje mogu gutati! Pet Zeolit se pokazao izvrstan u dentalnoj higijeni. Svakako se preporučuje redovit odlazak veterinaru koji će, ukoliko se ukaže potreba, profesionalno ukloniti kamenac.

2Održavanje higijene ušiju

Postoje tekućine na biljnoj bazi za higijenu ušiju pasa koje olakšavaju čišćenje. Kapaju se u ušni kanal i potom se on blago masira sa izvanjske strane uha nekoliko minuta. Višak tekućine nakon što pas protrese glavom obično se odstranjuje vatom ili sterilnim štapićem, isključivo na školjci uha i između nabora, nikako u ušnom kanalu. U prosjeku se koriste jednom mjesečno, nakon kupanja, no kod nekih pasa i češće. Prethodno se konzultirajte s veterinarom.

3Održavanje čistoće očiju

Kod pasa područje oko očiju treba redovito čistiti vlažnom, mekom tkaninom. Kod bijelih pasa u području ispod očiju mogu nastati žućkaste mrlje na dlaci te na bradi i brkovima. Pojava mrlja može biti izazvana bakterijama, gljivicama, prisutnim alergijama, neodržavanjem higijene tih područja te neprilagođenom ishranom, a ne pretjeranim suzenjem očiju. Za odstranjivanje mrlja potrebna je svakodnevna njega i povremeni stručni groomerski tretmani. Kod većine pasa je dlaka ispod očiju mokra, samo što je to više primjetno kod svijetlih i bijelih pasa.

4Skraćivanje noktiju

Ne postoji pravilo kada je potrebno psima rezati nokte, no psima manjih pasmina kao i psima koji se pretežno drže u kući ili stanu je potrebno češće skraćivati nokte. Predugačke nokte možete čuti po podlozi dok se pas kreće što mu uzrokuje nepotreban stres kao i fizičko opterećenje jer prenosi tjelesnu težinu na stražnje jastučiće šapa prilikom kretanja. Dugim noktima pas može ozlijediti svoju kožu te oštetiti namještaj i druge predmete. Za skraćivanje su Vam potrebne posebne škare za rezanje noktiju pasa. Čvrsto primite šapu i režite postupno kako ne bi zarezali preduboko u nokat. Sredina nokta ima tamnija područja gdje su početci krvnih žila i živaca stoga obratite pažnju na boju. Smjer rezanja nokta prikazan je na slici s uputama. Dužina nokta je optimalna ako nokat ne dotiče tlo dok pas stoji. Dobrodošla je pomoć druge osobe za jednostavniji postupak, a ljubimca pohvaljujte i nagrađujte poslasticama!

5Uljepšavanje dlake

Jedan od najvažnijih vanjskih pokazatelja općeg stanja zdravlja pasa je dlaka. Koža i dlaka kod pasa imaju višestruku ulogu a uzroci promjena na istima su raznoliki. Ukoliko svakodnevno pregledavate krzno Vašeg ljubimca, ne mogu Vam promaknuti ni najmanje promjene u stanju njegove dlake i kože; prekomjerno ili neravnomjerno ispadanje dlake što može upućivati na bolesti ili pak samo pad imuniteta, perutanje kože ili povećanu masnoću kože, pojavu nametnika u krznu…  U takvim slučajevima savjetujemo Vam da se obratite svome veterinaru koji će pregledati ljubimca i pružiti odgovarajuću terapiju ili Vas savjetovati o prehrani i dodacima prehrani. Opće kategorije pseće dlake: svilenkasta dlaka, kovrčava dlaka, duga dlaka s poddlakom, oštra dlaka i glatka dlaka. Prema vrsti dlake, uzgajatelji ili veterinari će Vam dati savjet o njezi; koliko često preporučuju kupanje psa, šišanje, četkanje te vrstu četke prema tipu dlake. Psi se linjaju dva puta godišnje a ponekad dolazi do produženog linjanja, obično uslijed nedostatka vitamina A i biotina.


Brigom o higijeni Vašeg ljubimca poboljšavate kvalitetu njegova života, uvelike prevenirate nastanak tegoba i bolesti, životni vijek je duži, a samim time ljubimac i Vi ste sretniji!

Prethodni članakMali riječnik “govora tijela” kod mačaka.
Sljedeći članakMinistarstvo potvrdilo: Nema više eutanazije nakon 60 dana
Olga B.
Radna terapeutkinja posvećena radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Moja strast je poezija, glazba, umjetnost svakog oblika. Povlaštena sam vlasnica nekoliko kućnih ljubimaca, a ujedno zaljubljenica u sve životinje! Iz te ljubavi pišem o njima.