Ministarstvo potvrdilo: Nema više eutanazije nakon 60 dana

Napokon se bliži dan kada usmrćivanje nedužnih životinja u skloništu više neće biti moguće. Prikladno – na Svjetski dan napuštenih životinja, na radost i veselje mnogih, objavljeno je kako zakon o eutanaziji nakon 60 dana postaje stvar prošlosti. Ostalo je još da Sabor i Vlada izglasaju zakon, ali smatra se da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema. 

Sigurno smo se svi susreli s tužnim natpisima poput: “Pomozimo Rexu, ima još samo četiri dana i zatim će biti uspavan, njegovo vrijeme bliži se kraju.”, i tako svako malo. Tuga i osjećaj nemoći zbog ovakvih natpisa postat će stvar prošlosti. Trud udruga za zaštitu životinja i građana napokon je urodio plodom.

Reklame

U kolovozu 2016. godine velik broj građana uključio se javnu raspravu o nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti životinja te je najčešći komentar bio vezan upravo za eutanaziju zdravih, mladih i starih životinja po isteku njihovog “roka”. Provedene ankete pokazale su da je više od 90 posto ispitanika protiv zakona o eutanaziji nakon 60 dana te smatraju da je nužno da zabrana istog postane dio novog Zakona o zaštiti životinja. Na radost i veselje svih taj zahtjev je prihvaćen te se čeka da bude iznesen pred Vladu. Nacrt novog Zakona o zaštiti životinja podrazumijeva stavku koja govori da životinje ostaju u skloništu do udomljenja, a trebao bi biti izglasan do kraja mjeseca.

Veliko hvala i bravo svim udrugama, organizacijama i pojedincima koji su na bilo koji način pridonijeli tome da više niti jedna njuška neće biti uspavana jer predugo zauzima mjesto u skloništu. Uskoro će svaka njuška imati pravo na mjesto u skloništu sve dok ne pronađe svog čovjeka, svoj zauvijek dom. 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakMali vodič za higijenu pasa
Sljedeći članakStrah i anksioznost kod pasa
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".