Nova pravila za cjepivo protiv bjesnoće

Novost o promijeni zakona o cijepljenju primili smo s dvostrukim veseljem zato što smo konačno postali “država slobodna od bjesnoće”, a sve nam je potvrdio i univ.mag.med.vet. Branimir iz specijalističke veterinarske prakse Veterina Branimir te nam detaljnije objasnio novitete. 


Novosti iz prve ruke – univ.mag.med.vet. Branimir Rebselj iz specijalističke veterinarske prakse Veterina Branimir podijelio je s nama informacije o novitetima u zakonu. Dobili smo potvrdu da je došlo do izmjene te da cijepljenje više nije obavezno svake godine – ako je deklarirani rok trajanja korištenog cjepiva duži.

Reklame

Što to točno znači za nas i u čemu je najveća promjena? Različite veterinarske prakse koriste cjepiva različitih dobavljača. Do sad smo bez obzira na dobavljača i deklarirano trajanje njegovog cjepiva morali cijepiti ljubimce svake godine, a od sad učestalost cijepljenja ovisi o proizvođaču cjepiva, odnosno deklariranom trajanju njegovog učinka ( deklarirano trajanje cjepiva je od 1 do 3 godine ).

Na primjer, ako cjepivo koje vaš pas prima ima rok trajanja godinu dana, tad ćete morati nastaviti cijepiti ljubimca jednom godišnje, no neka cjepiva imaju rok trajanja dvije ili tri godine, što znači, ako vaš ljubimac prima to cjepivo, da niste dužni cijepiti ga svake godine već pri isteku cjepiva koje je ljubimac primio.

VAŽNA NAPOMENA: Ukoliko ljubimac napušta zemlju obavezan je biti cijepljen unutar godine dana i najranije 30 dana prije puta bez obzira na rok trajanja cjepiva. To znači ukoliko ste u drugoj ili trećoj godini cjepiva a napuštate zemlju dužni ste cijepiti ljubimca i to minimalno 30 dana prije puta.

Koliko puta ste razmišljali o nedosljednosti u zakonu kad je u pitanju cijepljenje protiv bjesnoće? Bili smo obvezni cijepiti ljubimce svake godine, unatoč trajanju samog cjepiva – no to se sada mijenja. U svakom slučaju, najbolje je obratiti se svom veterinaru te provjeriti trajanje cjepiva i kad ste sljedeći put obvezni cijepiti svog mezimca.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakHiperadrenokorticizam (Cushingova bolest)
Sljedeći članakSnježne aktivnosti s ljubimcima
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".