Snježne aktivnosti s ljubimcima

Ne znate kako biste provodili vrijeme s ljubimcem na snijegu? U nastavku teksta predlažemo vam četiri neobične, zabavne i korisne aktivnosti za vas i vašeg mezimca. 

Već smo zakoračili u zimu i vidjeli prve pahulje. Po snježnom vremenu često ne volimo izlaziti iz kuće, ako ne moramo. No, svi vlasnici znaju da nužda ne pita, a ljubimcima je potrebna i aktivnost. Dugoročno zadržavanje u zatvorenom prostoru šteti i vlasnicima i ljubimcima, a svjež zrak, šetnja i aktivnost prijatelji su zdravlja, kako kod ljudi, tako i kod pasa.

Reklame

Pas u snijegu zima

Naravno, ne podnose svi psi jednako hladno vrijeme i nisu svi zainteresirani za uživanje u “bijelom blatu” niti je svima potrebna jednaka količina fizičke aktivnosti. Evo par savjeta prije no što se uputite u snježnu avanturu:

  • bitna je fizička kondicija psa pri odabiru aktivnosti
  • ne podnose svi jednako minus, ne zadržavajte se predugo na niskim temperaturama
  • pazite na šape mezimca (pucanje jastučića, sol, moguće rane od leda)
  • podrežite dlake na šapama vašeg psa (zbog skupljanja snijega koji im otežava hodanje)
  • osjetljivijim psima se preporučuju i zimske šlape za dodatnu zaštitu od hladnoće
  • bez obzira na snijeg, uvijek imajte vodu za ljubimca pri ruci (i nagradice, naravno)
  • idete li na duže vrijeme ili opasniju stazu, uvijek imajte prvu pomoć pri ruci

1. Skijaško trčanje – skijoring

Ne, ne mislimo na obično skijanje, bez brige. Ova aktivnost podrazumijeva da svog mezimca odvedete na pretežito ravnu površinu gdje vas može vući dok vi stojite na skijama. Kao motivator možete koristiti omiljene igračke, a mnogi će se iznenaditi kad vide da je njihovom dlakavcu prirodno urođen instinkt za povlačenjem. Naime, mnogim ljudima ovakve vježbe djeluju rigorozno, no one su zdrave i nekim pasminama urođene. Vjerujemo da će vas iznenaditi količina obostranog zadovoljstva.

Skijoring pas zima skijanje trčanje snijeg

2. Grudanje

Druga, malo manje apstraktna, aktivnost može biti grudanje. Psi kojima snijeg nije “nešto što se izbjegava” uživat će u igri hvatanja “raspadajuće lopte” koliko i u vašoj pažnji i vremenu koje im posvećujete. Grude napravite nježno, bez previše stiskanja, kako ne bi bile tvrde, i bacajte ih svom mezimcu u dalj ili u zrak kako bi skakao za njima. Brzo, jednostavno i zabavno, grudanje je odlična tjelovježba i za mezimca i za vas. 

Pas snijeg grudanje

3. Planinarenje

Među popularnijim zimskim aktivnostima nalazi se – planinarenje. Ljubitelji šetnje i prirode uživat će u čarima snijega na visinama, a nema razloga da ne povedete i svog četveronožnog istraživača. Nova mjesta, novi mirisi – avantura kojoj se svaki pas veseli.

Pas zima planinarenje snijeg

4. Igre za njuške

I ptice na grani znaju, psi se njuškanjem umaraju. Igre njuškanja odlična su fizička i mentalna aktivnosti za pse, a mogu se prilagoditi i zimskim uvjetima. Možete krenuti sa zatrpavanjem omiljene igračke u snijeg ili se i sami skriti mezimcu iza kojeg drva u šumi. Gledajte i uživajte otkrivajući vještine svog malog (ili velikog) prijatelja.

Pas zima njuska snijeg njuskanje

Veliki, mali, dvonožni ili četveronožni – aktivnosti u prirodi korisne su za fizičko i psihičko zdravlje svima. Ne izbjegavajte provoditi vrijeme na snijegu sa svojim najboljim prijateljima. 

 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakNova pravila za cjepivo protiv bjesnoće
Sljedeći članakZa Hrvatsku bez pasa na lancu
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".