Piton kao kućni ljubimac

Iako pitoni spadaju u potporodicu zmija, zbog njihove veličanstvenosti, ponekad ih se izdvaja kao zasebnu potporodicu. Spadaju u skupinu beskralježnjaka a u nekim kulturama nazivaju ih i kraljevskim zmijama. Tijelo pitona je izduženo u obliku valjka te prekriveno ljuskama. Organi su im rastezljivi (posebno želudac), a gornja i donja čeljust nisu povezane čvrstim zglobom što omogućuje da mogu pojesti plijen veći od sebe.  Pitoni ne čuju već osjećaju podrhtavanje i vibracije kroz jezik. Rupice ispod „nosa“ služe im kao receptori za toplinu.  Kao idealan piton za početnike pokazao se kraljevski ili loptasti piton.

 

Reklame

Photo: Tara Kelly Bičević

Kraljevski piton

ili loptasti piton dolazi iz srednje ili zapadne Afrike. Svojim izgledom ostavlja dojam veličanstvenosti te od tuda pridjev „kraljevski“. Kada su preplašeni sklupčaju se u oblik lopte sa glavom u sredini pa često možemo čuti da ih nazivaju i loptastim pitonima. Životni vijek loptastog pitona proteže i do 50 godina ali uobičajeno ne prežive više od 20-30 godina. Rastu do treće godine života te nakon toga usporavaju s rastom u dužinu i rastu pretežito u širinu. Ako se odlučite na kupnju pitona obavezno ga kupite iz kontroliranog uzgoja kako bi bili sigurni da je vaš ljubimac zdrav. Važno je da piton bude rođen u zatočeništvu i naviknut na njega jer inače znaju odbijati hranu koja im se nudi. Kraljevski pitoni su po prirodi radoznali ali i sramežljivi.  S njima nije teško rukovati niti ih pripitomiti, no u prvi tren kada vaš novi prijatelj stigne doma nemojte forsirati kontakt dok ljubimac ne shvati da mu niste prijetnja. Postoji mogućnost da će vas vaš piton i ugristi u samoobrani no kao što smo već napomenuli oni nisu otrovni te se toga ne morate bojati. Veličina do koje narastu u zatvorenome je i do 2 metra. Neuobičajeno je da su ženke veće od muških primjeraka. Također je zanimljivo da kod zmija ženke imaju jedan spol dok muški imaju čak dva. Aktivni su u sumrak i po noći. Ne traže puno te u skladu s time njihov stakleni terarij mora biti jednostavan.

  • Terarij treba imati sljedeći sadržaj: zdjelice za vodu, grijač, higrometar (vlagomjer), termometar, neon lampu, UV lampu, ukrasno bilje i podlogu.
  • Dimenzije terarija preporučene su  na 120x60x60 centimetara, no ovaj ljubimac ne zahtjeva puno pa će se prilagoditi bilo kojem prostoru.
  • Temperatura u terariju treba iznositi 27 do 35 stupnjeva preko dana dok po noći treba biti 20-25 stupnjeva. Terarij treba imati suh i vlažan dio (temperatura u vlažnom dijelu treba biti 25 stupnjeva). Temperatura u terariju regulira se grijačima i lampama,svijetlom uperenim u mjesto namijenjeno za sunčanje mezimca.
  • Podloga terarija nikako ne smije biti pješčana već treba biti načinjena od kore čempresa, ili treseta. Idealna visina podloge je 10 centimetara.
  • Mjesto za skrivanje jako je bitno za kraljevskog pitona. Spomenuli smo kako su oni sramežljive životinje te zato trebaju imati svoje mjesto gdje se mogu sakriti.
  • Vlaga unutar terarija treba biti na 75-85%. Vlaga se regulira isparavanjem vode iz posuda no potrebno je svaki drugi dan poprskati unutrašnjost terarija.
  • Grane za penjanje također su sastavni dio terarija jer su kraljevski pitoni poznati po tome da se vole penjati.

 

Photo: Tara Kelly Bičević

Pitoni se hrane glodavcima. Kao mali počinju sa štakorima ili miševima, a kasnije im se mogu davati i pauci. Obratite pozornost da glodavac ni u kojem slučaju ne smije biti veći od najšireg dijela vašeg pitona.  U početku jedu svakih tjedan dana, a u kasnijoj dobi ponekad im je dovoljno i jednom u dva tjedna. Preporučuje se ne dirati pitona još 24 sata nakon hranjenja. Može se desiti da vaš ljubimac u jednom periodu (najčešće od listopada do travnja) odbija jesti, tada dnevna temperatura terarija ne smije iznositi više od 32 stupnja.

Higijena je ovim beskičmenjacima jako bitna. Važno je da redovito uklanjate izmet i presvučenu kožu. Nisu skloni oboljenjima ako im je razina higijene na nivou.  Vole se i okupati u vodi, stoga obratite pažnju dok su mali da se ne utope.

Photo: Tara Kelly Bičević

Kraljevski piton odličan je izbor za sve kojima je ovo prvo upuštanje u ovakvu avanturu. S obzirom na to da nisu zahtjevni uz njih će te se brzo naučiti suživotu s beskičmenjakom. Kada se bolje upoznate i zbližite  uživat će te u njegovom društvu.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članakKunić kao kućni ljubimac
Sljedeći članakTvor kao kućni ljubimac
Vanja S.
Po zanimanju account manager, po potrebi grafička dizajnerica, a iz ljubavi prema ljubimcima urednica ovog portala. Volim životinje, volim istraživati i pisati o ljubimcima i dijeliti svoja nova saznanja sa vama. Godinama zagovaram izreku "svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti".

Komentari su zatvoreni.