Koja ptica je za mene?

Želite li malu pjevačicu koja će ispuniti Vašu kuću s prekrasnim cvrkutom? Ili biste radije velikog papagaja koji će se s Vama razgovarati? Među mnogobrojnim vrstama, sigurno možete naći novog ljubimca koji će biti idealan i sretan odabir za Vas i vaše ukućane. No, prije nego odaberete novog krilatog prijatelja, istražite koju vrstu ptice želite, jer, Vaša ptica će ovisiti o Vašoj skrbi svakodnevno što se tiče njenih potreba, zdravstvenog stanja i povremenenog veterinarskog pregleda.

Reklame

Prije svega, morate ptici osigurati najbolju, odnosno optimalnu krletku odgovarajuće veličine s obzirom na vrstu ptice. Potrebno je da je često očistite jer ptice moraju imati čisto mjesto u kojem žive. Za svaku pticu trebate proučiti informacije o njihovoj prehrani, saznati koje su namirnice primjerene, a koje ćete trebati izbjegavati. Na primjer, osim kupovne hrane prehranu možete nadopuniti obiljem svježeg voća i povrća, osim avokada.

Kako bi ptica koju ste odabrali bila sretan i zadovoljan ljubimac, obogatite joj svakodnevnicu. Neka ima dovoljno igračaka kojima će se zabavljati, a igračke mijenjajte na tjednoj osnovi, kako joj ne bi stigle dosaditi. Provodite s njom vrijeme i mijenjajte joj aktivnosti! Ptice koje su u tome zakinute mogu utonuti u dosadu, a dosada kod ptica može dovesti do brojnih problema u ponašanju i zdravstvenom stanju.

Imajte na umu da je najvažniji dio interakcije sa pticama uspostaviti njihovo povjerenje. To je proces u kojima ćete polako zaraditi njihovo povjerenje, a onda ga je jednako važno i sačuvati, jer ptice imaju jako duge uspomene. Iako nisu osvetoljubive, niti se ponašaju na taj način, sjetit će se i dobrih i loših stvari koje ste učinili za njih. Bezuvjetnu ljubav će uzvratiti.

Postoje mnoge vrste ptica za kućne ljubimce, a neke od njih su bolji odabir za vlasnike koji se prvi put sa njima upoznavaju. Općenito, naziv papiga koristi se za sve ptice koje se drže kao kućni ljubimci. Možemo ih podijeliti na vrste velikih papiga (amazona, žako, kakadu, edel, ara), srednje velike (mala aleksandra, rozela, penant) i vrste malih papiga ( nimfa, tigrica, papigica rozenkolis). Ukoliko birate prvu papigu za Vašeg kućnog ljubimca, lakše je održavati male papige, a svakako dobivate vrlo inteligentnog i privrženog „prijatelja“ koji zahtjeva interakciju i pažnju.

Neke papige velikih vrsta poput amazonke mogu narasti do 33 cm što može predstavljati problem u manjim domovima. Velike papige mogu biti neuredne i glasne, zahtjevaju dresuru i socijalizaciju, samim time su i skuplje za održavanje. Uz pravilnu skrb i adekvatnu osnovnu dresuru, pokazuju iznimnu privrženost i zabavan karakter. Neke vrste se vežu uz jednu, a ponekad i dvije osobe, sa njima se vole maziti, dok su im nepoznati ljudi odbojni, osim ako odmalena nisu naviknuti na interakciju sa strancima. Mogu naučiti lagane trikove što će uvijek biti zabavno, te toalet trening na jednom mjestu kaveza (primjerice dno kaveza ukoliko provodi vrijeme izvan kaveza).

Dodatno istražite vrste ptica koje su Vam među omiljenima sa dodatnim pojedinostima i ukoliko ste u mogućnosti posjetite uzgajivača tako da znate što možete očekivati.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
PREKOpetuniversity.com
Prethodni članakReptil kao kućni ljubimac
Sljedeći članakKako odabrati pravog kućnog ljubimca
Olga B.
Radna terapeutkinja posvećena radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Moja strast je poezija, glazba, umjetnost svakog oblika. Povlaštena sam vlasnica nekoliko kućnih ljubimaca, a ujedno zaljubljenica u sve životinje! Iz te ljubavi pišem o njima.