Reptil kao kućni ljubimac

 

Sve više ljudi odlučuje se za kućnog ljubimca uzeti životinju koja je egzotična i neobična. Mnogi zbog toga ubravo biraju reptile. No, prije donošenja takve odluke treba uzeti u obzir mnoge aspekte i razumijeti razlike između reptila i uobičajenih kućnih životinja kao što su psi i mačke. 

Reklame

 

Prije svega treba razumijeti da reptili nisu kućne nego divlje životinje i vrlo mali broj se može priviknuti na suživot s ljudima pod adekvatnom njegom i uvjetima. Neki reptili se mogu socijalizirati i ne pokazuju agresivnost prema čovjeku, čak neki i mogu uživati u prisutnosti čovjeka. Ipak koliko god uspjeli socijalizirati nekog reptila, nikako ne smijemo zaboraviti da su oni divlje životinje koje u suštini ne traže i ne iskazuju privrženosti i nježnost te koje ne žive u čoporima, krdima i drugim grupama (uz nekoliko iznimaka).

Reptili preferiraju živjeti u zatvorenom staništu tj. u svom terariju i treba ih se dodirivati što je manje moguće. Oni su tzv. display animals, tj. više su namijenjeni da ih se promatra (slično ribama u akvariju ) nego da ih se stalno uzima, mazi, dodiruje i igra s njima. Zbog ovoga možda i nisu napogodniji kućni ljubimci za djecu.

Ako se ipak odlučite uzeti reptila za Vašeg kućnog ljubimca, pročitaje u nastavku na koje stvari trebate obratiti pozornost:

– najprije se obavezno educirajte o pojedinoj vrsti reptila koju želite za kućnog ljubimca. Prvo kupiti reptila pa tek onda prikupljati informacije NIKADA nije dobra ideja

– potrebno je nabaviti terarij adekvatne velične. Reptili tijekom prve godine života puno narastu pa to treba imati na umu. Terarij bi trebao biti u dužini i u visini barem tri puta veći od dužine reptila. Ovo se ne odnosi na kornjače koje trebaju puno više prostora. Tako će kornjače od 15-20cm trebati terarij dužine i visine od 1m. Terarij također trebati imati adekvatnu temperaturu i svjetlost.

– treba dobro poznavati prehrambene navike reptila. Neki se reptili kao što su zelena iguana ili zemljane kornjače hrane povrćem no većina ih se hrani živim plijenom. Ponekad nam u trgovini prodaju suhu hranu za njih i uvjeravaju nas da im ništa drugo ne treba no ovo je tipična pogreška za početnike jer većina reptila koji se hrane iskučivom prerađevinama nema dugi životni vijek, a neki čak i odbijaju ovakvu hranu

– napravite kalkulaciju troškova pravilnog uzdržavanja reptila. Uzmite u obzir održavanje terarija, ishranu, troškove grijanja i svjetlosti, posjet specjializiranom veterinaru i dr.

– nikada ne drižite više vrsta reptila u istom terariju. Također izbjegavajte držanje više reptila iste vrste u istom terariju posebice ako je velika razlika u veličini. Čak i među pripadnicima iste vrste može doći do problema u suživotu te pojave agresivnosti.

 

Ako ste sada spremni na kupnju reptila za kućnog ljubimca, donosimo popis onih najpopularnijih kako bismo Vam olakšali izbor:

  • Leopard geko – maleni gušter od 20cm, prilično krotak i lagan za održavanje u terariju
  • Bradati zmaj – ovaj gušter je lagan za održavanje i više socijaliziran od drugih reptila no njegovo uzdržavanje je dosta skupo, potreban mu je velik terarij i puno svjetlosti
  • Kameleon – zahtjevaju dosta brige za život u terariju pa se ne preporučuju početnicima
  • Kraljevski piton – manje zmije za koje se lako mogu brinuti i početnici. Ponekad znaju zadavati probleme jer odbijaju hranu na duži vremenski period
  • Zelena iguana – reptil velike veličine pa nikako nije preporučljiv za početnike
  • Kornjača – kako kopnene tako i vodene kornjače su životinje koje trebaju puno prostora, čak i one male veličine. Večina kornjača koje žive iskučjivo u terariju umire do 5 godine života (a neki reptili žive i do 100 godina) što jasno pokazuje da se brinuti o njima nije lako te da se ne preporučuju početnicima. Za kornjače treba osigurati i prostor na svježem zraku u kojm bi trebale provesti barem nekoliko mjesec na godinu

Ukoliko Vam je ovo prvi ljubimac ovakve vrste, svakako preporučujemo da odaberete nekog manje zahtjevnog te se obavezno dobro educirajte i informirajte prije odabira reptila.

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
Prethodni članak11 razloga za kućnog ljubimca koji prede
Sljedeći članakPtica kao kućni ljubimac
Avatar photo
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com