VLADA USVOJILA ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA!

Na radost i veselje mnogih, 18.05.2017. objavljeno je kako nakon više od 10 godina Hrvatska donosi novi Zakon o zaštiti životinja! Prijedlog Zakona usvojen je danas u Vladi i upućuje se u Hrvatski sabor. Napokon je došao dan kada usmrćivanje nedužnih životinja u skloništu više neće biti moguće.

Sigurno smo se svi susreli s tužnim natpisima poput: “Pomozimo Rexu, ima još samo četiri dana i zatim će biti uspavan, njegovo vrijeme bliži se kraju.”, i tako svako malo. Tuga i osjećaj nemoći zbog ovakvih natpisa postat će stvar prošlosti. Trud udruga za zaštitu životinja i građana napokon je urodio plodom.

Reklame
Aktivisti Udruge Prijatelji Životinja- Foto: Udruga Prijatelji Životinja

U Hrvatskoj imamo 21 sklonište za napuštene životinje, a od toga je šest no kill skloništa.

Novi Zakon odsad bi sankcionirao i: spolni odnos čovjeka i životinje, bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje i korištenje životinja u cirkusima, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima… To su samo neke od novih pozitivnih odredbi, što pokazuje da je Ministarstvo uvažilo više od 1000 komentara na javnoj raspravi o ovom Prijedlogu Zakona.

Ministar Tolušić najavio je i detaljnije kontrole provedbe obveznog mikročipiranja pasa i sudjelovanje svih lokalnih zajednica u provedbi Zakona koji u svojem prijedlogu sadrži i brojne druge odredbe koje će donijeti poboljšanja, kao i financijsku uštedu. Ključni su preventiva i rad na sprečavanju napuštanja životinja i provođenju programa kastracija te aktivnom oglašavanju i udomljavanju.

Ministar Tomislav Tolusic – Foto: Udruga Prijatelji Životinja

Veliko hvala i bravo svim udrugama, organizacijama i pojedincima koji su na bilo koji način pridonijeli tome da više niti jedna njuška neće biti uspavana jer predugo zauzima mjesto u skloništu. Od danas će svaka njuška imati pravo na mjesto u skloništu sve dok ne pronađe svog čovjeka, svoj zauvijek dom. 

Kliknite i pretplatite se na YT kanal.
IZVORUdruga Prijatelji Životinja
Prethodni članakPseći govor tijela – Sretan pas
Sljedeći članakMonty’s Dog Beach & Bar Crikvenica
Kućni Ljubimci
Portal Kućni Ljubimci nastao je iz ljubavi prema životinjama i namjenjen je svim vlasnicima i ljubiteljima životinja. Ukoliko imate zanimljivu priču ili želite da obradimo neku temu molimo da nam se javite. Kontaktirajte nas: info@kucni-ljubimci.com